Mag een internetvergoeding voor parttimers lager zijn dan voor fulltimers? Deze vraag wordt gesteld op het Forum Salaris. Volgens de vragensteller is een lagere internetvergoeding niet mogelijk: als het internetabonnement noodzakelijk is dan staat dat los van het aantal dagen dat je het internet daadwerkelijk nodig hebt. Wat denk jij en wat staat er in het Handboek Loonheffingen?
Zonder werknemerskosten
Een collega-salarisprofessional laat weten dat het internetabonnement alleen aan het noodzakelijkheidscriterium kan voldoen als de werkgever dit verstrekt of vergoedt zonder kosten voor de werknemer. Dus als een parttimer minder van zijn internetabonnement vergoed krijgt dan de fulltime werknemer dan blijft hij met (een deel van) de kosten zitten die hij zelf betaalt. Dat is dus niet toegestaan bij noodzakelijke voorzieningen.
Noodzakelijkheidscriterium
Vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen van gereedschappen, computers, mobiele
communicatiemiddelen en dergelijke apparatuur zijn gericht vrijgesteld als deze voldoen aan het
noodzakelijkheidscriterium. Dit is het geval als:
- de voorziening naar het redelijke oordeel van de werkgever noodzakelijk is voor een behoorlijke vervulling van de dienstbetrekking;
- de werkgever de voorziening betaalt en de kosten niet doorberekent aan de werknemer;
- de werknemer de voorziening moet teruggeven of de restwaarde van deze voorziening aan de werkgever moet betalen als hij deze niet meer nodig heeft voor de dienstbetrekking.
Restwaarde voorziening
Als de werknemer de voorziening niet teruggeeft of de restwaarde van de voorziening niet aan de werkgever betaalt, moet je vanaf het moment dat hij de voorziening niet meer nodig heeft, de restwaarde van de voorziening tot zijn loon rekenen. Je kunt dit loonbestanddeel mogelijk ook als eindheffingsloon aanwijzen.
Eigen bijdrage
Als de werknemer privévoordeel heeft van de noodzakelijke voorziening, hoef je dit voordeel niet tot het loon te rekenen. Je mag wel een eigen bijdrage vragen als de werkgever de werknemer laat kiezen voor een duurdere uitvoering van de noodzakelijke voorziening. De eigen bijdrage trek je dan van het nettoloon af.
Het Forum Salaris laat begin maart 2021 weten:
“Het feit dat de werkgever niet alle kosten draagt, in welk geval de werknemer een eigen bijdrage levert, staat er niet aan in de weg dat sprake is van een vergoeding voor noodzakelijke hulpmiddelen. Het is in deze vraag aan de werkgever om aannemelijk te maken dat het internetgebruik tijdens de thuiswerkdagen noodzakelijk is.”
Op 11 maart is het volgende op Belastingdienst.nl gepubliceerd:
“De eigen bijdrage voor een internetabonnement van uw werknemer is geen belemmering meer voor toepassing van de gerichte vrijstelling voor noodzakelijke voorzieningen.
Tot nog toe kon u de gerichte vrijstelling alleen toepassen als u alle kosten betaalde. Als de werknemer een eigen bijdrage voor privégebruik betaalde, voldeed u volgens ons niet meer aan het noodzakelijkheidscriterium. Wij zijn van dat standpunt afgestapt. Daardoor is de eigen bijdrage voor privégebruik geen belemmering meer.
Het internetabonnement moet wel voldoen aan de voorwaarden voor noodzakelijke voorzieningen.”
Deeltijdmedewerker
In de Handreiking Welke gerichte vrijstellingen gelden voor de werkplek thuis staat het volgende:
Als een werkgever het nodig vindt dat zijn werknemer voor het thuiswerken een internetaansluiting heeft, mag hij deze onbelast vergoeden. De vergoeding valt dan onder de gerichte vrijstelling. Dit geldt ook als de werkgever slechts een deel van de internetkosten vergoed. Dat kan bijvoorbeeld bij een deeltijdmedewerker voorkomen. Het privévoordeel dat de werknemer heeft, is geen loon.
Gericht vrijgesteld
Heeft de werknemer een 3-in-1-pakket (internet, vaste telefoon en televisie) gekocht bij een provider? Dan bepaal je het deel van de factuur dat voor de internetaansluiting is. Eventueel ga je na wat de provider rekent voor een apart abonnement voor internet. Dat gedeelte kun je gericht vrijgesteld vergoeden.
Als je de rest ook vergoedt, dan is dat loon van de werknemer. Maar je kunt dit loon mogelijk ook als
eindheffingsloon aanwijzen.