De lage WW-premie geldt ook voor schriftelijke contracten voor onbepaalde tijd waarbij de arbeidsomvang per jaar overeen is gekomen, mits het recht op loon gelijkmatig over die
tijdseenheid is gespreid (de jaarurennorm).
Tussentijdse uitbetalingen van overwerk bij de jaarurennorm zijn toegestaan zonder dat daarmee de arbeidsovereenkomst een oproepovereenkomst is (en dus de hoge WW-premie van toepassing is).
Een werknemer heeft bijvoorbeeld een arbeidsovereenkomst met een jaarurennorm (met gelijkmatige
loonspreiding). De werknemer maakt op grond van de cao uren die als overuren worden aangemerkt. Deze werkgever betaalt deze uren gedurende de loop van het jaar uit.
Aanvulling
De overwerkuren en de betalingen in het kader van overwerk mag je niet verrekenen met uren of loon later in het jaar. Het overwerk moet dus een aanvulling zijn op de overeengekomen uren en beloning in het kader van de jaarurennorm. Dit geldt ook bij andere tussentijdse betalingen, zoals toeslagen.
Situatie 1: gelijkmatig
Een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd voor gemiddeld 24 uren per week. Het recht op loon is per loontijdvak hetzelfde.
De lage WW-premie is van toepassing. Het gaat hier om een jaarurennorm, waarbij het recht op loon gelijkmatig gespreid moet zijn.
Let op: als het gemiddelde aantal uren per week wordt berekend over een periode van langer dan een jaar, is sprake van een oproepovereenkomst en is de hoge WW-premie van toepassing.
Situatie 2: minuren
Een werknemer heeft een arbeidsovereenkomst met een halfjaarurennorm van 400 uur per half jaar, met gelijkmatige loonspreiding. Als hij echter minder dan 400 uur maakt, moet hij deze ‘minuren’ in het half jaar erna inhalen. Dit wordt ook mogelijk gemaakt in de cao.
Hier gaat het om een oproepovereenkomst. De overeengekomen arbeidsduur kan feitelijk elk half jaar worden doorgeschoven. Dat maakt dat de werknemer geen vastgestelde arbeidsomvang per tijdsperiode heeft (van maximaal een jaar). Dit doorschuiven kan ook leiden tot het schuiven van overeengekomen uren over de jaargrens heen.
Bij contracten (en cao’s) waarin dit mogelijk is gemaakt is dus sprake van een oproepovereenkomst en geldt de hoge WW-premie.
Situatie 3: net na jaargrens
Een werknemer heeft een arbeidsovereenkomst met een jaarurennorm van 800 uur, met gelijkmatige loonspreiding. Hij werkt extra over. Deze overuren worden net na de jaargrens uitbetaald, of opgenomen als betaalde vrije tijd.
Dit is geen oproepovereenkomst. De lage WW-premie is van toepassing.
De overeengekomen arbeidsduur wordt gewoon binnen de afgesproken tijdsperiode van een jaar gewerkt. Ook uitbetaling of extra vrije tijd bij overuren leidt niet tot de constatering dat het hier een oproepovereenkomst betreft. Wel moet hier aan de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag worden voldaan.
Compensatie in vrije tijd op een later moment kan in dat geval alleen als dit is afgesproken bij cao.