• Nieuws
  • Corona
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Salaris Vanmorgen

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
Aanmelden nieuwsbrief
  • Nieuws
  • Corona
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
Home » Overuren betalen en aansprakelijk voor burn-out?

Overuren betalen en aansprakelijk voor burn-out?

Nieuws

De werkneemster claimt betaling van overuren. Zij vordert ook dat de kantonrechter de werkgever aansprakelijk stelt voor schade door gezondheidsklachten.

10 maart 2020 door Salaris Vanmorgen

De kantonrechter moet zich in deze casus buigen over de vraag of een werkneemster van Uber recht heeft op een bedrag van bijna € 95.000 bruto aan overwerkvergoeding en schadevergoeding wegens burn-outklachten.

De werkneemster eist een vordering voor verklaring uit recht dat:

  • uit hoofde van haar dienstverband bij Uber structureel en substantieel overwerk heeft verricht als gevolg waarvan Uber aan haar loon verschuldigd is;
  • Uber aansprakelijk is voor de door haar geleden materiële en immateriële schade als gevolg van de gezondheidsklachten, met veroordeling tot schadevergoeding.

En daarnaast een betaling van € 94.281,62 bruto inclusief vakantietoeslag aan gewerkte maar onbetaalde overuren.

Argumenten werkneemster

De werkneemster stelt dat Uber niet heeft voldaan aan haar verplichtingen jegens haar uit hoofde van de tussen partijen gesloten arbeidsovereenkomst en op grond van de Arbeidstijden- en Arbeidsomstandighedenwet. Daartoe stelt de vrouw dat ze structureel en stelselmatig heeft overgewerkt, zowel vóór als na werktijd en in de weekenden.

Noodzaak tot overwerk

Uber heeft nooit de expliciete opdracht gegeven tot overwerk, maar de diverse leidinggevenden gaven impliciet de opdracht tot overwerk door haar te overladen met werk. Uber beoordeelt haar werknemers op basis van resultaten. De resultaatsnormen liggen echter zo hoog, dat je als werknemer deze normen nooit binnen de normale werktijden kunt behalen. Hierin ligt de opdracht en noodzaak tot overwerk besloten. Uber was van dit overwerk op de hoogte, zodat er van moet worden uitgegaan dat Uber met het overwerk heeft ingestemd, aldus de vrouw. Zij had geen leidinggevende functie. Zij werd conform de functie betaald, maar structureel overwerk was geen onderdeel van haar loon.

3478 overuren

De werkneemster stelt dat zij 3478 uren heeft overgewerkt. Als bewijs voor haar overwerk heeft zij de eerste en laatste e-mails per werkdag over de periode 3 december 2014 tot en met 23 december 2016 overgelegd, die volgens haar zijn te vergelijken met een in- en uitklokmoment.

Hoge werkdruk

Door de enorm hoge werkdruk en de veeleisende sfeer bij Uber heeft de vrouw zich in december 2016 ziek moeten melden en ontslag moeten nemen. Haar gezondheidsklachten waren al in februari 2015 begonnen. Zij heeft door de hoge werkdruk een miskraam, ernstige nek-schouderklachten en een burn-out gekregen en is nog steeds arbeidsongeschikt.

Zorgplicht geschonden

Omdat Uber haar zorgplicht ten opzichte van de werkneemster heeft geschonden is Uber aansprakelijk voor haar gezondheidsklachten. Deze zijn het gevolg van de stress die zij bij Uber heeft ervaren, aldus de vrouw. De werkomstandigheden waren voor haar ziekmakend.

De immateriële schade bestaat uit het missen van arbeids- en levensvreugde en het ontwikkelen van een angststoornis, die eruit bestaat dat ze bang is dat ze bij een volgende werkgever weer een burn-out krijgt.

Argumenten werkgever

Uber voert verweer tegen die vordering. Deze is volgens haar onredelijk en ongegrond.

Overwerk hoorde er af en toe bij, mits redelijkerwijs noodzakelijk, zoals in de arbeidsovereenkomst is overeengekomen. Daarmee is ook bij de bepaling van de hoogte van het salaris rekening gehouden. Naast haar salaris ontving de vrouw een bonus en – onder meer – vergoeding voor de sportschool, zorgverzekering, telefoon, reiskosten, internet en Uber credits.

Nooit om overurenvergoeding gevraagd

Tijdens haar dienstverband heeft de vrouw nooit om vergoeding van overuren gevraagd, aldus Uber, ook niet op het moment van opzegging. Ze heeft wel eens intern aangegeven dat ze hard werkte, maar nooit dat dit een probleem was of dat ze die uren uitbetaald wilde hebben.

Geen structureel overwerk

Uber ontkent niet dat de werkneemster hard heeft gewerkt, ook buiten kantooruren. Uber betwist wel dat het gaat om structureel overwerk. Uber vindt dat de vrouw geen bewijs heeft geleverd van haar overuren.

Op eigen initiatief

Uber heeft de werkneemster niet verzocht om e-mails te lezen voor en na kantoortijden. Zij heeft dat blijkbaar op eigen initiatief gedaan. De vrouw had aan de bel moeten trekken bij Uber, zodat daarover een gesprek had kunnen worden gevoerd. Dat is niet gebeurd.

Geen causaal verband

Verder voert Uber aan dat de gezondheidsklachten van de werkneemster niet voldoende kunnen worden vastgesteld en dat zij geen causaal verband tussen de gezondheidsklachten en de werkomstandigheden bij Uber heeft aangetoond. Bovendien heeft Uber voldaan aan haar zorgplicht. De vrouw heeft zich tijdens haar dienstverband nooit ziek gemeld dan wel aan de bel getrokken bij haar manager of HR over gezondheidsklachten die gerelateerd zouden zijn aan haar werk of overwerk.

Van enige (materiële en immateriële) schade is niet gebleken. De vrouw heeft immers aansluitend werk gevonden.

Oordeel kantonrechter

Kan de vrouw aanspraak maken op een vergoeding voor de door haar gestelde overuren?

In de arbeidsovereenkomst zijn bepalingen over overwerk opgenomen. Daaruit leidt de kantonrechter af dat partijen zijn overeengekomen dat incidenteel meer werken dan de overeengekomen arbeidsuren, in het geval dat dit noodzakelijk is voor de juiste uitvoering van het werk, niet leidt tot betaling van een extra vergoeding.

Als achterliggende reden heeft Uber aangegeven dat deze bepaling in de arbeidsovereenkomst is opgenomen vanwege de (senior)functie van de werkneemster met veel verantwoordelijkheden, haar salarisniveau, haar flexibele werktijden en de additionele vergoedingen die zij ontving, zodat onder omstandigheden een extra inzet kon worden gevraagd waar geen extra beloning tegenover stond.

Uitgangspunt is dat van werkneemster mocht worden verlangd dat zij enig overwerk zonder vergoeding zou uitvoeren.

Opdracht tot overwerk?

Heeft Uber opdracht gegeven tot het door de vrouw gestelde overwerk? Daarbij moet worden aangenomen dat een dergelijke opdracht niet alleen expliciet maar ook impliciet kan zijn verstrekt en dat overwerk van de werknemer op diens eigen initiatief in principe geen aanspraak geeft op een extra beloning.

Volgens de kantonrechter is niet gebleken dat Uber expliciet opdracht tot het gestelde overwerk heeft gegeven.

Perfectionistisch en hardwerkend

Uit de stukken komt een beeld van werkneemster naar voren van een overgekwalificeerde, perfectionistische, zeer hard werkende en loyale teamplayer, die zeer werd gewaardeerd en die veel meer uren werkte dan waarvoor zij was aangenomen. Exemplarisch is dat werkneemster zelfs op haar ziekbed in het ziekenhuis nog aan het werk was.

Geen aanspraak op uitbetaling overuren

De kantonrechter concludeert dat het op de weg van de werkneemster had gelegen haar werk beter in te delen en overwerk te voorkomen. Gelet op haar positie mocht dit van haar worden verwacht.

Als zij toch structureel overwerk niet kon voorkomen, had zij dit nadrukkelijk en tijdig met Uber moeten bespreken om hierover zo nodig aanvullende afspraken te maken, zoals over de wijze van afbakening c.q. vermindering van haar werkzaamheden of de vergoeding die zij voor haar overwerk redelijk vond. Dan had Uber maatregelen kunnen treffen waardoor de daarmee gemoeide kosten zouden kunnen worden beheerst. Niet gebleken is dat zij dit heeft gedaan.

De vrouw kan geen aanspraak maken op uitbetaling van overuren.

Zorgplicht

In geschil is of Uber jegens de vrouw aansprakelijk is voor de schade die zij stelt in de uitoefening van haar werkzaamheden te hebben geleden (en nog lijdt).

Op grond van artikel 7:658 lid 2 BW is de werkgever jegens de werknemer aansprakelijk voor de schade die de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden lijdt, tenzij de werkgever aantoont dat hij de in artikel 7:658 lid 1 BW genoemde verplichtingen is nagekomen of dat de schade in belangrijke mate het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer. Artikel 7:658 lid 1 BW behelst een zorgplicht voor de werkgever.

Het volgende moet worden nagegaan:

  • is sprake van causaal verband tussen werk en uitval, ofwel: is het (psychisch en/of fysiek) letsel van de vrouw opgelopen in de uitoefening van de werkzaamheden?
  • zo ja, heeft Uber als werkgever aan haar zorgplicht voldaan?
  • heeft het letsel, opgelopen in de uitoefening van de werkzaamheden, tot schade geleid en zo ja, tot welke?

De kantonrechter oordeelt dat de werkneemster niet voldoende heeft onderbouwd dat haar lichamelijke en psychische klachten het gevolg zijn van het uitoefenen van haar functie bij Uber.

Ook heeft zij niet aannemelijk gemaakt dat de arbeidsomstandigheden bij Uber zodanig waren dat naar objectieve maatstaven bij de vrouw sprake was van een (geestelijke) overbelasting die door toedoen van Uber is veroorzaakt, of dat Uber op grond van signalen van de werkneemster of van derden begreep of moest begrijpen dat het werk voor haar te zwaar of onmogelijk was geworden.

De conclusie is dat Uber niet tekort is geschoten in de nakoming van de in artikel 7:685 lid 1 BW genoemde verplichtingen.

Goed werkgever

De werkneemster heeft haar vorderingen eveneens gegrond op artikel 7:611 BW.

Nu Uber niet tekortgeschoten is in de nakoming van de in artikel 7:658 lid 1 BW genoemde verplichtingen is er geen plaats voor een op ‘gebruik en billijkheid’ dan wel op goed werkgeverschap in het algemeen rustende verplichting om aan de vrouw een schadevergoeding of tegemoetkoming te betalen.

De vorderingen van de vrouw worden afgewezen.

Uitspraak Rechtbank Amsterdam, 24 januari 2020, ECLI:NL:RBAMS:2020:372

 

 

Categorie: Nieuws Tags: burn-out, overuren

Tags: burn-out, overuren

Gerelateerde artikelen

26 april 2022

Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2021 in een oogopslag

5 april 2022

Werkgever niet aansprakelijk voor burn-out klachten werknemer

4 maart 2022

Werknemer moet 75.000 euro aan gedeclareerde overuren terugbetalen

11 februari 2022

Gescheiden werknemer vaak in de knel – scheidingsprotocol op werk

Hoofdsponsor

Transparante arbeidsvoorwaarden voor iedereen
Zo kijkt Lois, Junior Salarisprofessional van het jaar, terug op de verkiezing
Hoe werkgevers medewerkers met schulden kunnen helpen
5 verschillen tussen Nederlandse en Belgische medewerkers
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Highlights uit het nieuwe pensioenstelsel
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?
Werknemers hebben gemiddeld 18 vakantiedagen nodig om op te laden

Partners

Transparante arbeidsvoorwaarden voor iedereen
Zo kijkt Lois, Junior Salarisprofessional van het jaar, terug op de verkiezing
Hoe werkgevers medewerkers met schulden kunnen helpen
5 verschillen tussen Nederlandse en Belgische medewerkers
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Highlights uit het nieuwe pensioenstelsel
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?
Werknemers hebben gemiddeld 18 vakantiedagen nodig om op te laden

Meest gelezen berichten

  • Loonbelastingtabellen 2022 – witte en groene tabellen
  • Thuiswerkende grensarbeiders: beleid sociale zekerheid verlengd tot 2023
  • Minimumloon per 1 januari 2023 met 2,5 procent extra omhoog
  • Adviezen SER over WKR en hybride werken – kabinetsreactie
  • Verbod op nevenwerkzaamheden mag vanaf 1 augustus 2022 niet meer

NIRPA

Opleidingen

30
jun
HBO Bachelor Rechten specialisatie Arbeids- en sociaal recht
Markus Verbeek Praehep
04
jul
Online Excel training voor salarisadministrateurs (specialisatie)
Salaris Vanmorgen
01
sep
HR voor Salarisadministrateurs
Markus Verbeek Praehep
12
sep
Cursus Samenwerken financiële- en salarisadministratie
Salaris Vanmorgen
15
sep
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (basis)
Salaris Vanmorgen
19
sep
HBO Associate degree Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
19
sep
Werkkostenregeling PE
Markus Verbeek Praehep
19
sep
HBO Bachelor Management Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
19
sep
Vakopleiding Payroll Services (VPS®)
Markus Verbeek Praehep
22
sep
Tweedaagse online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping en specialisatie)
Salaris Vanmorgen
22
sep
Online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping)
Salaris Vanmorgen
28
sep
Online cursus Werkkostenregeling
Salaris Vanmorgen
04
okt
Cursus Impact nieuwe Wet Toekomst Pensioenen per 1 januari 2023
Salaris Vanmorgen
04
okt
Cursus Inkomstenbelasting voor de salarisadministrateur
Salaris Vanmorgen
06
okt
Online cursus Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen
Salaris Vanmorgen
13
okt
Online cursus loonheffingen en thuiswerken 2.0
Salaris Vanmorgen
01
nov
Cursus Werkkostenregeling
Salaris Vanmorgen
07
nov
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (verdieping)
Salaris Vanmorgen
10
nov
Online Excel training voor de salarisadministrateur (basis)
Salaris Vanmorgen
10
nov
Cursus Werkkostenregeling bij gemeenten (introductie)
Salaris Vanmorgen
06
dec
Online cursus Update Werkkostenregeling bij gemeenten (verdieping)
Salaris Vanmorgen
07
dec
Compensation & Benefits Consultant (CBC®)
Markus Verbeek Praehep

Vacatures

Salarisadviseur (Harderwijk)
De Jong & Laan
Professional – Loonadministrateur
Van Oers Accountancy & Advies
Senior salarisadministrateur, Gorinchem
acconavm
Professional – Loonadministrateur Onderwijs
Van Oers Accountancy & Advies
Senior Salarisadministrateur – Veenendaal
acconavm
Salarisadministrateur bij de Caesar Groep
Caesar Groep
Payroll Professional
CROP
Payroll Specialist – Philips Domestic Appliances Amsterdam
Strictly People | Philips Domestic Appliances Amsterdam
Payroll consulent (32-40 uur)
BROADSTREET
Fiscount zoekt een specialist sociale zekerheid
Fiscount
Professional salarisadministrateur
Bentecera
Intern salarisadministrateur / payroll specialist
HLB Witlox Van den Boomen
(Sr.) Loonadministrateur
Scab
Senior salarisadministrateur Bussum
Moore MTH
Traineeship HR-payroll consultant | Regio Apeldoorn
a/s WORKS
Salarisadministrateur (m/v/x) 16 tot 40 uur mogelijk. Remote, hybride of in Den Haag
Duits-Nederlandse Handelskamer
Ervaren salarisadministrateur
HLB Witlox Van den Boomen
Ervaren medewerker administratieve dienstverlening Nieuwegein, 32-40 uur
van helder
(Ervaren) Salarisadministrateur parttime/fulltime
Payroll Totaal
Corporate International Payroll Controller – B&S Dordrecht
Strictly People B&S
Salarisadministrateur 24-40 uur per week in Ridderkerk (€2.600-€ 3.800)
Lansigt accountants en belastingadviseurs
Payroll Specialist – Q8 Den Haag
Strictly People - Q8
International Payroll Specialist – Ultimaker (Remote)
Strictly People (Ultimaker)
Senior Salarisadministrateur- Gorinchem
acconavm
Payroll consultant Zoetermeer
a/s Works
Senior salarisadviseur (Raalte)
De Jong & Laan
Payroll Specialist – Netcompany Delft
Strictly People
Junior salarisadministrateur
Moore MTH
Senior Salarisadministrateur Eindhoven
KSS (onderdeel van Wij zijn Jong)
Medior salarisadministrateur
Moore MTH
Medior / Senior salarisadministrateur Software Gemak – Utrecht
a/s Works
Parttime/Fulltime Salarisadministrateur- Denekamp
De Kok
Specialist arbeidsrecht
Fiscount
Salarisadministrateur / AFAS Payroll Barendrecht e.o.
Visser & Visser
Salarisadviseur (Hoogeveen)
de Jong & Laan
Junior salarisadministrateur
acconavm
Teamleider Salarisadvies
HLB Witlox Van den Boomen
Loonadviseur
Scab
Salaris/HR adviseur
Bentecera
Salarisadministrateur – Wensink Zwolle
Strictly People
Traineeship HR Payroll Consultant | Randstad – Randstad
a/s Works
Professional – Loonadministrateur
Van Oers
Traineeship Loonadministratie & Advies
Scab
Specialist loonheffingen (Hoogeveen/Groningen)
De Jong & Laan
Salarisadministrateur – Intergamma Leusden
Strictly People

Vriend van Salaris Vanmorgen

Moore mth
abonneer nieuwsbrief FV

Salaris Vanmorgen (SV) is het platform voor salarisadministrateurs met nieuws en verdieping op het gebied van salarisadministratie.

Salaris Vanmorgen is een uitgave van MOCuitgevers.

 

Categorie

  • Nieuws
  • Corona
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers

Info

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Algemene voorwaarden MOCuitgevers Vanmorgen
  • Annuleringsvoorwaarden
  • Privacybeleid
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
logo FV