Waarom gaat het mis? Allereerst is het belangrijk te realiseren dat HR en Finance allebei vanuit een verschillend perspectief kijken en dus ook vanuit hun eigen standpunt redeneren.
Ander perspectief
Een voorbeeld uit de praktijk: kijk eens wat er gebeurt als je een HR-manager en een financial controller vraagt naar hoe ze KPI’s (key performance indicators – kritieke prestatie indicatoren) zien. Wat voor de één (de HR-manager) als input voor een gesprek gezien wordt, geldt voor de ander (de controller) als absolute waarheid. Lastig.
Datzelfde geldt voor het thema strategische persoonsplanning: voor HR de maatstaf om te bepalen of de organisatie de juiste competenties en vaardigheden in huis heeft; voor Finance een kostenpost waarvan het zich afvraagt of deze wel nodig is. Wederom: lastig.
HR-mensen spreken onderling klaarblijkelijk dezelfde taal, net als Finance-professionals dat met elkaar doen. Maar zodra HR en Finance-mensen met elkaar in gesprek gaan, wordt het een typisch gevalletje van ‘lost in translation’.
Bedreiging
Niet aardig, wel de realiteit: Finance irriteert zich regelmatig aan HR. In hun beleving is HR geen corebusiness, en weet HR ook relatief (te) weinig van wat de core business precies behelst.
Wat Finance daarbij over het hoofd ziet, is dat HR zonder meer cruciaal is om de corebusiness mogelijk te maken. Wat het wederzijdse onbegrip niet ten goede komt, is dat Finance HR steeds vaker als een bedreiging ziet.
Oorzaak: het feit dat HR als discipline steeds cijfermatiger wordt. Met dank aan People Analytics en HR Analytics heeft HR veel meer inzicht gekregen in de waarde van cijfers. Daardoor is de HR-afdeling steeds minder afhankelijk van Finance geworden.
Jouw straatje, mijn straatje
De vermeende ‘dreiging’ is echter niet de enige oorzaak van de clashes tussen HR en Finance. We noemden het al eerder: het feit dat beide partijen vanuit hun eigen perspectief naar de organisatie kijken, helpt niet bepaald mee. Zowel HR als Finance kijkt vanuit z’n eigen straatje naar z’n eigen straatje, en trekt conclusies en maakt beslissingen die het best in dat straatje passen. In de praktijk leidt dit er vaak toe dat personen zelf niet meer het beste, objectieve zicht hebben op het hoogst haalbare resultaat.
Bron van frustratie
Specifieke voorbeelden van clashes tussen HR en Finance zijn er – helaas – genoeg. Zo zijn ze het zelden eens over de inzet van budget voor persoonlijke ontwikkeling van een nieuwe medewerker (HR: ‘training en opleiding van personeel is essentieel’ versus Finance: ‘neem mensen aan die al de juiste skills hebben, dan hoef je ze niet meer te trainen’), en is ook de terugverdientijd van investeringen een bron van frustratie tussen beiden (HR koppelt deze aan de mores van mensen versus Finance die ze aan de mores van de organisatie koppelt).
Goede communicatie
Wat gebeurt er als twee partijen op een verschillende manier naar dezelfde gegevens kijken? Weliswaar gebruik makend van dezelfde taal, maar vanuit een andere ‘spreektaal’? Juist ja, dan ontstaat er spraakverwarring. Het magische woord luidt ‘communicatie’. Goede communicatie stijgt boven de taal uit en maakt korte metten met elke vorm van taalbarrières.
De hele organisatie plukt de vruchten van soepele, gestroomlijnde communicatie tussen HR en Finance. Voorbeelden daarvan zijn legio, waaronder: efficiëntere salarisadministratie (door integratie van payroll en HR-gegevens); meetbare KPI’s (doordat Finance HR kan helpen doelen te kwantificeren); soepeler onboardingsproces (door digitale workflow) en HR-medewerkers die dankzij praktische tips en tricks van Finance nóg beter in staat zijn de rol van strategisch adviseur te vervullen. Om slechts een paar vruchten te noemen.
HR analytics
Wat te doen? Het antwoord op die vraag ligt voor de hand: HR en finance leren elkaar begrijpen op het onderwerp HR analytics. Want cijfers kun je bombarderen tot de enige werkelijkheid of opvatten als input voor een gesprek. Het blijft een feit dat een HR-professional meer impact kan maken door zijn innerlijke Number Hero meer aandacht te geven. De finance collega’s kunnen daarbij waardevolle tips geven. Verdiep je in HR analytics.
Wil jij de taalbarrières tussen HR en finance binnen jouw organisatie verbreken? Met de juiste tools maak je meer impact. Ontdek HR Salaris Plus
John Cöhrs
John is als Principal Solution marketeer de connectie tussen productontwikkeling en business rondom de HR & payroll software van Exact. Hij zorgt dat iedereen die betrokken is bij het product op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen op HR- en payrollgebied.