De minister gaat in op vragen over het Ontwerpbesluit tot wijziging van het Besluit allocatie arbeidskrachten door intermediairs.
Dit besluit zorgt ervoor dat voor werknemers die in een dienstbetrekking werken als bedoeld in de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en van daaruit gedetacheerd worden, de cao Wsw toegepast kan blijven worden, ook als zij gekwalificeerd worden als payrollwerknemers in de zin van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi).
Wet arbeidsmarkt in balans
Met de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) zijn maatregelen getroffen om te voorkomen dat er bij payroll wordt geconcurreerd op arbeidsvoorwaarden. Payrollwerknemers hebben onder de WAB recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als die bij de inlener gelden, met uitzondering van pensioen, waarbij payrollwerknemers recht krijgen op een adequate pensioenregeling.
Een uitzondering op het payrollregime is nu in het Ontwerpbesluit opgenomen. In het Ontwerpbesluit wordt alleen een uitzondering gecreëerd voor de Wsw-doelgroep, met als argument dat het ontbreekt aan een cao voor de doelgroepen banenafspraak en beschut werk. Wat zegt de minister hierover?
Gelijk loon en gelijke arbeidsvoorwaarden
Goed en volwaardig werk is gebaat bij een gelijke behandeling in arbeidsvoorwaarden ten opzichte van collega’s. Deze betere arbeidsvoorwaarden kunnen echter op gespannen voet staan met het streven dat mensen met een beperking makkelijker aan het werk komen. De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) regelt dat payrollwerknemers vanaf 1 januari 2020 gelijk loon en gelijke arbeidsvoorwaarden krijgen als hun collega’s op de werkvloer.
Uitzondering bij ongewenste effecten
Indien nodig en gewenst kan wettelijk geregeld worden dat bij ongewenste effecten afgeweken kan worden. Een dergelijke uitzondering op het payrollregime kan ertoe leiden dat mensen uit de doelgroep banenafspraak sneller in detacheringsconstructies aan de slag kunnen, maar ook leiden tot mindere arbeidsvoorwaarden voor mensen die gepayrolld worden ten opzichte van mensen uit de doelgroep banenafspraak die direct in dienst zijn bij het bedrijf waar ze werken (de inlener). Een dergelijke uitzondering op het payrollregime kan er wellicht voor zorgen dat het juist minder aantrekkelijk wordt om mensen uit de doelgroep banenafspraak direct in dienst te nemen.
De payrollmaatregelen in de WAB zijn juist bedoeld om te zorgen dat het niet meer aantrekkelijker wordt om mensen te detacheren dan direct in dienst te nemen. Een uitzondering hoeft dus niet alleen te leiden tot het makkelijker aan het werk helpen van mensen met een beperking, maar kan juist ook ongewenste effecten hebben voor de baankansen van de doelgroep.
Spanningsveld
De invoering van de WAB brengt een dilemma met zich mee. De regering wil in Nederland mensen met een beperking zo snel en makkelijk mogelijk aan het werk helpen. Maar ook voor deze doelgroep is het van belang dat ze goed en volwaardig werk krijgen. Daar zit een spanningsveld tussen.
Voor de sociale werkvoorziening wordt daar, met instemming van werkgevers en werknemers, nu een uitzondering op de WAB gemaakt, omdat zij nu al vallen onder een eigen cao.
Geen uitzondering
Ook voor mensen die onder de banenafspraak of beschut werk vallen, is gesproken of er een uitzondering kon en moest worden gemaakt. Een uitzondering op het payrollregime kan ervoor zorgen dat het minder aantrekkelijk wordt om mensen uit de doelgroep banenafspraak direct in dienst te nemen, omdat het dan goedkoper kan worden om mensen te payrollen in plaats van hen direct in dienst te nemen. Voor deze groep is daarom nog geen breed gedeelde en gedragen visie met betrekking tot het uitzonderen van deze groep. Ook hebben zij geen bestaande cao.
In dit ontwerpbesluit is daarom voorlopig besloten geen uitzondering te maken op het payrollregime voor gedetacheerde werknemers uit de doelgroep banenafspraak en nieuw beschut werk.
De minister vindt niet dat met de WAB een te zware drempel voor het in dienst nemen van mensen uit de doelgroep banenafspraak of beschut werk wordt opgelegd. Wel wordt via een monitor nadrukkelijk de vinger aan de pols gehouden.
Vragen en antwoorden over besluit allocatie arbeidskrachten door intermediairs