De handreiking arbomaatregelen uitzendwerk behandelt de volgende onderwerpen:
- de positie van de uitzendkracht;
- voorlichting over risico’s op de werkplek;
- uitzendkracht inwerken, instrueren en begeleiden;
- persoonlijke beschermingsmiddelen verstrekken en gebruiken;
- ongevallen melden en registreren;
- voorbeeldteksten voor de arbocatalogi.
Positie uitzendkracht
Uitzendkrachten werken onder leiding en toezicht van het inlenende bedrijf. De uitzendonderneming heeft geen invloed op wat er op de werkvloer gebeurt. In het kader van veiligheid op de werkplek regelt de Arbowet dan ook dat het inlenende bedrijf is aan te merken als werkgever.
De inlenende partij verstrekt op basis van de Arbowet alle informatie die de uitzendkracht nodig heeft om zijn werk goed te kunnen doen. De uitzendonderneming is verplicht deze informatie door te geven aan de uitzendkracht voordat deze aan de slag gaat.
Gelijke behandeling
In de Waadi is ook vastgelegd dat uitzendkrachten door het inlenende bedrijf hetzelfde worden behandeld als de vaste medewerkers in gelijke of gelijkwaardige functies. Dit heeft betrekking op de arbeidsvoorwaarden en de arbeidsomstandigheden.
Informatie over de werkplek
Voorbeelden van informatie over de werkplek:
- opsomming van onveilige handelingen en situaties, en informatie over hoe daarmee om te gaan en hoe deze te voorkomen;
- instructie over bediening en werking van bepaalde machines;
- uitleg over waar, wanneer en waarom welke persoonlijke beschermingsmiddelen moeten worden gebruikt (veiligheidshelmen, handschoenen, gehoorbescherming, beschermende kleding, veiligheidsschoeisel, et cetera);
- advies over hoe te handelen bij brand en ongelukken;
- duidelijkheid over wie de direct leidinggevende is en bij wie de uitzendkracht terecht kan met vragen;
- welke verantwoordelijkheid het bedrijf precies verwacht van de uitzendkracht als het gaat om veilig werken (dezelfde eisen als die worden gesteld aan de vaste medewerkers).
Arbodocument
Belangrijk blijft dat de informatie uit het arbodocument aan de uitzendkracht wordt verstrekt voordat deze aan het werk gaat. Combinaties van schriftelijke, digitale en mondelinge informatie, aan de hand van een checklist, rondleiding bij het bedrijf of een toelatingstoets over veiligheidsregels behoren allemaal tot de mogelijkheden.
Het arbodocument (voorlichtingsmateriaal) beschrijft de specifieke arborisico’s die voor de in te nemen werkplek zijn vastgesteld en geeft aan welke risicobeperkende maatregelen zijn getroffen.
Aandachtspunten
Inlenende bedrijven moeten bij het inzetten van uitzendkrachten (extra) aandacht besteden aan:
- specifieke instructies, bijvoorbeeld een til-instructie;
- het aanbieden van vaccinaties die noodzakelijk zijn om een functie te blijven uitoefenen, bijvoorbeeld de jaarlijkse griepvaccinatie voor uitzendkrachten in de functie van verpleegkundige;
- instructie voor het gebruik van arbeidsmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) en toezien op het juiste gebruik ervan;
- het benadrukken van het gevaar van machines in de directe omgeving, ook als uitzendkrachten niet zelf rechtstreeks gebruikmaken van deze machines;
- uitzendkrachten die jonger zijn dan 18 jaar;
- zwangeren (in verband met mogelijke risicoverhogende aspecten voor de ongeboren vrucht of de vrouw);
- arbeidsgehandicapten (in verband met specifieke mogelijkheden van de uitzendkracht);
- het opnieuw aanbieden van voorlichting en instructie wanneer de omstandigheden zijn gewijzigd.
Eigen veiligheid
Wat voor de werknemers geldt, gaat ook op voor de uitzendkracht. Een uitzendkracht is mede verantwoordelijk voor zijn eigen veiligheid. Iedere uitzendkracht moet de aanwijzingen op de werkplek opvolgen. Wanneer het inlenende bedrijf de uitzendkracht ertoe verplicht een persoonlijke beschermingsmiddel (PBM) te gebruiken, moet hij hieraan gehoor geven.
Ongeval
De inlener is de verantwoordelijke partij als het gaat om een veilige en gezonde werkplek. De uitzendkracht kan de inlener wettelijk aansprakelijk stellen als zich onverhoopt een ongeval voordoet.
Een ongeval moet direct aan de Inspectie SZW worden gemeld wanneer het slachtoffer in het ziekenhuis moet worden opgenomen, er blijvend letsel aan overhoudt of overlijdt.
Door de werkgeversdefinitie in de Arbowet is de inlener de verantwoordelijke partij. Als er een ernstig ongeval met een uitzendkracht plaatsvindt, dan is het inlenende bedrijf verplicht dit te melden bij de Inspectie SZW en worden de betrokken partijen van het ongeval op de hoogte gesteld.
Handreiking arbomaatregelen uitzendwerk 2019