Via de werkkostenregeling kunnen werkgevers onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan hun werknemers geven, zoals voor een kerstpakket of een bedrijfsuitje. Het totale bedrag aan deze vergoedingen en verstrekkingen moet binnen de jaarlijkse vrije ruimte blijven.
De vrije ruimte bedraagt nu 1,2 procent van de loonsom van alle werknemers samen. Vooral mkb-ondernemingen met lage lonen en/of veel parttimers ervaren de huidige beperking van de vrije ruimte als knellend.
Hogere vrije ruimte
In het Belastingplan 2020 komt een voorstel om de vrije ruimte te verhogen. De verruiming wordt zo vormgegeven dat deze voor kleine werkgevers relatief het grootst is.
De vrije ruimte wordt volgens het voorstel berekend als 1,7 procent van de loonsom tot 400.000 euro plus 1,2 procent van de resterende loonsom. Dit betekent bij een loonsom van 400.000 euro dat werkgevers in de nieuwe situatie 6.800 euro onbelast beschikbaar kunnen stellen in plaats van 4.800 euro nu. Voor het bedrag boven 400.000 euro blijft het percentage van 1,2 procent gelden.
Verklaring omtrent gedrag
Daarnaast zullen vergoedingen voor verklaringen omtrent gedrag (VOG) niet meer ten laste komen van de vrije ruimte.
De verruiming is een uitwerking van de 100 miljoen euro die door het kabinet vorig jaar augustus beschikbaar is gesteld voor lagere lasten op arbeid voor het mkb.
Andere mogelijke tegemoetkomingen worden onderzocht, zowel in de vorm van wetswijzigingen als in de uitvoeringspraktijk van de Belastingdienst.
Knelpunten
Op Prinsjesdag komt het kabinet ook met voorstellen voor andere knelpunten die werkgevers ervaren bij de toepassing van de werkkostenregeling.
Deze voorstellen hebben ook een samenloop met het vervolg op de evaluatie van de werkkostenregeling (wkr). In de kabinetsreactie op de evaluatie van de wkr heeft de staatssecretaris van Financiën aangegeven te overleggen met het bedrijfsleven om na te gaan voor welke aanpassingen in de regeling draagvlak bestaat. Inmiddels hebben verschillende overleggen plaatsgevonden. De maatregelen zullen tegemoetkomen aan knelpunten die bij deze overleggen naar voren zijn gekomen.
Producten uit eigen bedrijf
Het kabinet zal voorstellen om de wijze van waardebepaling bij producten uit eigen bedrijf aan te passen en zal voorstellen om werkgevers meer tijd te geven om vast te stellen of en hoeveel belastingheffing verschuldigd is voor wat betreft de als eindheffingsbestanddelen aangewezen vergoedingen en verstrekkingen.
Bron: Fiscale beleidsagenda 2019
Zie ook: