Minister Van Hijum van SZW stuurt de Tweede Kamer het rapport ‘Cao-afspraken over verduurzaming en groene arbeidsvoorwaarden’.
In het Klimaatakkoord van 2019 zijn afspraken gemaakt tussen bedrijven, maatschappelijke organisaties, het Rijk en decentrale overheden, om de Nederlandse klimaatdoelstellingen te behalen. Ook in cao-onderhandelingen komen verduurzaming en groene arbeidsvoorwaarden steeds vaker voor.
657 cao’s – 6,2 mln. werknemers
De rapportage ‘Cao-afspraken over verduurzaming en groene arbeidsvoorwaarden’ brengt de huidige stand van zaken in beeld van de aandacht voor duurzaamheid en klimaat in cao’s. De afspraken in alle 657 bij SZW aangemelde cao’s zijn onderzocht. Hieronder vallen 6,2 miljoen werknemers.
De rapportage geeft inzicht in cao-afspraken over de volgende onderwerpen:
- duurzame mobiliteit: met name cao-afspraken over verduurzaming van het woon-werkverkeer;
- afspraken ter ondersteuning van de verduurzaming van huis en leefomgeving van werknemers;
- aandacht voor verduurzaming in cao’s, zoals: wat zijn de voorlopers, wanneer zien we de eerste afspraken verschijnen, en spreken cao-partijen bijvoorbeeld een visie op duurzaamheid of klimaat uit.
Op peildatum 1 januari 2024 is in iets meer dan één op de drie van de 657 onderzochte cao’s tenminste één afspraak te vinden in relatie tot verduurzaming van het woon-werkverkeer.
De verwachting is dat het aantal cao-afspraken over verduurzaming en groene arbeidsvoorwaarden in komende jaren verder zal toenemen. Hiervoor zijn drie redenen:
- de aandacht voor deze thema’s in arbeidsvoorwaardennota’s;
- inzet op moderne arbeidsvoorwaarden in tijden van arbeidsmarktkrapte;
- verdere doorwerking van de doelstellingen uit het Klimaatakkoord van 2019.
Cao-afspraken over verduurzaming en groene arbeidsvoorwaarden kunnen een bijdrage leveren aan:
- aantrekkelijk werkgeverschap;
- kostenbesparingen voor werkgevers en werknemers;
- gedragsverandering en bewustwording onder werkgevers en werknemers.
Cao-afspraken over verduurzaming en groene arbeidsvoorwaarden