De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 volledig handhaven op schijnzelfstandigheid, maar legt in het eerste kalenderjaar geen vergrijpboetes op als je aantoonbaar laat zien dat je schijnzelfstandigheid aanpakt. De Rijksoverheid.nl en de Belastingdienst hebben hierover informatie gepubliceerd. Hierover zijn Kamervragen gesteld.
De schriftelijke Kamervragen zijn op 6 november 2024 ingezonden door Nicolien van Vroonhoven en Tjebbe van Oostenbruggen van NSC en gericht aan de staatssecretaris van Financiën. Van Oostenbruggen is echter de beoogde nieuwe staatssecretaris van Financiën en zal hiermee zijn eigen vragen moeten gaan beantwoorden.
Het gaat in totaal om 42 vragen. De eerste tien vragen op een rij.
Vraag 1
Bent u bekend met het bericht op de website van de Belastingdienst waarin wordt gesteld dat alle feiten en omstandigheden van de arbeidsrelatie van belang zijn bij de beoordeling van de 3 kenmerken van loondienst, maar dat het niet mogelijk is om ze allemaal te noemen?
Vraag 2
Waarom is het niet mogelijk om alle feiten en omstandigheden van de arbeidsrelatie die van belang zijn bij de beoordeling van een arbeidsrelatie op de website noemen?
Vraag 3
Kan niet in ieder geval een deel van de relevante feiten en omstandigheden worden genoemd in aanvulling op de al wel opgenomen feiten en omstandigheden?
Vraag 4
Gesteld wordt dat de rechter de genoemden feiten en omstandigheden belangrijk vindt bij het beoordelen van een arbeidsrelatie; waarom is gekozen voor deze formulering? Vindt de Belastingdienst deze feiten en omstandigheden ook belangrijk? Acht de Belastingdienst ook andere feiten en omstandigheden belangrijk?
Vraag 5
Kunt u een overzicht geven van alle casusposities waarin de rechter op basis van genoemde feiten en omstandigheden tot een beoordeling van de aard van een arbeidsrelatie is gekomen? Kunt u per casuspositie aangeven of u zich kan vinden in deze beoordeling?
Vraag 6
Bent u bereid om deze voorbeelden toe te voegen aan de brochure «zzp – ja of nee»?
Vraag 7
Bent u bekend met de website van de Rijksoverheid waarin een scan wordt aangeboden die werkverschaffers en werkenden beoogt in staat te stellen om de juiste contractvorm te kiezen teneinde schijnzelfstandigheid te voorkomen, middels een opsomming van een tiental ja/nee stellingen?
Vraag 8
Waarom wijkt deze opsomming van feiten en omstandigheden af van de opsomming van de feiten en omstandigheden op de website van de Belastingdienst?
Vraag 9
Waarom worden de aard van de werkzaamheden, de manier waarop afspraken tot stand zijn gekomen en de mate waarin de opdrachtnemer zich als ondernemer gedraagt of kan gedragen wel genoemd op de site van de Belastingdienst en niet op de site van de Rijksoverheid?
Vraag 10
Waarom wordt het feit dat de werkende steeds verschillende opdrachten en opdrachtgevers heeft en dat werkende een inspanningsverplichting heeft niet genoemd op de site van de Belastingdienst en wel op de site van de Rijksoverheid?
We zijn benieuwd naar de antwoorden van de staatssecretaris.
Arbeidsrelaties: zzp ja of nee (Belastingdienst.nl)
Voorkomen van schijnzelfstandigheid (Rijksoverheid.nl)
Webinars
Op donderdag 14 november organiseren het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Belastingdienst 2 webinars over zzp en schijnzelfstandigheid.