De bekendmaking van de looneis is een jaarlijks moment waarop vakbond FNV laat weten waar het komende jaar op wordt ingezet bij werkgevers.
Vicevoorzitter en cao-coördinator Zakaria Boufangacha van de FNV:
“De lonen blijven al jaren achter omdat er geen sprake is geweest van koopkrachtverbetering. Om ervoor te zorgen dat mensen meer te besteden krijgen zetten we komend jaar in op koopkrachtverbetering in plaats van enkel koopkrachtbehoud. We eisen een loonsverhoging van 7% met een minimumloon van 16 euro, zodat mensen met de laagste inkomens er het meest op vooruitgaan. Daarnaast blijven we inzetten op een automatische compensatie van de prijsstijgingen zodat ook in de toekomst mensen verzekerd zijn van het op peil blijven van hun lonen.”
De FNV gaat komend jaar ook inzetten op een vierdaagse werkweek om een betere balans tussen werk en privé te stimuleren en het welzijn van werknemers te verbeteren.
Wat wil CNV?
Het CNV zet in op 3,5 tot 6% loonsverhoging in het komende cao-seizoen. Daarnaast pleit het CNV voor een arbeidsduurverkorting van 2 uur per week.
CNV-voorzitter Piet Fortuin:
“We zetten in op 3,5 tot 6% loonsverhoging. Bewust kiezen we voor deze bandbreedte omdat onze inzet per cao kan verschillen.”
Naast loonsverhoging zet het CNV in op verkorting van de werkweek.
“Ons ideaal, de 30-urige werkweek, willen we realiseren via de cao-tafel. Dit jaar zetten we in op 2 uur arbeidsduurverkorting per week. Dit jaar zetten we in op 2 uur arbeidsduurverkorting per week. Dit is hard nodig om een betere werk-privébalans te realiseren.”
Tweederde van de werknemers ontvangt geen fietsvergoeding blijkt uit CNV-onderzoek van juli 2024. In het nieuwe cao-seizoen maakt CNV daarom afspraken over de fietsvergoeding.
“De onbelaste reiskostenvergoeding van 0,23 cent per kilometer geldt straks ook voor fietsers. In combinatie met een aantrekkelijk fietsplan zodat de fiets naar het werk wordt gestimuleerd. Het is onderdeel van ons streven naar een duurzame cao”, stelt Fortuin.
Het CNV maakt zich ook hard voor een kostendekkende vergoeding voor werkenden die met OV en auto komen.
Daarnaast wil het CNV ook dat medewerkers na 1 jaar dienstverband een vast contract krijgen.
Reactie AWVN
De vakbonden nemen enorme risico’s door te hoge loonwensen te formuleren en verkorting van de werkweek te bepleiten. Als die wensen leiden tot hoge cao-afspraken en dus tot veel hogere loonkosten, zullen Nederlandse bedrijven aan concurrentiekracht inboeten. Uiteindelijk gaat dat ten koste van de welvaartsontwikkeling van het land.
Dat stelt algemeen directeur Raymond Puts van werkgeversvereniging AWVN in reactie op de door CNV en FNV naar buiten gebrachte vakbondsinzet voor de cao-onderhandelingen van de komende periode.
AWVN wijst al langer op de discrepantie tussen loonstijgingen en de ontwikkeling van de arbeidsproductiviteit. Tegenover de hoge loonstijgingen van de afgelopen jaren staat weinig productiviteitsverbetering.