Het kabinet reserveert geld voor de vroegpensioenregeling voor zware beroepen, zo blijkt uit de begrotingsafspraken. Wat vinden de vakbonden FNV en CNV van dit nieuws?
Reactie FNV
FNV-penningmeester Piet Rietman reageert:
‘We hebben met onze leden uit verschillende sectoren drie duidelijke eisen gesteld. Als het kabinet en werkgevers bereid zijn om op die eisen in te gaan, kunnen we gaan onderhandelen en worden de stakingen en acties opgeschort.’
Drie eisen
De FNV en andere vakbonden voeren al geruime tijd actie voor de verlenging en verbetering van de zwaarwerkregeling. Hierbij staan drie eisen centraal:
- Een permanente regeling, zodat iedereen perspectief krijgt op eerder stoppen met werken. Zwaar werk zal er altijd zijn. Of je nu drie, tien of twintig jaar voor je AOW-leeftijd zit.
- Verhoging van het bedrag: uit cijfers blijkt dat het voor veel mensen financieel niet haalbaar is om nu aan de regeling deel te nemen.
- Laat cao-partijen bepalen wat zwaar werk is: de regeling is bedoeld voor mensen met fysiek of mentaal zwaar werk? Werkgevers en vakbonden weten het beste waar zwaar werk gedaan wordt in een bedrijf of een sector. Laat die samen bepalen wie er voor de regeling in aanmerking komt.
Volop acties
Rietman:
‘De komende weken staan er volop acties in de planning in heel veel sectoren en die acties gaan gewoon door tot onze leden de voorstellen voldoende vinden om over te gaan onderhandelen.’
Reactie CNV
Vakbond CNV vindt het goed nieuws dat het kabinet geld vrijmaakt voor het vroegpensioen. Het CNV gaat graag aan tafel om snel tot een deal te komen. Dat is de eerste reactie van het CNV op het nieuws dat het kabinet wil gaan onderhandelen over het vroegpensioen.
CNV-voorzitter Piet Fortuin:
‘De handreiking van het kabinet komt geen dag te laat. De bouwvakker, de verpleegkundige, de stratenmaker. Teveel mensen moeten nu doorwerken tot ze erbij neervallen. Dit kan zo niet langer.
De huidige regeling loopt eind 2025 af. Een nieuwe regeling maken kost tijd: daarom steekt het CNV graag de handen uit de mouwen om zo snel mogelijk een nieuwe regeling tot stand te brengen.’