De RVU voorziet in een belastingvrijstelling voor werkgevers om de uitkering voor vervroegd pensioen te betalen. De tijdelijke regeling die mensen in staat stelt eerder met pensioen te gaan, loopt volgend jaar af en een opvolger is er nog niet.
Van Hijum wil met de vakbonden en werkgevers in overleg, maar dat gaat dan over meer dan alleen het vroegpensioen voor mensen met een zwaar beroep. “Het gaat om allerlei onderwerpen die met elkaar samenhangen: langer doorwerken en de krapte op de arbeidsmarkt bijvoorbeeld.“
Ook denkt Van Hijum aan maatregelen die ertoe moeten leiden dat meer mensen gezond hun pensioen halen. De minister heeft er vertrouwen in dat hij er met de sociale partners uit kan komen.
Een verlenging van de tijdelijke regeling heeft wel financiële gevolgen voor de toch al slecht gevulde schatkist, waarschuwt de minister. Of de RVU ongewijzigd wordt voortgezet is dan ook nog de vraag. Van Hijum wil goed kijken “voor wie en onder welke omstandigheden” de regeling in de toekomst gaat gelden. (Bron: NOS.nl)
Wat vinden de vakbonden?
Volgens FNV neemt de actiebereidheid onder werknemers voor een betere en permanente zwaarwerkregeling in rap tempo toe.
De staking van het stadsvervoer in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam op 10 september vormt het startschot van een week met een reeks acties.
FNV roept de regering op om snel met een structurele oplossing te komen voor een betere en permanente zwaarwerkregeling. De inzet van de vakbond blijft gericht op het veiligstellen van een rechtvaardige regeling voor alle betrokken werknemers.
Een zwaarwerkregeling tot stand brengen is het belangrijkste dat dit nieuwe kabinet voor werkenden moet doen. Dit blijkt uit CNV-onderzoek onder 2300 werkenden over het nieuwe kabinet.
“Het ontbreken van een regeling waarbij mensen met een zwaar beroep eerder kunnen stoppen met werken, zit veel mensen duidelijk dwars. Niet vreemd: bijna de helft van onze leden denkt hun pensioenleeftijd niet gezond te kunnen halen. We roepen het kabinet dus op om vaart te maken met deze regeling”, stelt CNV-voorzitter Piet Fortuin.
Slechts 1 op de 6 ondervraagden verwacht dat deze regeling er voor eind 2024 zal zijn. Het CNV wil voor half september de zwaarwerkregeling hebben beklonken met het nieuwe kabinet.