De Hoge Raad heeft op 24 mei 2024 bepaald dat de gratis verstrekking van gezonde lunchmaaltijden aan werknemers door een werkgever in 2017 en 2018, in het kader van het arbeidsomstandighedenbeleid (arbobeleid), onder de gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen valt voor de loonbelasting. Dat betekent dat deze kosten niet ten laste van de vrije ruimte binnen de werkkostenregeling hoeven te worden gebracht. Datzelfde geldt voor andere jaren tot en met 2021. Vanaf 2022 is deze vrijstelling voor arbovoorzieningen aangescherpt.
Casus
Een werkgever (producent van kiemgroenten) verstrekte in 2017 en 2018 gratis gezonde verse lunchmaaltijden aan werknemers als onderdeel van zijn arbobeleid. De lunchmaaltijden, samengesteld door een diëtiste, voldeden aan de richtlijnen van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum.
De werkgever was van mening dat hij de gezonde maaltijden belastingvrij aan zijn werknemers kon verstrekken in het kader van zijn arbobeleid. De Belastingdienst, de rechtbank en het gerechtshof waren het hiermee niet eens.
Het gerechtshof oordeelde, evenals de rechtbank en de belastingdienst, dat deze verstrekking niet onder de vrijstelling voor arbovoorzieningen viel, omdat het de algemene gezondheid van werknemers bevorderde. De werkgever ging in cassatie bij de Hoge Raad.
Oordeel Hoge Raad
De Hoge Raad oordeelt nu dat de vrijstelling voor arbovoorzieningen wel van toepassing is als de voorzieningen voortvloeien uit het arbobeleid van de werkgever, ook als het arbobeleid van werkgever ruimer is dan wettelijk verplicht is. Het verstrekken van gezonde maaltijden kan bijdragen aan het voorkomen van ziekteverzuim en valt daarmee onder het arbobeleid.
Lunch verstrekken vloeit rechtstreeks voort uit arbobeleid
Het arbobeleid hoeft niet specifiek gericht te zijn op de aan de arbeid verbonden aspecten van gezondheid, het kan ook breder zijn en meer algemeen de gezondheid bevorderen dan wel ziektes voorkomen. Evenmin is van belang dat de verstrekking van maaltijden tot een aanmerkelijke privébesparing leidt bij de werknemers. Voldoende is dat het verstrekken van de lunch rechtstreeks voortvloeit uit het arbeidsomstandighedenbeleid dat de werkgever voert. Dit beleid hoeft overigens niet schriftelijk te zijn vastgelegd, aldus de Hoge Raad.
Gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen
De Hoge Raad verwierp dus het oordeel van het gerechtshof en bepaalde dat de verstrekte lunches in de jaren 2017 en 2018 wel onder de gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen vallen. De werkgever heeft dus recht op teruggaaf van de betaalde loonbelasting.
Wat betekent dit voor de praktijk?
Gezonde lunchmaaltijden gratis verstrekt door de werkgever als onderdeel van het arbobeleid, vallen onder de gerichte vrijstelling die binnen de werkkostenregeling geldt voor arbovoorzieningen. De werkgever is hierover dus geen loonheffing verschuldigd. Althans voor de jaren tot en met 2021.
Heb je tot en met 2021 gratis gezonde maaltijden aan werknemers verstrekt en deze niet ten laste van de vrije ruimte gebracht, dan loop je nu geen risico meer bij een eventueel boekenonderzoek over deze jaren. Je kunt je beroepen op het hierboven besproken arrest van de Hoge Raad.
Gerichte vrijstelling vanaf 2022 ingeperkt
Vanaf 2022 is de vrijstelling voor arbovoorzieningen ingeperkt: onder de gerichte vrijstelling vallen alleen nog die voorzieningen die direct samenhangen met de verplichtingen van de werkgever op grond van de Arbowet. Denk bijvoorbeeld aan een ergonomisch verantwoord bureau voor de thuiswerkplek, een laboratoriumjas, een beeldschermbril en veiligheidsschoenen. De gezonde lunch valt hier dus in principe niet meer onder, net zomin als het generiek vergoeden of verstrekken van algemene gezondheidschecks voor werknemers. De vraag is nu of het arrest van de Hoge Raad hier verandering in aanbrengt, dat is nu nog niet duidelijk.
Check arbobeleid en werkkostenregeling
Het is verstandig om je arbobeleid tegen de loep te houden en te checken of alle verstrekkingen en vergoedingen op basis van je arbobeleid ook op de juiste wijze fiscaal gekwalificeerd en verwerkt zijn. Voor een check hierop of voor meer informatie over de werkkostenregeling en/of je arbobeleid kun je natuurlijk met ons contact opnemen.