Schoonmakers, hoveniers of kappers die voor een baas werken, maar tegelijkertijd ook mede-eigenaar zijn van het bedrijf. Bij grote consultancy- en advocatenkantoren gebeurt dat al langer. In die bedrijven is de top gezamenlijk eigenaar. Inmiddels biedt ook zo’n 10 procent van de mkb-bedrijven medewerkers de mogelijkheid om aandeelhouder of zelf mede-eigenaar te worden van het bedrijf. Daarbij gaat het niet alleen om de top, maar juist om werknemers in alle lagen van het bedrijf. Zij beslissen mee over de koers en delen in de winst en het verlies van de onderneming.
De gedachte is om personeel te verbinden met bedrijf in tijden van krapte op de arbeidsmarkt. Maar er zijn ook risico’s. “Hoe meer werknemers meedelen in de winst, hoe kwetsbaarder ze zijn voor verlies”, zegt Anne-Sophie Halbertsma, onderzoeker bij de Universiteit Utrecht.
Volgens onderzoeker Halbertsma is deze vorm van aandeelhouderschap niet voor iedereen weggelegd. “Het vraagt een bepaalde mate van financiële geletterdheid. Dat heeft niet iedereen.”
Met de voorwaarde dat werkgevers inderdaad voor goede randvoorwaarden zorgen, ziet Halbertsma meer voordelen dan nadelen.
Vakbond CNV pleit er daarom onder meer voor dat werkgevers jaarlijks voor tweeduizend euro aan aandelen kunnen schenken aan hun personeel.
Ook werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn positief over het voorstel financiële werknemersparticipatie eenvoudiger te maken: als het goed gaat met het bedrijf “moeten werknemers daar ook de vruchten van kunnen plukken.” Dat kan door “specifiek winstdeling lager te belasten.”
Het Ministerie van Financiën ziet echter “op dit moment geen aanleiding de regelgeving aan te passen.”
Bron: NOS.nl
‘Jaarlijks belastingvrij bedrijfsaandelen schenken aan werknemers’
Geen fiscale faciliteiten om werknemersparticipatie te stimuleren