
De salarisadministratie, een vakgebied met strakke deadlines en hoge pieken. Dit is een thema wat vaak voorbijkomt, en waar salarisprofessionals maandelijks mee te maken krijgen. Onlangs heb ik vanuit Strictly People een enquête gehouden onder 450 salarisprofessionals over de druk die zij ervaren rondom de aanleverdatum en in hoeverre dit hun privéleven belemmert. Lees hier over de opmerkelijke resultaten die hieruit zijn gekomen.
Last van maandelijkse deadlines?
Onder de salarisadministrateurs die antwoord hebben gegeven op deze enquête zaten junioren, medioren, senioren, zzp’ers, mensen in vaste loondienst, in teams van verschillende grootte. 21% hiervan gaf aan serieus stress te ervaren van de maandelijkse deadlines. 1 op de 5 salarisadministrateurs dus; een zorgwekkend groot aantal. Maar 14% van de deelnemers geeft aan nooit een probleem te hebben gehad met deze pieken. De 60% die er inmiddels aan gewend zijn, hebben dus eerst wel stress ervaren.
Strakke deadlines wennen
Het blijkt in ieder geval uit de resultaten dat stress iets is waar je aan went, en waar je je steeds minder aan gaat storen, hoe meer je ermee te maken hebt. Van de mensen met minder dan 3 jaar ervaring, geeft 34% aan maandelijks last te hebben van de deadlines, hoewel dat bij mensen met ruim 10 jaar ervaring afloopt tot 16%. Het wordt dus door de jaren heen meer beheersbaar, omdat je manieren vindt om er mee om te gaan.
Deadlines belemmeren leven buiten werk
Hoewel de stress op het werk zelf al erg hoog uitvalt, geeft 1 op de 3 salarisadministrateurs aan dat de deadlines hun leven buiten werk belemmeren. Zo geven mensen aan: ‘Ja, ik hou hiermee rekening met het plannen van vakanties en andere privé uitjes.’ En ‘Langer dan 2 weken achter elkaar vakantie opnemen is bijna niet mogelijk.’ Hoewel er meer banen zijn waarbij mensen er niet zomaar een maandje tussenuit kunnen, is 33% een ontzettend hoog aantal.
Hiernaast heeft 27% ‘anders’ geantwoord, omdat het voor sommigen iets genuanceerder ligt, maar ook binnen dit gedeelte gaf een aantal aan er in de zomerperiode en tijdens feestdagen vooral door belemmerd te voelen.
Te laat is ook echt te laat
Kijkend naar de tips die ruim 260 van de respondenten heeft ingevuld komt er één thema duidelijk naar voren: de stress wordt vaak veroorzaakt door factoren buiten de invloeden van de salarisadministrateur zelf. Veel klanten en medewerkers zien het aanleveren van informatie niet als prioriteit, en stellen voor zichzelf dus minder strakke deadlines dan voor de salarisadministrateurs die het ‘maar moeten regelen.’ Van de 260 hadden er 65 betrekking op het opvoeden van klanten en interne afdelingen, en zelf ook strakke deadlines durven te zetten voor het aanleveren van gegevens. Te laat is ook echt te laat.
Minder stress bij zzp’er
Dit in gedachte houdend is het misschien logisch dat het percentage dat maandelijks stress ervaart binnen dit vakgebied een stuk lager is wanneer gefilterd wordt op mensen die op opdrachtbasis in dienst zijn bij klanten of bedrijven. Maar 9,8% van zzp’ers antwoord ‘Ja’ op de vraag of zij maandelijks last hebben van de deadlines. Dit is dus een verschil van ruim 10%. Wanneer je verder van de klant vandaan staat, is het ook makkelijker om te zeggen dat mutaties niet meer meegenomen worden als ze te laat worden ingeleverd. Je staat verder af van het bedrijf, en kunt dus eenvoudiger voet bij stuk houden.
Stress onder salarisadministrateurs
Hoewel er dus wat verschil zit in het aantal jaren werkervaring en het dienstverband waarin je de salarisadministratie uitvoert, is er een ontzettend groot aantal salarisadministrateurs die maandelijks serieus stress ervaart in hun rol. En hoewel meer dan de helft van de participanten aangeeft inmiddels gewend te zijn aan de stress, betekent het dus niet dat het er niet meer is. Gelukkig zijn er ook veel tips gedeeld van salarisadministrateurs die er elk op hun eigen manier mee omgaan. Benieuwd naar deze tips? In mijn volgende blog deel ik deze met je!
Eva Boschman is Recruiter Salarisadministratie bij Strictly People: werving & selectie en detachering van salarisadministrateurs.
In haar blog geeft Eva elke twee weken haar kijk op de arbeidsmarkt van salarisadministratie.
Benieuwd naar de vacatures van Strictly People? Bekijk ze op de website van Strictly People. Of neem contact op met Eva via eva@strictlypeople.nl of 0639045215.