
Je kunt deze rekenvoorschriften gebruiken om zelf de inhouding voor het loontijdvak geautomatiseerd te berekenen, bijvoorbeeld in een rekenprogramma.
In de rekenvoorschriften vind je de formules en andere voorschriften voor de geautomatiseerde berekening.
Maak je geen gebruik van een salarissoftwarepakket? Dan vind je in de loonbelastingtabellen de loonbelasting/premie volksverzekeringen die je moet inhouden.
Je kunt de rekenvoorschriften voor 2023 en de bijlage parameterwaarden, substitutiewaarden en herleidingswaarden (in pdf en xls-formaat) downloaden via belastingdienst.nl.
Let op: ten opzichte van 2022 is geen sprake van een structuurwijziging: de structuur van de rekenvoorschriften is niet veranderd. Dat wil zeggen dat er niet meer of minder tariefschijven zijn en er ook niet meer of minder heffingskortingen of meer of minder kantel-/knippunten in een heffingskorting zijn. Dus wat dat betreft geen verandering van formules. Op verzoek van softwareontwikkelaars van salarispakketten, die de rekenvoorschriften in hun software verwerken, heeft de Belastingdienst een aantal formules (met toelichting) iets anders opgeschreven.
Rekenvoorschriften voor de geautomatiseerde loonadministratie januari 2023