
Wanneer iemand bij ons een vervroegde IVA krijgt toegekend, laten wij de uitkering van het UWV bij voorkeur naar ons als werkgever overmaken zodat wij gewoon het loon kunnen doorbetalen.
Voor de werknemer heeft dit als voordeel dat de uitkering onder de witte tabel valt in plaats van de groene tabel.
Vraag 1. Percentage loon
Wij doen op zich niks met de uitkering in het salaris zelf, het wordt alleen in de financiële administratie geboekt als een batenpost voor de loonkosten. In het salaris betalen wij het percentage loon door tot aan het eind van de loondoorbetalingsverplichting. Bij mijn weten is dit nog steeds toegestaan?
Vraag 2. Loon doorbetalen?
Wat moet je doen als de loondoorbetalingsverplichting stopt op 16 september, maar het UWV nog wel steeds de volledige uitkering over september naar de werkgever stuurt?
Kan je dan voor september nog steeds het loon doorbetalen (alsof de loondoorbetalingsverplichting pas stopt op 1 oktober) of betaal je het loon door tot 16 september en verloon je het deel van de uitkering van 16 september tot 1 oktober in een aparte IKV (en dus onder de groene tabel)?
Verwerken uitkering als regulier loon werkt niet
Als er een loondoorbetalingsverplichting is van 100% en deze verplichting geldt alleen voor de aanvulling, mag je er niet voor kiezen om 100% regulier loon in de aangifte loonheffingen aan te geven.
Je boekt dan namelijk regulier loon, dus loon op grond van de arbeidsovereenkomst, terwijl de juridische status van de uitkering die je doorbetaalt namens UWV gebaseerd is op socialezekerheidsrecht. Het verwerken van een uitkering als regulier loon komt dan niet goed tot uitdrukking in de polisadministratie. Dat kan gevolgen hebben voor de werkgever en de werknemer, zoals voor de vaststelling van tegemoetkomingen op grond van de Wet tegemoetkomingen loondomein en voor de vaststelling van het dagloon van de werknemer.
Ook op loonstrook
De uitkering van UWV en de aanvulling van de werkgever moet je ook op de loonstrook van de werknemer vermelden.
Dezelfde of aparte IKV
Als je op de IVA-uitkering de witte tabel mag toepassen, mag je de IVA-uitkering verwerken in dezelfde inkomstenverhouding als die van het reguliere loon. Je mag er ook voor kiezen om de uitkering in een aparte inkomstenverhouding aan te geven.
Hoge Aof-preme en lage AWf-premie
Voor de IVA-uitkering geldt altijd de hoge premie Aof en de lage premie AWf.
Groene tabel
Het antwoord op vraag 2:
Als je alleen de IVA-uitkering doorbetaalt, dus geen loon op grond van de dienstbetrekking zoals een aanvulling op de uitkering, dan gebruik je de groene tabel.
Je moet de uitkering dan aangeven in een aparte inkomstenverhouding vanaf het moment dat je geen loon meer betaalt op grond van de arbeidsovereenkomst.
Bron: Forum Salaris