
De werkgever is verplicht om de werknemer veel informatie te geven. De opsomming staat in artikel 7:655 van het Burgerlijk Wetboek (BW). Het meeste daarvan staat waarschijnlijk al in de arbeidsovereenkomst. De lijst in artikel 7:655 BW wordt per 1 augustus 2022 uitgebreid.
De werkgever moet met ingang van 1 augustus meer informatie over arbeidsvoorwaarden, rechten en plichten geven bij de start van een baan. Zo moet de werkgever werknemers informeren over:
- de duur en voorwaarden van de proeftijd;
- vakantie- en verlofregelingen;
- de werkplek;
- een mogelijk recht op opleiding;
- hoe het gaat bij het beëindigen van de arbeidsovereenkomst;
- de afzonderlijke onderdelen van het loon zoals een bonus.
Einde arbeidsovereenkomst
Eén van de dingen waarover de werkgever de werknemer nu ook moet gaan informeren, is: “de procedure, met inbegrip van de vereisten en de opzegtermijnen, die de werkgever en de werknemer in acht moeten nemen indien de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd.”
Hoe geef je hier nu invulling aan? Het kan gelukkig eenvoudig. Je mag volstaan met een verwijzing naar de wet of de cao. Daar kan de werknemer namelijk precies nalezen hoe het zit.
Minister van Gennip van SZW heeft dit laten weten in de Memorie van antwoord ontvangen 8 juni 2022.
Titel 7.10 BW (arbeidsovereenkomst)
Uit de Memorie van antwoord:
“De gegevens die de werkgever verplicht aan de werknemer moet verstrekken worden uitgebreid, zoals het recht op verlof, de opzegtermijnen en het aantal gewaarborgde betaalde uren als sprake is van onvoorspelbare werktijden (zoals oproep).
Artikel 4, derde lid, van de richtlijn bepaalt dat ten aanzien van het verstrekken van de gegevens aangaande de procedurele aspecten van de beëindiging kan worden volstaan met de verwijzing
naar de wettelijke bepalingen. Deze bepaling uit de richtlijn heeft geleid tot een aanvulling van artikel 7:655, tweede lid, van het Burgerlijk Wetboek (BW). Daarin staat dat de werkgever ten
aanzien van procedures met betrekking tot de beëindiging van de arbeidsovereenkomst kan verwijzen naar de toepasselijke regelgeving in de cao en de toepasselijke wetgeving.
Voor de beëindiging van de arbeidsovereenkomst betekent dat, dat volstaan kan worden met verwijzing naar de regels die zijn opgenomen in titel 7.10 van het BW, eventueel met een verwijzing naar de specifieke regels ten aanzien van de opzegging dan wel ontbinding van de arbeidsovereenkomst. De ontslaggronden hoeven dan niet te worden opgenomen.”
Verwijzen naar BW of cao
Voeg aan je arbeidsovereenkomsten voortaan deze tekst toe:
“De procedure voor beëindiging van deze arbeidsovereenkomst is geregeld in Titel 7.10 van het Burgerlijk Wetboek.”
Of, als er een cao geldt waarin het is geregeld:
“De procedure voor beëindiging van deze arbeidsovereenkomst is geregeld in de cao.”
Voorwaarden proeftijd
Dan nog een andere nieuwigheid: de werkgever moet straks de werknemer gaan informeren over: “de duur en voorwaarden van de proeftijd”.
De duur van de proeftijd, die staat meestal al wel in de arbeidsovereenkomst. Maar de voorwaarden, wat is dat dan precies en hoe ga je die in de arbeidsovereenkomst zetten?
Doe het als volgt. Behoud het gebruikelijke proeftijdbeding. Voeg daaraan toe:
“De voorwaarden van de proeftijd zijn geregeld in Titel 7.10 van het Burgerlijk Wetboek.”
Of:
“De voorwaarden van de proeftijd zijn geregeld in de cao.”
Verwijzen naar BW of cao
Ook dit is terug te lezen in de Memorie van antwoord:
“Artikel 4, derde lid, van de richtlijn bepaalt dat ten aanzien van het verstrekken van de gegevens aangaande de voorwaarden van de proeftijd kan worden volstaan met de verwijzing naar de
wettelijke bepalingen of de bepaling in de cao. Deze richtlijnbepaling is uitgevoerd in artikel 7:655, tweede lid BW. Daarin staat dat de werkgever indien van toepassing, met betrekking tot de duur en de voorwaarden van de proeftijd, kan verwijzen naar de toepasselijke regelgeving in de cao. Indien er geen cao van toepassing is kan worden verwezen naar de regels die zijn opgenomen in titel 7.10 van het BW, eventueel met een verwijzing naar de specifieke regels m.b.t. de proeftijd.”
Bronnen: Wetsvoorstel transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden en Hans Kamerbeek, Kamerbeek Advocaten
Meer informatie verstrekken over arbeidsvoorwaarden vanaf 1 augustus