
Een kindje op komst bij een medewerker? Mooi nieuws! Voor een werkgever een moment waarop allerlei administratieve processen in werking gezet moeten worden. Het is natuurlijk belangrijk dat een werkgever zijn medewerkers hierover goed en duidelijk kan informeren, dat de uitkering op tijd wordt aangevraagd en dat er continuïteit is op de werkvloer. Dit is een hele hoop informatie en acties die op de werkgever afkomen.
Van zwangerschapsaankondiging tot ouderschapsverlof
Het begint al bij de aankondiging van de zwangerschap, pleegouderschap of adoptie, maar het eindigt natuurlijk niet als het kindje er ook daadwerkelijk is. Er zijn een aantal fases, en daarnaast ook nog veel soorten situaties die kunnen voorvallen. Zo heb je een aantal verschillende soorten verlof die horen bij het ouderschap, zoals:
- Zwangerschapsverlof
- Bevallingsverlof
- (Aanvullend) geboorteverlof
- (Deels doorbetaald) Ouderschapsverlof
Verantwoordelijkheden liggen afwisselend bij medewerker, werkgever en het UWV. Heel belangrijk dus om hiervan goed op de hoogte te zijn.
Adoptie- en pleegzorg
Zoals in de alinea hierboven al kort benoemd valt ook adoptie- en pleegzorg, uiteraard, onder het krijgen van een kindje. Ook hier zijn regelingen beschikbaar, omdat ook deze ouders de tijd moeten krijgen een band te scheppen met hun kind(eren). Wel zijn dit weer andere regelingen dan bovengenoemde soorten verlof.
Restricties op de werkvloer
Niet alleen na de geboorte maar ook al tijdens de zwangerschap zijn er veel dingen waar rekening mee gehouden moet worden. Zo zijn er bepaalde werkomstandigheden waarbij rekening gehouden moet worden, zoals dat een zwangere vrouw niet zwaar mag tillen en niet veel mag bukken. Ook zijn rust- en pauzetijden van extra belang.
Wil je nu alles weten over deze fases en regels die daarbij horen? Download de nieuwste whitepaper van Loket.nl. Een compleet document met informatie van A tot Z.