• Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Salaris Vanmorgen

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
Aanmelden nieuwsbriefGratis deelnemen met het STAP-budgett
  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget
Home » Coronasteun uitgebreid: NOW 5 aanvragen, TVL, langer belastinguitstel

Coronasteun uitgebreid: NOW 5 aanvragen, TVL, langer belastinguitstel

Nieuws

Werkgevers die minstens 20 procent omzetverlies hebben door de coronamaatregelen kunnen voor de maanden november en december de NOW 5 aanvragen. 

27 november 2021 door Salaris Vanmorgen

De coronamaatregelen zijn sinds 28 november verder aangescherpt. Het kabinet ziet dat dit grote gevolgen heeft voor ondernemers en werkenden en breidt daarom het steunpakket fors uit.

De loonsubsidie NOW keert terug en het kabinet verhoogt de Tegemoetkoming Vaste Lasten. Met deze uitbreiding is bijna 2,2 miljard euro gemoeid.

Deze uitbreiding van het steunpakket komt bovenop de coronasteun die het kabinet op 16 november 2021 aankondigde.

Extra steun na nieuwe coronamaatregelen – nog geen herstart NOW

NOW 5

Werkgevers die tenminste 20 procent omzetverlies hebben door de coronamaatregelen kunnen voor de maanden november en december de NOW 5 aanvragen. Dit geldt dus ook voor de huidige periode met beperkingen.

Met de NOW-regeling kunnen werkgevers hun personeel doorbetalen en medewerkers behouden. De NOW 5 vergoedt net als de eerdere regelingen ook de salarissen van medewerkers met een flexibel contract.

De NOW 5 kent grotendeels dezelfde voorwaarden als NOW 4. Zo is het vergoedingstarief opnieuw 85 procent. De referentiemaand voor de loonsom is september 2021.

Omzetverlies over november en december

Anders dan bij de voorgaande NOW-regelingen kunnen werkgevers bij de NOW-5 aanvraag niet langer kiezen over welke maanden zij het omzetverlies willen laten berekenen. Voor elke werkgever wordt het omzetverlies berekend over de maanden november en december 2021.

Aanvullend worden er twee wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van de NOW-4 om de steun beter te richten op de huidige situatie.

Hoger loonsomvrijstellingspercentage

Het loonsomvrijstellingspercentage gaat omhoog naar 15 procent.

Dit is omdat werkgevers pas vanaf 26 november weten dat er een NOW-5 komt en zij tussen 13 november en vandaag wellicht al personeel hebben moeten laten gaan of niet meer hebben
opgeroepen. Door hun lagere loonsom zouden zij dan minder NOW-subsidie ontvangen, terwijl zij hier geen rekening mee konden houden. Het hogere vrijstellingspercentage beperkt dat probleem.

2 Startende ondernemers

Meer startende ondernemers kunnen gebruik maken van de NOW-5. Ook ondernemers die
tussen 1 februari 2020 en 30 september 2021 zijn gestart, kunnen een aanvraag doen voor de NOW-5.

Inspanningsplicht bij bedrijfseconomisch ontslag

Omdat de NOW-5 niet is aangekondigd bij het begin van de subsidieperiode van 1 november, zal de inspanningsverplichting in een van werk naar werk begeleiding in de NOW-5 gelden vanaf 27 november 2021.

Bedrijfseconomische ontslagen van eerder in november zijn daarmee uitgezonderd van deze verplichting, maar voor ontslagen vanaf 27 november 2021 tot en met 31 december 2021 moet wel worden voldaan aan deze verplichting.

Werkgevers moeten vóór het sluiten van het aanvraagloket met UWV bellen als zij NOW-5 hebben aangevraagd en tussen 27 november en 31 december bedrijfseconomisch ontslag hebben aangevraagd. UWV heeft hiervoor een speciaal NOW-telefoonnummer beschikbaar gesteld.

Bonus- en dividendverbod

Het bonus- en dividendverbod zal ook voor de NOW-5 blijven gelden zoals dit voor de NOW-3 en -4 gold. Dat wil zeggen dat er een bonus- en dividendverbod is voor heel 2021 voor werkgevers die NOW-5 aanvragen en een voorschot van 125.000 euro of meer hebben ontvangen of bij een lager voorschot als de definitieve subsidie 125.000 euro of meer is. De entiteit koopt ook geen eigen aandelen in.

Voor werkgevers die een aanvraag op werkmaatschappijniveau indienen, geldt het dividendverbod voor het gehele concern. Het bonusverbod geldt bij een aanvraag op werkmaatschappijniveau voor het bestuur en de directie van het concern en de aanvragende entiteit. Ook hier koopt de entiteit geen eigen aandelen in.

Ook WTV naast NOW

Nieuw ten opzichte van de voorgaande NOW-regelingen is dat de Werktijdverkortingsregeling (WTV) tijdens de NOW-5 open blijft.

Werkgevers die geraakt worden door de coronamaatregelen, kunnen een beroep doen op de NOW-5. De WTV blijft niet van toepassing op corona-gerelateerde gevallen.

Een werkgever die te maken heeft met andere bijzondere omstandigheden kan in aanmerking komen
voor beide regelingen.

De WW-uitkering die een werkgever ontvangt voor de werknemer als gevolg van de WTV-aanvraag wordt om ongewenste dubbelfinanciering te voorkomen echter wel aangemerkt als omzet voor
de NOW-5.

In die gevallen dat er samenloop is tussen de WTV en de NOW is de WTV-aanvraag van de werkgever dus van invloed op de hoogte van de NOW-vergoeding.

In december aanvragen

Het kabinet streeft ernaar dat werkgevers in december al een subsidieaanvraag kunnen doen voor de NOW-5, zodat zij hun subsidievoorschot wellicht ook al in december, nog vóór de salarisbetalingen, kunnen ontvangen.

Wanneer het loket open gaat kunnen aanvragen alleen worden ingediend via het daarvoor ontworpen formulier dat via www.uwv.nl beschikbaar wordt gesteld. Er geldt een beslistermijn van 13 weken na ontvangst van de volledige aanvraag.

Het streven is om de betaling van het voorschot binnen 2 à 4 weken na ontvangst van de volledige aanvraag te realiseren.

In één termijn uitbetalen

UWV zal het NOW-5 voorschot in één termijn uitbetalen in plaats van in meerdere termijnen, zoals bij voorgaande NOW regelingen het geval was.

Vaststelling voorschot

Werkgevers kunnen de vaststelling van de subsidie aanvragen vanaf 1 juni 2022. Mogelijk kan dit al op een eerder tijdstip, dat dan bekend gemaakt wordt via www.uwv.nl. Het vaststellingsloket is open tot en met 22 februari 2023.

Voor de NOW 5 is circa 1,5 miljard euro gereserveerd.

Infographic NOW 5

Bekijk ook de pagina op Rijksoverheid.nl over de NOW5

Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)

Het kabinet verhoogt voor het vierde kwartaal van dit jaar het subsidiepercentage van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) van 85 procent naar 100 procent.

Ondernemers kunnen gebruikmaken van de TVL als zij meer dan 30 procent omzetverlies lijden ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019 of het eerste kwartaal van 2020.

Het maximale subsidiebedrag dat een mkb-onderneming kan ontvangen wordt 550.000 euro en 600.000 euro voor niet-mkb-ondernemingen. Ook past het kabinet de staatssteungrens aan van 1,8 miljoen euro naar 2,3 miljoen euro nu de Europese Commissie die ruimte biedt.

Daarnaast is de Europese staatssteungrens voor bedrijven in de visserij, land- en tuinbouw verhoogd. De nieuwe staatssteungrens geldt vanaf TVL Q4 2021.

Belastingmaatregelen

Het belastinguitstel voor ondernemers wordt verlengd tot eind 2021. Ondernemers die nooit eerder om uitstel hebben gevraagd of alle schulden al hebben afgelost, kunnen dit alsnog aanvragen. De kwartaalaangiftes over eind 2021 die normaliter in januari 2022 worden betaald vallen ook onder het uitstel.

De invorderingsrente, een prikkel om belastingschulden op tijd te betalen, blijft nog een half jaar langer op bijna nul (0,01 procent). Daarna gaat de rente stapsgewijs naar het oude niveau van 4 procent.

Het percentage invorderingsrente gaat op 1 juli 2022 naar 1 procent gaat en op 1 januari 2023 naar 2 procent, om vervolgens in twee stappen uit te komen op 4 procent op 1 januari 2024.

Wetsvoorstellen 2G en 3G

Het kabinet heeft wetsvoorstellen ingediend gericht op het verantwoord openhouden van de samenleving en economie, waaronder de brede inzet van een coronatoegangsbewijs op basis van 3G, en een juridische mogelijkheid om dat in bepaalde sectoren op basis van 2G te doen. Dit biedt de mogelijkheid om de komende tijd een andere balans te vinden tussen ondernemersrisico enerzijds en de inzet van publieke middelen anderzijds.

De komende tijd voert het kabinet de komende tijd breed het gesprek, met onder meer de Tweede Kamer en werknemers- en werkgeversorganisaties.

Bredere inzet coronatoegangsbewijs en 2G in wetsvoorstellen

Meer informatie

Bij vragen over het steun- en herstelpakket corona kunnen bedrijven en werkenden kijken op rijksoverheid.nl/steunpakket.

Ondernemers kunnen voor meer vragen ook terecht op de website van de Kamer van Koophandel: kvk.nl/corona. Staat het antwoord op de vraag er niet bij? Bel dan het adviesteam via 0800 – 2117.

Werkenden en werkzoekenden kunnen daarnaast terecht op hoewerktnederland.nl.

Kamerbrief over aanvullende aanpassingen in het steunpakket in het vierde kwartaal

 

Categorie: Nieuws Tags: coronavirus, NOW-regeling, Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)

Tags: coronavirus, NOW-regeling, Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)

Gerelateerde artikelen

24 januari 2023

Deadline definitieve berekening vier periodes NOW in zicht: 22 februari

10 januari 2023

Aanvragen definitieve berekening NOW – 10 tips

19 december 2022

Thuiswerken en sociale verzekering – overgangsperiode tot 1 juli 2023

6 december 2022

Uitbetaling NOW-steun aan failliete werkgevers – antwoord op vragen

Hoofdsponsor

Werkgevers betalen meer loonkosten per minimumloner
Maak ruimte voor een starter: iedereen moet ergens beginnen!
Loondoorbetaling zieke AOW’er van 13 naar 6 weken: het wat en waarom
Vier salarissoftware trends voor 2023
Masterclass Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Werknemers met financiële zorgen helpen: drie tips
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Juiste informatie over transitievergoeding bij overgang van onderneming
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?

Partners

Werkgevers betalen meer loonkosten per minimumloner
Maak ruimte voor een starter: iedereen moet ergens beginnen!
Loondoorbetaling zieke AOW’er van 13 naar 6 weken: het wat en waarom
Vier salarissoftware trends voor 2023
Masterclass Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Werknemers met financiële zorgen helpen: drie tips
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Juiste informatie over transitievergoeding bij overgang van onderneming
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?

Meest gelezen berichten

  • Loonbelastingtabellen 2023 beschikbaar – witte en groene tabellen
  • Iedere werknemer minimaal 85 euro netto meer per maand in 2023
  • Wat verandert er op jouw loonstrook in 2023?
  • Werknemer met modaal inkomen krijgt in 2023 netto 91 euro meer
  • Uitkeringen als WIA, WW, Ziektewet en AOW stijgen per 1 januari 2023

NIRPA

Opleidingen

30
jan
Excel-training voor Financiële Professionals
Markus Verbeek Praehep
02
feb
Grensoverschrijdend Werken (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
06
feb
HBO Associate degree Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
06
feb
Online Excel training voor de salarisadministrateur (basis)
MOCuitgevers
08
feb
HBO Bachelor Management Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
09
feb
Online cursus Update loonheffingen en hybride werken
MOCuitgevers
10
feb
IB-geen Winst en Loonbelasting
Markus Verbeek Praehep
14
feb
Inkomstenbelasting voor de Salarisadministrateur (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
16
feb
Online cursus Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen
MOCuitgevers
17
feb
Loonbeslag, Beslagvrije Voet en Preferentie (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
20
feb
Manager Payroll Services & Benefits
Markus Verbeek Praehep
23
feb
Arbeidsrecht – Disfunctioneren (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
27
feb
Pensioenen (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
01
mrt
Post Bachelor Arbeidsrecht en Sociale Zekerheid
Markus Verbeek Praehep
03
mrt
Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL®)
Markus Verbeek Praehep
06
mrt
Online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping)
MOCuitgevers
06
mrt
Tweedaagse online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping en specialisatie)
MOCuitgevers
07
mrt
Strategische Arbeidsvoorwaarden en Belonen
Markus Verbeek Praehep
09
mrt
Cursus Inkomstenbelasting voor de salarisadministrateur
MOCuitgevers
10
mrt
Training DGA voor Salarisadministrateurs en Beloningsadviseurs (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
13
mrt
Training HR voor Salarisadministrateurs (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
13
mrt
Cursus Internationaal / grensoverschrijdend werken
MOCuitgevers
16
mrt
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (basis)
MOCuitgevers
16
mrt
Training Inkomstenbelasting, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
20
mrt
Training Loonbelasting voor Financials, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
21
mrt
Cursus Samenwerken financiële- en salarisadministratie
MOCuitgevers
22
mrt
Training Omzetbelasting, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
27
mrt
Online Excel training voor salarisadministrateurs (specialisatie)
MOCuitgevers
30
mrt
Online training Power Query voor HR en salarisadministrateurs
MOCuitgevers
18
apr
Cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
20
apr
Cursus DGA verlonen
MOCuitgevers
16
mei
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (verdieping)
MOCuitgevers
06
jun
Cursus Werkkostenregeling bij gemeenten (introductie)
MOCuitgevers
06
jun
Online cursus Personeel en AVG/privacy
MOCuitgevers
15
jun
Online cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers

Vacatures

Professional – Loonadministrateur
Van Oers
Payroll Specialist – B&S Dordrecht
Strictly People
(senior) Loonadministrateur
Scab
Junior salarisadministrateur
Moore MTH
Salarisadministrateur – UMC Utrecht
Strictly People
Salarisadministrateur
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
(senior) Loonadviseur
Scab
Salarisadministrateur
Ruigrok
Salarisadministrateur Den Haag
Verbond van Verzekeraars
Intern salarisadministrateur / payroll specialist
HLB Witlox Van den Boomen
Consultant HRM (AFAS)
a/s WORKS
Vacature Salarisadministrateur Regio Rotterdam Rijnmond en Breda
a/s WORKS
Senior salarisadviseur (Raalte)
De Jong & Laan
Senior Salarisadministrateur Eindhoven
KSS (onderdeel van Wij zijn Jong)
Salarisadministrateur (m/v/x) 16 tot 40 uur mogelijk. Remote, hybride of in Den Haag
Duits-Nederlandse Handelskamer
Vacature Salarisadministrateur
WEA Deltaland
Senior salarisadministrateur Bussum
Moore MTH
Professional – Loonadministrateur Onderwijs
Van Oers Accountancy & Advies
Senior Salarisspecialist
Infacto
Salarisadministrateur – ISS Utrecht
Strictly People
Salaris/HR adviseur
Bentecera
Assistent Salarisadministrateur Alkmaar
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Traineeship Loonadministratie & Advies
Scab
Salarisadministrateur / AFAS Payroll Barendrecht e.o.
Visser & Visser
Medior salarisadministrateur
Moore MTH
Specialist loonheffingen (Hoogeveen/Groningen)
De Jong & Laan
Ervaren salarisadministrateur
HLB Witlox Van den Boomen
Salarisadministrateur
Flynth
Assistent Salarisadministrateur Heerlen
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Traineeship HR-payroll consultant | Regio Apeldoorn
a/s WORKS
Fiscount zoekt een specialist sociale zekerheid
Fiscount
Traineeship HR Payroll Consultant | Randstad – Randstad
a/s Works
Senior Salarisadministrateur
Flynth
(Sr.) Loonadministrateur
Scab
Adviseur Digital HRM
HLB Witlox Van den Boomen
(Ervaren) Salarisadministrateur parttime/fulltime
Payroll Totaal
Professional – Loonadministrateur
Van Oers Accountancy & Advies
Payroll consulent (32-40 uur)
BROADSTREET
Salarisadministrateur – Intergamma Leusden
Strictly People
Parttime/Fulltime Salarisadministrateur- Denekamp
De Kok
Salarisprofessional
HLB Witlox Van den Boomen
Salarisadviseur (Harderwijk)
De Jong & Laan
Specialist arbeidsrecht
Fiscount
Salarisadministrateur
Flynth
Salarisadviseur (Hoogeveen)
de Jong & Laan
Junior Functioneel Beheerder (AFAS) – Arnhem
Strictly People
Senior Payroll Specialist
Randstad Groep Nederland
Ervaren medewerker administratieve dienstverlening Nieuwegein, 32-40 uur
van helder
HR adviseur (extern)
Scab
Salarisadministrateur 24-40 uur per week in Ridderkerk (€2.600-€ 3.800)
Lansigt accountants en belastingadviseurs
Payroll consultant Zoetermeer
a/s Works
Senior Salarisadministrateur
Flynth
Payroll Professional
CROP
Medior Salarisspecialist
Infacto
Teamleider Salarisadvies
HLB Witlox Van den Boomen
Professional salarisadministrateur
Bentecera

Vriend van Salaris Vanmorgen

abonneer nieuwsbrief FV

Salaris Vanmorgen (SV) is het platform voor salarisadministrateurs met nieuws en verdieping op het gebied van salarisadministratie.

Salaris Vanmorgen is een uitgave van MOCuitgevers.

 

Cedeo erkend

Categorie

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget

Info

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Algemene voorwaarden MOCuitgevers Vanmorgen
  • Annuleringsvoorwaarden
  • Privacybeleid
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
logo FV