• Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Salaris Vanmorgen

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
Aanmelden nieuwsbriefGratis deelnemen met het STAP-budgett
  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget
Home » Einde levensloopregeling en overgangsrecht – antwoord op vragen

Einde levensloopregeling en overgangsrecht – antwoord op vragen

Nieuws

Staatssecretaris Vijlbrief beantwoordt vragen over het afschaffen van de levensloopregeling en het eindigen van de overgangsrecht.

6 april 2021 door Salaris Vanmorgen

De staatssecretaris beantwoordt Kamervragen naar aanleiding van de uitzending  ‘Afschaffen levensloopregeling: overheid verandert halverwege de spelregels’.

De levensloopregeling is sinds 1 januari 2012 niet meer beschikbaar voor nieuwe deelnemers. Het toenmalige kabinet heeft de levensloopregeling afgeschaft omdat uit de evaluatie van de  levensloopregeling is gebleken dat de regeling in de praktijk slechts in geringe mate bijdraagt aan haar voornaamste doelstelling: vermindering van de druk in het spitsuur van het leven van
werknemers.

De levensloopregeling werd vooral gebruikt om een tegoed op te bouwen om vervroegd voltijds uit te kunnen treden. Het toenmalige kabinetsbeleid was er, mede vanwege vergrijzing en het
betaalbaar houden van de sociale zekerheid, juist op gericht om langer doorwerken te stimuleren.

Daarom is de levensloopregeling met ingang van 1 januari 2012 afgeschaft.

Overgangsrecht

Voor de bestaande deelnemers van de levensloopregeling is voorzien in overgangsrecht waarmee de opgebouwde rechten in deze regeling zoveel mogelijk zijn geëerbiedigd.

Het overgangsrecht van de levensloopregeling heeft mede vorm gekregen op basis van een amendement van de leden Dijkgraaf, Neppérus en Groot. Met dit amendement is enerzijds geregeld dat het overgangsrecht om via de levensloopregeling te kunnen blijven sparen in de tijd beperkt wordt namelijk tot 1 januari 2022 en dat op 31 december 2021 de aanwezige levensloopaanspraak dan
verplicht (belast) vrij valt (fictief genietingsmoment). Anderzijds is met dit amendement de voorwaarde vervallen dat de gespaarde aanspraak voor de financiering van verlof wordt aangewend.

Juist het vervallen van de laatste voorwaarde draagt ertoe bij dat deelnemers alle vrijheid en ruimte hebben om de aanspraak te besteden naar eigen wens en behoefte. Dit betekent ook dat de
aanspraak – mits sprake is van een pensioentekort – alsnog in een lijfrenteverzekering of in een bankspaarproduct kan worden gestort.

De in de wet Overige Fiscale Maatregelen 2021 opgenomen aanpassingen in het overgangsrecht hebben tot doel een goede afwikkeling van de levensloopregeling mogelijk te maken. Zo is onder meer het fictief genietingsmoment in verband met de box 3 heffing vervroegd naar 1 november 2021. Hierdoor wordt voorkomen dat voor de berekening van de over het jaar 2022 verschuldigde belasting in box 3 wordt uitgegaan van de waarde van de levensloopaanspraak vóór loonheffing. Inhoudelijk is het overgangsrecht niet gewijzigd.

Belangen deelnemers

Voor bestaande deelnemers van de levensloopregeling is voorzien in overgangsrecht (onder meer een overgangsperiode van 10 jaar) waarmee de opgebouwde rechten in deze regeling zoveel mogelijk zijn geëerbiedigd.

De staatssecretaris begrijpt dat de huidige deelnemers aan de levensloopregeling niet blij zijn met het eindigen van de overgangsperiode. Bij de vormgeving van het overgangsrecht is volgens Vijlbrief wel rekening gehouden met de situaties en de belangen van de deelnemers. Met de 80%-regelingen werd onder meer bewerkstelligd dat een eventueel progressienadeel werd weggenomen. Het effect op toeslagen kon worden verzacht door te kiezen voor een langduriger uitkeringsfase. Door het vervallen van de voorwaarde dat de levensloopaanspraak moest worden aangewend voor verlof, hebben deelnemers alle vrijheid en ruimte om de aanspraak te besteden naar eigen wens en behoefte.

Hoeveel mensen?

Halverwege oktober 2020 was de stand van zaken dat naar verwachting nog 36.000 tot 45.000 mensen aan een levensloopregeling deelnemen. Inmiddels is dit aantal waarschijnlijk gedaald door
uitbetaling van de aanspraken. Banken die levensloopregelingen beheren zien sinds het najaar 2020 een significante daling van het uitstaande tegoed.

Levensloopaanspraken

De uitstaande levensloopaanspraken bedroegen in 2012 € 4,8 miljard. Het is niet bekend hoe dit bedrag over de deelnemers verdeeld was. Ook is niet bekend wat de jaarlijkse ontwikkeling is geweest van het aantal deelnemers in de levensloopregeling en het nog gemiddelde en totale openstaande bedrag van 2012 tot 2020.

Verlofsparen

Waarom heeft het kabinet er niet voor gekozen spaarders in de levensloopregeling de mogelijkheid te geven het saldo om te zetten naar het spaarverlof?

Door omzetting van de levensloopregeling naar verlofsparen wordt de aanspraak niet in één keer uitbetaald, maar jaarlijks in de vorm van verlof. Hierdoor zal een deel van de aanspraak jaarlijks tegen een lager tarief belast worden dan bij een eenmalige uitbetaling.

Verder leidt deze mogelijkheid tot een te dekken derving van in totaal € 21 miljoen aan box 3-inkomsten. Ook zullen werkgevers bij het creëren van een dergelijke omzetting geconfronteerd worden met een toename van de werkgeverslasten.

Tot slot past het niet bij de doelstelling voor de uitbreiding van verlofsparen, die gericht is op vervroegd uittreden, om het mogelijk te maken de levensloopaanspraak, wat een meer generiek karakter heeft, om te zetten in een verlofaanspraak.

Omzetten in pensioenaanspraak

Binnen de huidige wetgeving is het mogelijk om de levensloopaanspraak geruisloos om te zetten in pensioenaanspraken, voor zover er fiscale ruimte in de tweede pijler resteert. Ook is het mogelijk om  een vrijgevallen levensloopaanspraak te benutten voor een vrijwillige oudedagsvoorziening in de derde pijler binnen de daarvoor geldende fiscale kaders.

De staatssecretaris is niet bekend met signalen dat het omzetten van de levensloopaanspraak in een pensioenregeling niet mogelijk is in verband met ingewikkelde fiscale regelingen rond
pensioenopbouw. Sinds de invoering van de levensloopregeling is het mogelijk om de opgebouwde levensloopaanspraak om te zetten in een pensioenregeling. Een voorwaarde hierbij is dat er nog
fiscale ruimte beschikbaar is om een pensioen op te bouwen. Voor iedere werknemer in Nederland geldt namelijk een uniform fiscaal pensioenkader.

Vervroeging fictief genietingsmoment

De keuze om het fictieve genietingsmoment twee maanden naar voren te halen is vooral gemaakt voor de deelnemers in verband met de heffing in box 3. Hiermee wordt geborgd dat voor de berekening van de over 2022 verschuldigde belasting in box 3 niet hoeft te worden uitgegaan van de waarde van de levensloopaanspraak vóór loonheffing. Voor de belastingheffing in box 1 maakt het vervroegde fictieve genietingsmoment in principe geen verschil.

Om dit voorstel uitvoerbaar te houden voor levensloopinstellingen, is ervoor gekozen hen de maanden november en december 2021 de gelegenheid te geven om de verschuldigde loonheffing te verhalen op de werknemer.

Communicatie

Levensloopinstellingen hebben een zorgplicht naar hun cliënten. Zij zullen deelnemers van de levensloopregeling erop wijzen dat het eindigen van de levensloopregeling gevolgen kan hebben, bijvoorbeeld voor toeslagen en andere inkomensafhankelijke regelingen. Veel instellingen hebben dit inmiddels aan hun deelnemers gecommuniceerd en veel deelnemers hebben naar aanleiding van deze berichtgeving al actie ondernomen.

Levensloopinstellingen hebben zelfstandig gecommuniceerd met hun rekeninghouders. Verschillende levensloopinstellingen hebben de aanpassing in het overgangsrecht recent met hun rekeninghouders gecommuniceerd. De levensloopinstellingen zullen in aanloop naar het fictieve genietingsmoment op 1 november 2021 (nogmaals) in contact treden met hun rekeninghouders.

De Belastingdienst heeft de aanpassing van het overgangsrecht via de reguliere communicatiekanalen gecommuniceerd en heeft daarnaast een handreiking uitgebracht over opnamen van de levensloopaanspraak in de loonaangifte.

Verwerking levensloop vanaf 1 november 2021

Staat op 1 november 2021 nog levenslooptegoed op de levenslooprekening van de werknemer, dan wordt de werknemer geacht op dat moment het levenslooptegoed te genieten. Het fictieve genietingsmoment is dan 1 november. Niet de werkgever, maar de levensloopinstelling verwerkt dit in de aangifte loonheffingen. Je leest meer in de handreiking Levenslooptegoed 2021 via levensloopinstelling van Forum Salaris.

Opname levenslooptegoed en aangifte loonheffingen: hoe zit het?

 

Overgangsrecht levensloopregeling – verloning per 1 november 2021

Voorlopige aanslag

Een uitkering levensloopregeling kan worden opgenomen in een voorlopige aanslag inkomstenbelasting. De verwerking van de levensloopregeling in het wijzigingsformulier voor de voorlopige aanslag inkomstenbelasting verloopt als volgt.

De belastingplichtige kan in het wijzigingsformulier de opname uit de levensloopvoorzieningen en de levensloopkorting invullen.

De Belastingdienst berekent dan de vermoedelijk door de werkgever ingehouden loonheffing. Deze berekening wordt gemaakt door het reguliere schijventarief toe te passen.

In gevallen waarin de inhoudingsplichtige het bijzondere tarief toepast op de opname uit de levensloopvoorziening kan de feitelijk ingehouden loonheffing afwijken van de berekende loonheffing bij de voorlopige aanslag. De belastingplichtige kan de berekende loonheffing dan niet aanpassen. Dit is inherent aan de systematiek van de voorlopige aanslagregeling.

De voorlopige aanslagregeling is niet bedoeld om effecten die zich kunnen voorzien bij de gekozen systematiek bij inhouding van loonheffing te herstellen, zoals het geval kan zijn bij toepassing van het bijzondere tarief bij de inhouding van loonheffing.

Beantwoording Kamervragen over de levensloopregeling

Categorie: Nieuws Tags: Belastingdienst, levensloopregeling

Tags: Belastingdienst, levensloopregeling

Gerelateerde artikelen

23 januari 2023

Gegevens uitbetaalde bedragen aan derden voor 1 februari aanleveren

19 januari 2023

Toelichting foutmeldingen werknemersgegevens aangifte LH 1e halfjaar 2023

16 januari 2023

Dga: aangifte loonheffingen doen voor begin aangiftetijdvak

16 januari 2023

Los correctiebericht pas versturen vanaf 1 februari

Hoofdsponsor

Werkgevers betalen meer loonkosten per minimumloner
Maak ruimte voor een starter: iedereen moet ergens beginnen!
Loondoorbetaling zieke AOW’er van 13 naar 6 weken: het wat en waarom
Vier salarissoftware trends voor 2023
Masterclass Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Werknemers met financiële zorgen helpen: drie tips
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Juiste informatie over transitievergoeding bij overgang van onderneming
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?

Partners

Werkgevers betalen meer loonkosten per minimumloner
Maak ruimte voor een starter: iedereen moet ergens beginnen!
Loondoorbetaling zieke AOW’er van 13 naar 6 weken: het wat en waarom
Vier salarissoftware trends voor 2023
Masterclass Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Werknemers met financiële zorgen helpen: drie tips
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Juiste informatie over transitievergoeding bij overgang van onderneming
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?

Meest gelezen berichten

  • Loonbelastingtabellen 2023 beschikbaar – witte en groene tabellen
  • Iedere werknemer minimaal 85 euro netto meer per maand in 2023
  • Wat verandert er op jouw loonstrook in 2023?
  • Werknemer met modaal inkomen krijgt in 2023 netto 91 euro meer
  • Uitkeringen als WIA, WW, Ziektewet en AOW stijgen per 1 januari 2023

NIRPA

Opleidingen

30
jan
Excel-training voor Financiële Professionals
Markus Verbeek Praehep
02
feb
Grensoverschrijdend Werken (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
06
feb
HBO Associate degree Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
06
feb
Online Excel training voor de salarisadministrateur (basis)
MOCuitgevers
08
feb
HBO Bachelor Management Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
09
feb
Online cursus Update loonheffingen en hybride werken
MOCuitgevers
10
feb
IB-geen Winst en Loonbelasting
Markus Verbeek Praehep
14
feb
Inkomstenbelasting voor de Salarisadministrateur (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
16
feb
Online cursus Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen
MOCuitgevers
17
feb
Loonbeslag, Beslagvrije Voet en Preferentie (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
20
feb
Manager Payroll Services & Benefits
Markus Verbeek Praehep
23
feb
Arbeidsrecht – Disfunctioneren (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
27
feb
Pensioenen (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
01
mrt
Post Bachelor Arbeidsrecht en Sociale Zekerheid
Markus Verbeek Praehep
03
mrt
Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL®)
Markus Verbeek Praehep
06
mrt
Online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping)
MOCuitgevers
06
mrt
Tweedaagse online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping en specialisatie)
MOCuitgevers
07
mrt
Strategische Arbeidsvoorwaarden en Belonen
Markus Verbeek Praehep
09
mrt
Cursus Inkomstenbelasting voor de salarisadministrateur
MOCuitgevers
10
mrt
Training DGA voor Salarisadministrateurs en Beloningsadviseurs (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
13
mrt
Training HR voor Salarisadministrateurs (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
13
mrt
Cursus Internationaal / grensoverschrijdend werken
MOCuitgevers
16
mrt
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (basis)
MOCuitgevers
16
mrt
Training Inkomstenbelasting, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
20
mrt
Training Loonbelasting voor Financials, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
21
mrt
Cursus Samenwerken financiële- en salarisadministratie
MOCuitgevers
22
mrt
Training Omzetbelasting, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
27
mrt
Online Excel training voor salarisadministrateurs (specialisatie)
MOCuitgevers
30
mrt
Online training Power Query voor HR en salarisadministrateurs
MOCuitgevers
18
apr
Cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
20
apr
Cursus DGA verlonen
MOCuitgevers
16
mei
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (verdieping)
MOCuitgevers
06
jun
Cursus Werkkostenregeling bij gemeenten (introductie)
MOCuitgevers
06
jun
Online cursus Personeel en AVG/privacy
MOCuitgevers
15
jun
Online cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers

Vacatures

(Sr.) Loonadministrateur
Scab
Payroll Specialist – B&S Dordrecht
Strictly People
Ervaren medewerker administratieve dienstverlening Nieuwegein, 32-40 uur
van helder
Salarisadviseur (Harderwijk)
De Jong & Laan
Junior salarisadministrateur
Moore MTH
Junior Functioneel Beheerder (AFAS) – Arnhem
Strictly People
Salarisadministrateur – ISS Utrecht
Strictly People
Ervaren salarisadministrateur
HLB Witlox Van den Boomen
Adviseur Digital HRM
HLB Witlox Van den Boomen
Salarisadministrateur – UMC Utrecht
Strictly People
Salarisadministrateur – Intergamma Leusden
Strictly People
Payroll consulent (32-40 uur)
BROADSTREET
Salarisadministrateur 24-40 uur per week in Ridderkerk (€2.600-€ 3.800)
Lansigt accountants en belastingadviseurs
Salarisadministrateur / AFAS Payroll Barendrecht e.o.
Visser & Visser
Traineeship HR Payroll Consultant | Randstad – Randstad
a/s Works
Salarisprofessional
HLB Witlox Van den Boomen
(Ervaren) Salarisadministrateur parttime/fulltime
Payroll Totaal
Teamleider Salarisadvies
HLB Witlox Van den Boomen
Salarisadviseur (Hoogeveen)
de Jong & Laan
Vacature Salarisadministrateur
WEA Deltaland
Professional – Loonadministrateur
Van Oers Accountancy & Advies
Senior salarisadviseur (Raalte)
De Jong & Laan
Vacature Salarisadministrateur Regio Rotterdam Rijnmond en Breda
a/s WORKS
Intern salarisadministrateur / payroll specialist
HLB Witlox Van den Boomen
Medior salarisadministrateur
Moore MTH
Salarisadministrateur Den Haag
Verbond van Verzekeraars
Salaris/HR adviseur
Bentecera
Professional – Loonadministrateur
Van Oers
Senior Salarisadministrateur Eindhoven
KSS (onderdeel van Wij zijn Jong)
HR adviseur (extern)
Scab
Specialist arbeidsrecht
Fiscount
Senior salarisadministrateur Bussum
Moore MTH
Salarisadministrateur (m/v/x) 16 tot 40 uur mogelijk. Remote, hybride of in Den Haag
Duits-Nederlandse Handelskamer
Assistent Salarisadministrateur Heerlen
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Professional – Loonadministrateur Onderwijs
Van Oers Accountancy & Advies
Payroll Professional
CROP
(senior) Loonadministrateur
Scab
Senior Salarisspecialist
Infacto
Traineeship Loonadministratie & Advies
Scab
Senior Payroll Specialist
Randstad Groep Nederland
Senior Salarisadministrateur
Flynth
Salarisadministrateur
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
(senior) Loonadviseur
Scab
Senior Salarisadministrateur
Flynth
Salarisadministrateur
Flynth
Medior Salarisspecialist
Infacto
Salarisadministrateur
Flynth
Consultant HRM (AFAS)
a/s WORKS
Salarisadministrateur
Ruigrok
Specialist loonheffingen (Hoogeveen/Groningen)
De Jong & Laan
Payroll consultant Zoetermeer
a/s Works
Assistent Salarisadministrateur Alkmaar
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Professional salarisadministrateur
Bentecera
Traineeship HR-payroll consultant | Regio Apeldoorn
a/s WORKS
Parttime/Fulltime Salarisadministrateur- Denekamp
De Kok
Fiscount zoekt een specialist sociale zekerheid
Fiscount

Vriend van Salaris Vanmorgen

abonneer nieuwsbrief FV

Salaris Vanmorgen (SV) is het platform voor salarisadministrateurs met nieuws en verdieping op het gebied van salarisadministratie.

Salaris Vanmorgen is een uitgave van MOCuitgevers.

 

Cedeo erkend

Categorie

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget

Info

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Algemene voorwaarden MOCuitgevers Vanmorgen
  • Annuleringsvoorwaarden
  • Privacybeleid
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
logo FV