• Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Nieuwsbrief
  • STAP-budget
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Nieuwsbrief
  • STAP-budget
Salaris Vanmorgen

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget
Home » Verkenning mogelijkheden coronaverlof – opties niet haalbaar

Verkenning mogelijkheden coronaverlof – opties niet haalbaar

Nieuws

Minister Koolmees gaat in op de verkende verlofmogelijkheden voor coronaverlof voor werkende ouders die thuis ook op de kinderen moeten letten.

5 maart 2021 door Salaris Vanmorgen

Met de sluiting van basisscholen, kinderopvang en buitenschoolse opvang heeft het kabinet veel gevraagd van werkende ouders en hun werkgevers. Het kabinet heeft daarom uitgebreid de mogelijkheden verkend om werkgevers en werknemers in deze situatie te ondersteunen. Het is daarbij echter niet mogelijk gebleken te komen tot een tijdig uitvoerbare en gerichte regeling.

Het kabinet heeft sterke inhoudelijke bedenkingen met betrekking tot doelmatigheid en effectiviteit bij alle verkende opties.

Goed gesprek

Werkgevers en werknemers komen er in de meeste gevallen samen in een goed gesprek uit. Een aanvullende regeling, – of dit nu is om ouders te ondersteunen met een bedrag of om werkgevers te compenseren voor extra kosten – zou dat gesprek makkelijker kunnen maken omdat het extra ruimte biedt. Een dergelijke regeling vanuit de overheid kan dat gesprek en die flexibiliteit juist verstoren, aldus Koolmees.

De potentiële doelgroep waar het om gaat is fors. Ter indicatie: het CBS geeft aan dat er in 2020 2,6 miljoen huishoudens waren met kinderen, waarvan de helft met kinderen onder de 12 jaar.

1. Opties voor verlof in combinatie met compensatie van werkgevers

Het kabinet heeft gekeken of extra betaald verlof aan werknemers kan worden geboden zodat zij zonder – of met beperkt – verlies van inkomen de noodzakelijke zorg voor de kinderen op zich kunnen nemen. Voor een werkgever betekent extra verlof echter dat hij of zij een tijdelijk niet of minder productieve werknemer (een deel van) het loon moet doorbetalen.

Het kabinet heeft daarom ook gekeken naar de mogelijkheden om werkgevers voor die extra kosten
te compenseren. Maar het kabinet acht de route van het bieden van extra verlof aan werknemers mét daartegenover compensatie voor werkgevers niet begaanbaar.

Extra coronaverlof van de baan – overheid compenseert niet

De verkende opties op een rij. Eerst de mogelijkheden om werknemers een wettelijk verlofrecht te geven,
daarna de mogelijkheden voor financiële compensatie van werkgevers.

a. Verlofrechten voor werknemers met thuiszittende kinderen

Geen van de bestaande verlofsoorten geeft voor een langere periode recht op verlof als een werknemer niet kan werken vanwege kinderen die door sluiting van de scholen thuiszitten.

Om extra verlof te bieden, zou de werkingssfeer van een bestaande verlofsoort moeten worden uitgebreid.

Dat zou op twee manieren kunnen:

  1. SZW en sociale partners kunnen tripartite afspreken en publiekelijk kenbaar maken dat zij voor deze problematiek een bestaande verlofvorm binnen het bestaande wettelijk kader breder interpreteren zodat
    werknemers die ook in deze situatie kunnen genieten.
  2. Een verbreding van een bestaande verlofvorm kan bij wet worden vastgelegd.

Een publiekelijk kenbaar gemaakte tripartite afspraak is behulpzaam, maar leidt niet tot een (afdwingbaar) recht voor de werknemer.

Om een werknemer in een dergelijke situatie een recht op extra verlof te bieden dat een
werkgever alleen bij zwaarwegend dienst- of bedrijfsbelang kan weigeren zou een, op korte termijn lastig te realiseren, wetswijziging nodig zijn.

Calamiteitenverlof

Inhoudelijk het meest voor de hand liggend zou zijn om voor extra verlof aan te sluiten bij het calamiteitenverlof: verlof bij onvoorziene omstandigheden met behoud van 100 procent van het loon gedurende korte naar billijkheid te berekenen tijd.

Het gaat daarbij om een interpretatie van het begrip billijkheid, dat niet wettelijk is omschreven. Gezien de impact van de langdurige sluiting van scholen kan het billijk gevonden worden om in zo’n uitzonderlijke situatie de duur niet te beperken tot een of enkele dagen. Een dergelijke bredere uitleg is echter niet afdwingbaar en biedt dus geen oplossing.

Kortdurend zorgverlof

Als alternatief is bekeken of gebruikmaken van het kortdurend zorgverlof een oplossing biedt. Bij het kortdurend zorgverlof zijn het doel en de duur van het verlof concreet bepaald in de Wet arbeid en zorg: het gaat om twee weken verlof per twaalf maanden met 70 procent loondoorbetaling voor noodzakelijke verzorging bij ziekte, waaronder ook verkoudheidsklachten bij kinderen worden verstaan.

Indien de wens zou zijn het recht afdwingbaar te maken, het loon volledig door te betalen, of de periode van 2 weken uit te breiden, zou de wet gewijzigd moeten worden.

Wettelijke vakantiedagen

Een uitbreiding van het wettelijk minimum aan vakantiedagen kan niet alleen voor een bepaalde groep werknemers (in dit geval ouders) gelden. Alle werknemers krijgen dus extra dagen en dat schiet zijn doel voorbij. Bovendien vergt uitbreiding van het aantal wettelijke vakantiedagen ook een wetswijziging (van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek).

b. Compensatie werkgever

Het kabinet heeft, ook vanwege met het pleidooi van CNV om een Calamiteitenfonds op te richten,
de mogelijkheden verkend om werkgevers voor deze loonkosten te compenseren.

‘Calamiteitenfonds voor werknemers in knel door coronacrisis’

Compensatieregeling

Gezocht is naar een zo eenvoudig mogelijke regeling, om de werklast voor de uitvoering zo beperkt mogelijk te houden: een bedrag per werknemer met een kind onder de 13 jaar die bij de aanvragende werkgever in dienst is.

Aanvraag en uitbetaling zouden pas later dit jaar plaats kunnen vinden in verband met de tijd
die nodig is voor het opstellen en implementeren van een dergelijke regeling.

Met UWV is gesproken over de mogelijkheden om een dergelijke regeling uit te voeren. De verandercapaciteit binnen UWV is zeer beperkt als gevolg van de NOW en diverse grote IT-projecten. Hierdoor zit er geen rek in de uitvoeringsorganisatie om nieuwe projecten uit te voeren.

Compensatie via WVA – afdrachtvermindering

Het kabinet heeft ook verkend of het mogelijk is compensatie te bieden aan werkgevers via een afdrachtsvermindering.

De WVA voorziet niet in een afdrachtvermindering voor dit specifieke doel. Dat betekent dat er een nieuwe fiscale regeling moet worden gecreëerd waarin voorwaarden, condities, afbakening en (aanvraag)procedures moeten worden geregeld in de WVA. Dit is niet eenvoudig.

Quarantaine

Het kabinet heeft eerder de opties verkend om werkgevers te compenseren voor het moeten doorbetalen van werknemers die tijdelijk niet of minder productief zijn omdat ze in quarantaine moeten. Daarbij is onder meer gekeken naar de mogelijkheid van een verlaging van de werkgeverspremies en naar een uitbreiding van de doelgroep van de Ziektewet.

Bij die verkenning was de conclusie dat het niet mogelijk is te komen tot een zowel gerichte als
uitvoerbare regeling om werkgevers te compenseren.

2. Opties met financiële compensatie aan ouders

Het kabinet concludeert dus dat het niet mogelijk is te komen tot een regeling die werknemers extra verlof biedt en werkgevers voor de daardoor extra opgelopen kosten compenseert. Tegen die achtergrond heeft het kabinet ook gekeken naar de mogelijkheden om ouders die niet (volledig) konden of kunnen werken omdat hun kinderen thuis waren, direct financieel te ondersteunen. Deze ondersteuning kan ouders extra ruimte bieden om bijvoorbeeld onbetaald verlof op te kunnen nemen, extra vrije dagen te kopen of een oppas te betalen.

Het kabinet heeft sterke twijfels bij de doelmatigheid en effectiviteit van het direct financieel steunen van werkende ouders.

De werknemer is afhankelijk van de welwillendheid maar ook van de mogelijkheden van de werkgever. Zelfs een welwillende werkgever kan immers niet zomaar een (groot) deel van zijn personeelsbestand met onbetaald verlof laten gaan.

Vier opties zijn nader bekeken.

a. Eenmalige verhoging kinderbijslag voor kinderen t/m 17 jaar

Juridisch is deze optie complex. De grondslag in de wet om per AMvB de Algemene Kinderbijslagwet te
verhogen, biedt onvoldoende grondslag om dat eenmalig te doen.

b. Eenmalig bedrag bovenop basiskindbedrag

Voor deze optie moet de wet aangepast worden, omdat het gaat om een eenmalige uitkering naast de reguliere betaling per kwartaal. Dat vergt een wetstraject waar normaliter circa 18 maanden voor staat.

c. Eenmalige verhoging kinderbijslag voor max. één kind per huishouden

Een eenmalige verhoging voor maximaal één kind per huishouden past niet binnen de AKW-systematiek en zou een nieuwe regeling vergen.

Zo’n aanpassing zou onder voorbehoud begin oktober gereed kunnen zijn. Dat betekent dat de betaling mee kan in het 4e kwartaal met uitbetaling begin januari 2022. Ook deze optie vergt daarnaast een aanpassing van de wet, waar normaliter circa 18 maanden voor staat.

d. Eenmalige uitkering aan huishoudens die IACK krijgen

De inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) is een heffingskorting voor de minstverdienende ouder met een kind jonger dan 12 en wordt uitgekeerd door de Belastingdienst. Het kabinet heeft gekeken of een regeling te maken is waar huishoudens die IACK ontvangen een eenmalige uitkering ontvangen.

Ook voor de Belastingdienst past een eenmalige uitkering aan ouders met de IACK niet binnen de systemen en is een systeemaanpassing dus vereist die voorlopig niet kan worden doorgevoerd. Daar komt bij dat doordat de doelgroep niet goed kan worden vastgesteld, en de uitkering dus niet altijd bij de beoogde doelgroep terecht zal komen, de kans op bezwaar en beroep groot is.

Opties niet uitvoerbaar

Naast de inhoudelijke bedenkingen die het kabinet bij deze opties voor financiële compensatie aan ouders heeft, geldt dat voor elke optie eerst een juridische basis moet worden gecreëerd. Dat betekent dat geen van de opties op korte termijn uitvoerbaar is.

Daarnaast betekenen alle opties extra werklast voor de uitvoering. Dat geldt vooral voor de opties c en d, omdat voor deze opties een systeemaanpassing nodig is. Die extra uitvoeringslast betekent onvermijdelijk dat de dienstverlening onder druk komt te staan als een van vier genoemde opties geïmplementeerd en uitgevoerd zou moeten worden.

Het kabinet hoopt daarom dat werkgevers en werknemers ook de komende tijd bereid zullen zijn flexibiliteit te (blijven) betrachten en er samen in goed overleg uit te komen.

Kamerbrief over verkenning mogelijkheden coronaverlof

Gevolgen lockdown voor werkende ouders – antwoord op Kamervragen

Categorie: Nieuws Tags: coronavirus, werknemer en corona

Tags: coronavirus, werknemer en corona

Gerelateerde artikelen

1 februari 2023

Regeling voor zorgmedewerkers met long covid in de maak

19 december 2022

Thuiswerken en sociale verzekering – overgangsperiode tot 1 juli 2023

30 november 2022

NOW5 vaststellingsloket blijft open tot en met 2 juni 2023

20 november 2022

Geen gevolgen voor sociale zekerheid tot 1 juli 2023 bij thuiswerken in EU

Hoofdsponsor

Werkgevers betalen meer loonkosten per minimumloner
Ben jij een junior of senior salarisadministrateur?
Loondoorbetaling zieke AOW’er van 13 naar 6 weken: het wat en waarom
Vier salarissoftware trends voor 2023
Masterclass Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Werknemers met financiële zorgen helpen: drie tips
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Bezwaar en beroep instellen tegen NOW kan lonen
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?

Partners

Werkgevers betalen meer loonkosten per minimumloner
Ben jij een junior of senior salarisadministrateur?
Loondoorbetaling zieke AOW’er van 13 naar 6 weken: het wat en waarom
Vier salarissoftware trends voor 2023
Masterclass Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Werknemers met financiële zorgen helpen: drie tips
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Bezwaar en beroep instellen tegen NOW kan lonen
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?

Meest gelezen berichten

  • Loonbelastingtabellen 2023 beschikbaar – witte en groene tabellen
  • Iedere werknemer minimaal 85 euro netto meer per maand in 2023
  • Uitkeringen als WIA, WW, Ziektewet en AOW stijgen per 1 januari 2023
  • Loonbelastingtabellen 2022 – witte en groene tabellen
  • Maximale beslagvrije voet per 1 januari 2023 en loonbeslag

NIRPA

Opleidingen

08
feb
HBO Bachelor Management Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
09
feb
Online cursus Update loonheffingen en hybride werken
MOCuitgevers
10
feb
IB-geen Winst en Loonbelasting
Markus Verbeek Praehep
14
feb
Inkomstenbelasting voor de Salarisadministrateur (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
16
feb
Online cursus Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen
MOCuitgevers
17
feb
Loonbeslag, Beslagvrije Voet en Preferentie (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
20
feb
Manager Payroll Services & Benefits
Markus Verbeek Praehep
23
feb
Arbeidsrecht – Disfunctioneren (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
27
feb
Pensioenen (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
01
mrt
Post Bachelor Arbeidsrecht en Sociale Zekerheid
Markus Verbeek Praehep
03
mrt
Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL®)
Markus Verbeek Praehep
06
mrt
Online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping)
MOCuitgevers
06
mrt
Tweedaagse online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping en specialisatie)
MOCuitgevers
07
mrt
Strategische Arbeidsvoorwaarden en Belonen
Markus Verbeek Praehep
09
mrt
Cursus Inkomstenbelasting voor de salarisadministrateur
MOCuitgevers
10
mrt
Training DGA voor Salarisadministrateurs en Beloningsadviseurs (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
13
mrt
Training HR voor Salarisadministrateurs (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
13
mrt
Cursus Internationaal / grensoverschrijdend werken
MOCuitgevers
16
mrt
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (basis)
MOCuitgevers
16
mrt
Training Inkomstenbelasting, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
20
mrt
Training Loonbelasting voor Financials, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
21
mrt
Cursus Samenwerken financiële- en salarisadministratie
MOCuitgevers
22
mrt
Training Omzetbelasting, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
27
mrt
Online Excel training voor salarisadministrateurs (specialisatie)
MOCuitgevers
30
mrt
Online training Power Query voor HR en salarisadministrateurs
MOCuitgevers
18
apr
Cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
20
apr
Cursus DGA verlonen
MOCuitgevers
16
mei
Cursus Ontslag van A tot Z
MOCuitgevers
16
mei
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (verdieping)
MOCuitgevers
06
jun
Cursus Werkkostenregeling bij gemeenten (introductie)
MOCuitgevers
06
jun
Online cursus Personeel en AVG/privacy
MOCuitgevers
15
jun
Online cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
20
jun
Cursus Samenwerken tussen de HR-afdeling en salarisadministratie
MOCuitgevers
26
sep
Online Excel training voor de salarisadministrateur (basis)
MOCuitgevers

Vacatures

Traineeship Loonadministratie & Advies
Scab
Traineeship HR Payroll Consultant | Randstad – Randstad
a/s Works
Intern salarisadministrateur / payroll specialist
HLB Witlox Van den Boomen
Salarisadministrateur
Flynth
Salarisadministrateur – UMC Utrecht
Strictly People
Salarisadministrateur – Intergamma Leusden
Strictly People
Senior Salarisspecialist
Infacto
Fiscount zoekt een specialist sociale zekerheid
Fiscount
Senior Salarisadministrateur
Flynth
Salaris/HR adviseur
Bentecera
Medior Salarisspecialist
Infacto
Junior salarisadministrateur
Moore MTH
Professional – Loonadministrateur
Van Oers
Teamleider Salarisadvies
HLB Witlox Van den Boomen
Medior salarisadministrateur
Moore MTH
Consultant HRM (AFAS)
a/s WORKS
Professional – Loonadministrateur Onderwijs
Van Oers Accountancy & Advies
Salarisadministrateur
Ruigrok
Salarisadministrateur 24-40 uur per week in Ridderkerk (€2.600-€ 3.800)
Lansigt accountants en belastingadviseurs
Traineeship HR-payroll consultant | Regio Apeldoorn
a/s WORKS
HR adviseur (extern)
Scab
(senior) Loonadministrateur
Scab
Specialist arbeidsrecht
Fiscount
Senior salarisadviseur (Raalte)
De Jong & Laan
Salarisadviseur (Hoogeveen)
de Jong & Laan
Salarisadministrateur
Flynth
Salarisadministrateur Den Haag
Verbond van Verzekeraars
Salarisadministrateur – ISS Utrecht
Strictly People
(Ervaren) Salarisadministrateur parttime/fulltime
Payroll Totaal
Senior Salarisadministrateur
Flynth
Payroll Specialist – B&S Dordrecht
Strictly People
Salarisadministrateur
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Payroll consulent (32-40 uur)
BROADSTREET
Assistent Salarisadministrateur Alkmaar
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Payroll Professional
CROP
Ervaren salarisadministrateur
HLB Witlox Van den Boomen
Specialist loonheffingen (Hoogeveen/Groningen)
De Jong & Laan
Salarisadministrateur (m/v/x) 16 tot 40 uur mogelijk. Remote, hybride of in Den Haag
Duits-Nederlandse Handelskamer
Professional – Loonadministrateur
Van Oers Accountancy & Advies
Professional salarisadministrateur
Bentecera
Senior salarisadministrateur Bussum
Moore MTH
Senior Payroll Specialist
Randstad Groep Nederland
Assistent Salarisadministrateur Heerlen
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Parttime/Fulltime Salarisadministrateur- Denekamp
De Kok
Senior Salarisadministrateur Eindhoven
KSS (onderdeel van Wij zijn Jong)
Junior Functioneel Beheerder (AFAS) – Arnhem
Strictly People
Salarisprofessional
HLB Witlox Van den Boomen
Vacature Salarisadministrateur
WEA Deltaland
Ervaren medewerker administratieve dienstverlening Nieuwegein, 32-40 uur
van helder
Salarisadministrateur / AFAS Payroll Barendrecht e.o.
Visser & Visser
Salarisadviseur (Harderwijk)
De Jong & Laan
(Sr.) Loonadministrateur
Scab
Vacature Salarisadministrateur Regio Rotterdam Rijnmond en Breda
a/s WORKS
Adviseur Digital HRM
HLB Witlox Van den Boomen
(senior) Loonadviseur
Scab
Payroll consultant Zoetermeer
a/s Works

Vriend van Salaris Vanmorgen

abonneer nieuwsbrief FV

Salaris Vanmorgen (SV) is het platform voor salarisadministrateurs met nieuws en verdieping op het gebied van salarisadministratie.

Salaris Vanmorgen is een uitgave van MOCuitgevers.

 

Cedeo erkend

Categorie

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget

Info

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Algemene voorwaarden MOCuitgevers Vanmorgen
  • Annuleringsvoorwaarden
  • Privacybeleid
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
logo FV