
De premies werknemersverzekeringen moeten samen met de andere loonheffingen worden aangegeven en betaald. Om het juiste bedrag te berekenen van de premies die je moet betalen, gebruik je de systematiek van voortschrijdend cumulatief rekenen (VCR).
De Belastingdienst heeft de brochure ‘Toelichting loonberekening VCR vanaf 2020’ gepubliceerd. Je kunt dit document downloaden via de internetsite van de Belastingdienst.
De brochure van 2016 is geactualiseerd. De belangrijkste aanpassingen zijn:
- Het document is jaaronafhankelijk gemaakt.
- In paragraaf 8.6 (stagiair) is een toelichting met voorbeelden toegevoegd.
- In paragraaf 8.20 is de informatie over samenloop van de hoge- en lage premie AWf uitgebreid.
Stage en arbeidsovereenkomst
Wanneer na een stageperiode een normale arbeidsovereenkomst wordt gesloten, dan is de werknemer verzekerd voor alle werknemersverzekeringen. In deze situatie moet voor de berekening van het premiemaximum rekening worden gehouden met de loontijdvakken waarin de persoon nog stagiair was. Ook zal voor de berekening van de premies rekening gehouden moeten worden met het loon dat de persoon als stagiair genoot.
De oorzaak hiervan ligt besloten in de artikelen 16 en 17 van de Wet financiering sociale verzekeringen (Wfsv). Deze artikelen kennen geen onderscheid tussen deels verzekerd en geheel verzekerd. Dit leidt dus tot een inhaaleffect: hoewel je eerder geen premies moest betalen over het loon van de stagiair, moet je dat nu wel.
Let op: het kan zijn dat je voor het voortschrijdend cumulatief rekenen voor stagiairs een andere systematiek toepast, als gevolg van eerdere uitlatingen van ons. Die systematiek mag je tot 1 januari 2021 blijven toepassen. Na 1 januari 2021 moet je de systematiek uit deze toelichting toepassen.
Samenloop hoge en lage WW-premie
Bij samenloop van de hoge en lage premie AWf moet de premie ook met toepassing van VCR worden berekend. De premieberekening geldt per werkgever.
In geval van samenloop van loon en/of uitkering tegen hoge en lage premie AWf geldt in hoofdlijn dat je die verwerkt in verschillende inkomstenverhoudingen, want voor de diverse lonen/uitkeringen gelden verschillende rechtsgronden.
Let op: voor 2020 wordt nog gedoogd dat in geval van samenloop van ‘gewoon’ loon tegen hoge premie en een uitkering uit werknemersverzekeringen (werkgeversbetaling of betaling in verband met eigenrisicodragerschap) tegen lage premie, je die nog samen in één inkomstenverhouding mag opgeven.
De gecombineerde grondslagaanwas hoog/laag en de gecombineerde premie hoog/laag geef je in de aangifte loonheffingen dan op in de rubrieken voor respectievelijk ‘Aanwas in het cumulatieve premieloon AWf hoog’ en ‘Premie AWf hoog’.