Ongeveer hetzelfde percentage rekent voor de komende tijd op een inkomstendaling. Dat blijkt uit een enquête onder 1.100 werkende Nederlanders vanaf 25 jaar in opdracht van online pensioenuitvoerder BeFrank.
Nederland raakte zo’n zeven maanden geleden in de greep van het coronavirus. Ruim 300.000 banen gingen sindsdien verloren, bleek eerder uit cijfers van het CBS. Nu blijkt dat er ook heel wat mensen die hun baan nog hebben financieel getroffen zijn.
Een op de vijf werkenden ging er sinds half maart financieel op achteruit met het gezamenlijke huishoudinkomen.
Voor de maanden die nog komen, gelooft grofweg hetzelfde aantal dat de inkomsten zullen teruglopen. Steeds meer Nederlanders zijn onzekerder geworden over hun financiële toekomst. Bijna 14 procent van de mensen die heeft meegedaan aan de enquête is zelfs bang om z’n baan te verliezen.
Vast contract
Al die onzekerheid zorgt er ook voor dat werkende mensen iets honkvaster zijn geworden. Ruim 22 procent wil wel van baan veranderen, maar wacht daar bewust nog even mee. Toch denkt ruim 11 procent er momenteel serieus over na om te switchen. Veel genoemde redenen zijn meer uitdaging (52 procent), goed voor persoonlijke ontwikkeling (47 procent) en meer salaris (41 procent).
Omzet onder druk
Veel ondernemers voelen de financiële gevolgen van de coronacrisis. Deze enquête bevestigt dat beeld nog maar weer eens. Ruim de helft van de bedrijven heeft de afgelopen maanden al opdrachten verloren en nog eens 42 procent ziet de komende maanden met enige angst tegemoet. Hun omzet staat onder druk omdat opdrachtgevers dreigen weg te vallen.
Als gevolg daarvan zijn er al ondernemers die het niet meer zien zitten om door te gaan met hun bedrijf. Bijna 20 procent denkt serieus na over een baan in loondienst. Voor 11 procent van de ondervraagde ondernemers gaat het om werk in dezelfde sector, ruim 8 procent van de ondervraagden denkt aan een carrièreswitch.
Gevolgen voor pensioen
Veranderen van baan kan ook impact hebben op je pensioen, waarschuwt Jan Hein Rhebergen, directeur van BeFrank:
“Veel mensen realiseren zich dat niet, maar een wijziging in je salaris van nu betekent ook een wijziging in je salaris voor later. Heb je binnenkort minder inkomsten, dan bouw je als vanzelf ook minder pensioen op. Stel jezelf dus altijd de vraag welke gevolgen een andere baan heeft voor je oudedagsvoorziening. Wat is er geregeld bij je nieuwe werkgever en is dat voldoende?”