Mensen die ’s nachts werken, hebben een ander dag-nachtritme. Zij zijn actief als het volgens hun bioritme tijd is om te slapen. Hierdoor kunnen gezondheidsklachten ontstaan. Lang niet alle suggesties en adviezen om nachtwerk goed en gezond te doen zijn wetenschappelijk bewezen. De suggesties waarvan de meeste experts een positief effect verwachten, staan in de brochure van het RIVM.
Nachtwerk blijft in veel gevallen nodig.
Voor werknemers geldt vooral: bespreek gezondheidsproblemen die door werk zouden kunnen zijn veroorzaakt met de werkgever, bedrijfsarts en of huisarts.
Advies aan werknemers is onder meer:
- Laat je voorlichten door bedrijfsarts of Voedingscentrum over gezonde leefgewoonten. Het gaat daarbij om gezonde voeding, slapen en bewegen.
- Laat je voorlichten over de invloed van roosters op de gezondheid waaronder het ruilen van diensten en zelfroosteren. Draai niet meer nachtdiensten dan noodzakelijk. Ruil geen diensten als dit nadelig is voor je eigen herstel of werkdruk.
Daarnaast worden suggesties voor, tijdens en na de nachtdienst gegeven.
Suggesties voor werkgevers
Ten aanzien van roosteren:
1 Vermijd nachtwerk:
- Kijk kritisch naar alle werkprocessen in de nacht: is het mogelijk om werk/locaties te bundelen zodat minder nachtdiensten nodig zijn?
- Maak gebruik van slaapdiensten in plaats van reguliere nachtdiensten.
- Neem nachtwerk (duur en rooster) op in de Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) en het bijbehorende Plan van Aanpak.
2 Lever maatwerk
3 Rooster niet teveel uren in
4 Zorg voor een voorspelbaar roosterpatroon.
5 Overweeg andere compensatie voor de nachtdienst dan geld, bijvoorbeeld vrije tijd.
Faciliteiten en stimulering/ondersteuning van medewerkers, zoals voorlichting hoe om te gaan met nachtwerk.
Loopbaanbeleid, zoals oudere werknemers de mogelijkheid bieden geen nachtdiensten te werken.
Suggesties bij werken in de nacht – voor werknemers en werkgevers