Het ministerie van VWS werkt in de zomermaanden van 2020 de contouren van de regeling nader uit.
Met een een eenmalige bonus van 1.000 euro netto geeft het kabinet invulling aan de wens van de Tweede Kamer en de samenleving om zorgmedewerkers te belonen voor hun inzet.
Subsidieregeling bonus zorgprofessionals COVID-19 vanaf 1 oktober
Het kabinet heeft op 25 juni 2020 de contouren van de regeling naar buiten gebracht, na een verkenning met de sociale partners.
Voor wie?
De focus ligt op alle zorgprofessionals en het ondersteunend personeel, voorgedragen door de zorginstellingen, die zich tijdens deze periode (1 maart tot 1 september 2020) hebben ingezet voor patiënten en cliënten met COVID-19 of die hebben bijgedragen aan de strijd tegen het coronavirus.
Het gaat met name om de volgende beroepen:
- verpleegkundigen (niveau 4 en hoger);
- verzorgenden (niveau 3);
- helpenden (niveau 2);
- zorghulp (niveau 1);
- doktersassistenten;
- anesthesiemedewerkers;
- operatieassistenten;
- ambulancepersoneel;
- praktijkondersteuners;
- huisarts
- jeugd gezondheidszorgmedewerkers;
- jeugd- en gezinsprofessionals;
- artsen in opleiding;
- sociaal- pedagogisch medewerkers;
- huishoudelijke hulpen en schoonmakers in zorginstellingen.
Dit is een voorlopige opsomming. In een handreiking die volgt, staat zo volledig mogelijk welke groepen hiervoor in aanmerking komen.
Inkomensnorm
Voor deze groep geldt dat zij in dienst zijn dan wel ingehuurd als zzp-er door zorgaanbieders die uitvoering geven aan de Zorgverzekeringswet, Wet langdurige zorg, Wet maatschappelijke ondersteuning, Wet publieke gezondheid en Jeugdwet en minder dan twee keer modaal (€ 73.000) verdienen bij een voltijd dienstverband. Dit is vergelijkbaar met FWG 65 Ziekenhuizen en VVT eindschaal.
Niet in aanmerking
Medisch specialisten en artsen zijn uitgesloten evenals de beroepen behorend tot de mondzorg, zoals tandartsen, mondhygiënisten en tandprotheseprofessionals.
De bonusregeling is niet bedoeld voor zorgprofessionals voor wie het werk (tijdelijk) stil of
op een lager niveau is komen te liggen als gevolg van COVID-19.
De volgende beroepsgroepen komen waarschijnlijk niet in aanmerking komen voor deze regeling; fysiotherapeuten, gezondheidspsychologen, psychotherapeuten, diëtisten, ergotherapeuten, huidtherapeuten, klinisch fysici, logopedisten, oefentherapeuten, optometristen en podotherapeuten, voor zover het zelfstandig werkende professionals zijn en niet in dienst bij een zorginstelling.
Ook personeel in staffuncties en facilitair personeel van zorginstellingen vallen buiten de bedoeling van de bonusregeling.
Uitzondering
Uitzondering hierop vormt een professional die behoort tot bovenstaande groep en die wel is ingezet voor het bieden van zorg aan COVID-19 patiënten of cliënten, of om COVID-19 zorg mogelijk te maken. Voor deze professional is de bonus wel aan te vragen. Denk aan fysiotherapeuten die revalidatiezorg hebben geleverd of de assistent van de dermatoloog die is gaan meehelpen op de COVID-19 verpleegafdeling.
Op basis van de regeling en begeleidende informatie die begin september 2020 wordt verwacht, geven zorginstellingen door voor hoeveel zorgprofessionals ze de bonus aanvragen.
Het streven is het aanvraagloket in oktober 2020 open te stellen.
Contouren voor de regeling voor een bonus voor zorgmedewerkers