De Tweede Kamer en het kabinet willen hiermee hun waardering en dankbaarheid tonen voor al het harde werk dat de mensen in de zorg tijdens de coronacrisis hebben verricht.
De bonus is bedoeld voor verpleegkundigen, verzorgenden, helpenden, schoonmakers en het andere ondersteunend personeel in alle sectoren van de zorg. Dus de verpleeghuiszorg, ziekenhuiszorg, ambulancezorg, gehandicaptenzorg, revalidatiezorg, wijkverpleging, jeugdzorg, geestelijke gezondheidszorg en andere zorgsectoren.
Het ministerie van Volksgezondheid zorgt er in overleg met zorginstellingen voor dat het geld terechtkomt bij de mensen voor wie het bedoeld is. Tijdens de zomer wordt verder uitgewerkt hoe de subsidie zo goed, en zo eenvoudig mogelijk is uit te keren. Daarbij is het uitgangspunt dat de administratieve last voor zorginstellingen zo laag mogelijk blijft.
Het streven is om het loket waar de bonus is aan te vragen uiterlijk 1 oktober te openen.
Werkkostenregeling
De werkgevers in de zorg moeten het nog wel fiscaal regelen. De bonus aanwijzen als eindheffingsloon in de werkkostenregeling lijkt de aangewezen manier. Dan zijn geen sociale lasten verschuldigd. Ook heeft de bonus dan geen gevolgen voor de toeslagen van de zorgwerknemers.
Zorginstellingen die geen vrije ruimte meer overhebben betalen wel 80 procent loonbelasting. Gelukkig is de vrije ruimte voor 2020 verhoogd naar 3 procent voor de eerste € 400.000 van de loonsom.
Kamerbrief bonus voor zorgprofessionals
Belastingvrije bonus aan werknemers onder WKR: de spelregels