Bij aanvraag van de NOW 2.0 leggen werkgevers een verklaring hierover af. Om werkgevers en werknemers hierbij te helpen, introduceert het kabinet de regeling NL leert door.
Het tweede noodpakket is erop gericht om zo veel mogelijk banen te behouden. Tegelijkertijd is het belangrijk dat mensen zich aan te passen aan de nieuwe economische realiteit. Daarom is in de NOW 2.0 voor werkgevers een inspanningsverplichting opgenomen om hun werknemers te stimuleren een ontwikkeladvies aan te vragen of scholing te volgen voor behoud van werk. Op het moment dat het werk sterk is verminderd of dreigt te verdwijnen is er mogelijk ruimte voor oriëntatie op een andere loopbaan of scholing richting ander werk.
NL leert door
Werkgevers kunnen hun werknemers stimuleren door bijvoorbeeld tijd of middelen, bijvoorbeeld uit O&O-fondsen, beschikbaar te stellen. Ter ondersteuning stelt het kabinet € 50 mln. beschikbaar voor een crisispakket ‘NL leert door’. Daarmee kunnen mensen die door de crisis hun werk verloren hebben of dreigen te verliezen zich heroriënteren op baankansen en daarvoor zo nodig (online) scholing volgen. Dit crisispakket heeft een looptijd van juli tot en met december 2020.
Voor scholing en ontwikkeling bestaan overigens nu ook al diverse mogelijkheden, zoals ‘Leven lang ontwikkelen, ook tijdens corona’ op de website van de Sociaal Economische Raad (SER).
Verplicht OR informeren
Werkgevers die gebruikmaken van NOW zijn verplicht om hun OR te informeren over het feit dat zij deelnemen aan NOW. Mochten werkgevers niet uit zich zelf aandacht geven aan loopbaanontwikkeling en scholing, dan kan de OR of personeelsvertegenwoordiging de vinger aan de pols houden en de werkgever hierop aanspreken.
Ontwikkeladvies en scholing
De regeling NL leert door biedt werkenden en werkzoekenden waaronder flexwerkers, zzp’ers de mogelijkheid om ontwikkeladvies aan te vragen of scholing te volgen voor behoud van werk.
Iedereen vanaf 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd kan een ontwikkeladvies aanvragen bij gekwalificeerde loopbaanadviseurs en daarnaast is er de mogelijkheid een online scholingsactiviteiten te volgen.
Werkgevers stimuleren hun werknemers van deze regeling gebruik te maken en gaan actief het gesprek over leren en ontwikkelen met hun werknemers aan.
Planning
- Aanvragen regeling NL leert door
Vanaf medio juli 2020 vind je meer informatie over het aanvragen van de subsidieregeling op Uitvoeringvanbeleidszw.nl. - Start ontwikkeladvies
Vanaf begin augustus 2020 kunnen werkenden ontwikkeladvies aanvragen. Op Hoewerktnederland.nl komt vanaf half juli 2020 informatie over de aanvraag van het ontwikkeladvies. - Start online scholingsactiviteiten
Later in 2020 volgen de online scholingsactiviteiten. Hier kunnen mensen gratis aan deelnemen bij een aantal publieke en private opleiders. De opleiders kunnen de kosten van die online scholingsactiviteiten dekken via de subsidieregeling.