Let wel op de wettelijke regels, anders is er bij een jaarurennorm toch sprake van een oproepovereenkomst!
Vast aantal uren in periode
Bij een jaarurennorm wordt een vast aantal uren per referteperiode (maximaal één jaar) afgesproken. De uren waarop wordt gewerkt, zijn flexibel inzetbaar over de referteperiode, maar het loon van de werknemer is gelijkmatig gespreid over die periode. De werknemer ontvangt dus een vast salaris per betalingsperiode, op basis van het gemiddelde aantal te werken uren.
Voordeel is dat de werknemer een vast inkomen heeft en de werkgever de werknemer flexibel kan inzetten. Als er te grote periodes zijn waarin de werkgever geen of weinig behoefte heeft aan de inzet van de werknemer werkt dit echter niet goed.
Wettelijk minimumloon
De werknemer moet per betalingsperiode ten minste het wettelijk minimumloon ontvangen voor alle gewerkte uren. Bij meer werken in een loonbetalingsperiode dan het gemiddelde (waarvoor betaald wordt), kan dat ertoe leiden dat er voor de gewerkte uren minder dan het minimumloon wordt betaald. Als dat zo is, dan mag een jaarurennorm alleen als dat bij cao is overeengekomen.
Meeruren
Meeruren kunnen aan het eind van het refertejaar worden uitbetaald, of worden doorgeschoven naar het volgende refertejaar. Het aantal te werken uren voor dat jaar, wordt dan verminderd met de meeruren uit het vorige jaar.
Let op: als meeruren gedurende het refertejaar tussentijds worden uitbetaald, dan is het standpunt van de Belastingdienst dat sprake is van een oproepovereenkomst! Het loon is dan immers niet meer gelijkmatig gespreid over het refertejaar.
Overigens is AWVN het niet eens met dit standpunt van de Belastingdienst. De werkgeversorganisatie gaat hierover in gesprek met het ministerie van Sociale Zaken.
Min-uren
Min-uren zijn niet in te halen in het volgende refertejaar. Doorschuiven van de min-uren naar het volgende refertejaar maakt dat de overeengekomen arbeidsomvang gespreid wordt over een periode van meer dan een jaar, en dan is sprake van een oproepovereenkomst. Min-uren moeten dus worden kwijtgescholden of verrekend. Verrekenen kan alleen als duidelijk is dat de min-uren zijn ontstaan door een oorzaak die in redelijkheid voor rekening van de werknemer behoort te komen.
Half jaar
De referteperiode kan ook korter zijn dan een jaar, bijvoorbeeld een half jaar. De wet staat dit toe.
Bij een referteperiode van een half jaar kunnen de min-uren van die periode worden doorgeschoven naar de volgende referteperiode. De overeengekomen arbeidsomvang wordt dan niet gespreid over een periode van meer dan een jaar, waardoor geen sprake is van een oproepovereenkomst. Ook kan de werkgever dan meeruren al na een half jaar uitbetalen in plaats van pas na een jaar.
Bron: AWVN