• Nieuws
  • Corona
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Salaris Vanmorgen

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
Aanmelden nieuwsbrief
  • Nieuws
  • Corona
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
Home » Transitievergoeding berekenen onder WAB vanaf 2020

Transitievergoeding berekenen onder WAB vanaf 2020

Nieuws

De berekeningsmethode van de transitievergoeding wijzigt met ingang van 1 januari 2020 door de invoering van de de Wet arbeidsmarkt in balans.

13 oktober 2019 door Salaris Vanmorgen

Een werknemer heeft vanaf 1 januari 2020 recht op transitievergoeding bij start van de arbeidsovereenkomst als het contract wordt beëindigd.

Met ingang van 1 januari 2020 vervalt de overgangsregeling voor werkgevers met minder dan 25 werknemers.

Ook vervalt de gunstigere transitievergoeding voor werknemers van 50 jaar of ouder.

Transitievergoeding oudere werknemer met lang dienstverband lager vanaf 2020

Berekeningstool

De overheid heeft een berekeningstool om binnen de huidige situatie (tot 2020) de transitievergoeding te berekenen. In november verschijnt een aangepaste tool om de vergoeding te berekenen zoals die geldt vanaf 1 januari 2020 als gevolg van de Wet arbeidsmarkt in balans.

1/3 maandsalaris per jaar

De hoogte van de transitievergoeding wordt berekend over volledige duur van het dienstverband. Voor elk jaar dat de arbeidsovereenkomst heeft geduurd bedraagt de transitievergoeding een derde maandsalaris.

Voor elk overig deel van het dienstverband of als het dienstverband korter dan een jaar heeft geduurd wordt de transitievergoeding naar rato berekend.

Twee stappen

De berekening vindt plaats in twee stappen:

Stap 1: voor hele dienstjaren geldt dat de transitievergoeding 1/3 bruto maandsalaris bedraagt.

Stap 2: voor de resterende duur van de arbeidsovereenkomst en voor arbeidsovereenkomsten korter dan een jaar,  wordt de transitievergoeding naar rato berekend.

Gebruik daarvoor de volgende formule:

(bruto salaris/bruto maandsalaris) x (1/3 bruto maandsalaris/ 12)

Duur dienstverband

Bij de berekening van de duur van het dienstverband is het soort contract van de werknemer bepalend..

Let op: voor alle hierna geschetste situaties geldt dat het (gedeelte van het) contract waarin de werknemer werkte voordat hij 18 jaar was en waarin hij gemiddeld minder dan 12 uur per week werkte, niet mee telt voor het berekenen van de duur van het dienstverband.

1 Eén contract

Bij één contract wordt uitgegaan van de periode vanaf de eerste dag van het dienstverband tot en met de beoogde einddatum van het contract.

2 Meerdere contracten direct achter elkaar

Bij meerdere opvolgende contracten zonder onderbreking is de duur van het dienstverband te berekenen door opvolgende contracten bij dezelfde werkgever op te tellen.

3 Meerdere contracten met tussenpoos

De hoofdregel is dat contracten worden opgeteld als zij elkaar opvolgen met een tussenpoos van maximaal 6 maanden. De tussenpozen zelf tellen niet mee voor de berekening van het recht op en de hoogte van de transitievergoeding.

Bij contracten voor 1 juli 2015 geldt dat als er een tussenpoos van 3 maanden of langer tussen contracten zat, het oude contract niet meer meetelt voor de berekening van de transitievergoeding. Bij contracten na 1 juli 2015 geldt een tussenpoos van 6 maanden.

Berekening maandsalaris

Voor de berekening van de transitievergoeding moet je het loon per maand vaststellen.

Aangezien de transitievergoeding ook verschuldigd kan zijn bij een arbeidsovereenkomst die korter dan een maand duurt, moet je ook in die situatie een (gemiddeld) bruto maandsalaris berekenen. Bij arbeidsovereenkomsten korter dan één maand wordt het feitelijk verdiende loon tijdens deze arbeidsovereenkomst gezien als bruto maandsalaris.

1 Vaste arbeidsduur

Bij een contract met een vaste arbeidsduur is vastgelegd dat een werknemer een vast aantal uren per periode werkt, bijvoorbeeld 40 uur per week.

Het maandsalaris is een optelsom van het basis bruto maandsalaris en de vakantietoeslag. Daar komen een eventuele vaste eindejaarsuitkering, ploegentoeslagen of overwerkvergoedingen bij. Ook eventuele bonussen, winstuitkeringen of variabele eindejaarsuitkeringen tellen mee. Andere looncomponenten tellen niet mee.

Vijf stappen

De berekening van het maandsalaris van een werknemer met een vaste arbeidsduur, is als volgt:

  1. Bepaal het basis bruto maandsalaris door het bruto uurloon te vermenigvuldigen met de overeengekomen arbeidsduur per maand.
  2. Tel het bedrag dat maandelijks voor de vaste eindejaarsuitkering is gereserveerd hierbij op.
  3. Bepaal het bedrag dat de werknemer in de 12 maanden voor het einde van het contract ontving aan ploegentoeslagen en overwerkvergoedingen en deel dat door 12.
    Kortere contractperiode? Bereken het bedrag dan naar rato. Tel het gemiddelde hiervan per maand op bij het maandsalaris.
  4. Bepaal het bedrag dat de werknemer in de 36 maanden voor het kalenderjaar waarin het contract eindigt, ontving aan bonussen, winstuitkeringen of variabele eindejaarsuitkeringen en deel dat door 36.
    Kortere contractperiode? Bereken het bedrag dan naar rato. Tel het gemiddelde per maand op bij het basis bruto maandsalaris.
  5. Tel tot slot de vakantiebijslag hierbij op. De vakantietoeslag is meestal 8 procent. Je kunt het basis bruto maandsalaris (uitkomst onder punt 1.) (en eventuele ploegentoeslag) in dat geval vermenigvuldigen met 0,08. Tel dit bedrag op bij de uitkomst op basis van 1 tot en met 4.

2 Oproepcontract

Bij een oproepcontract is geen vaste arbeidsduur overeengekomen. Onder oproepcontracten vallen nuluren- en min- maxcontracten.

Het maandsalaris is een optelsom van het basis bruto maandsalaris en de vakantietoeslag. Daar komen een eventuele vaste eindejaarsuitkering, ploegentoeslagen of overwerkvergoedingen bij. Ook eventuele bonussen, winstuitkeringen of variabele eindejaarsuitkeringen tellen mee.

De berekening van het maandsalaris bij een oproepkracht:

1. Bepaal de gemiddelde arbeidsduur per maand door de hoeveelheid uren die de werknemer in de 12 maanden voor het einde van het contract heeft gewerkt te delen door 12.

Kortere contractperiode? Bereken het aantal dan naar rato. Bij een min-max contract kan de arbeidsduur nooit minder zijn dan de minimaal overeengekomen arbeidsduur.

Bepaal het basis bruto maandsalaris door het bruto uurloon te vermenigvuldigen met de gemiddelde arbeidsduur per maand.

2. Zie punten 2 t/m 5 onder ‘contract met vaste arbeidsduur’ voor de berekening en het meetellen van de vakantietoeslag, vaste eindejaarsuitkering, ploegentoeslagen of overwerkvergoedingen, bonussen, winstuitkeringen en/of variabele eindejaarsuitkeringen.

3 Provisie- en stukloon

Werknemers die betaald krijgen op basis van stukloon krijgen loon op basis van het aantal geleverde eenheden, bijvoorbeeld aantal kilo’s geplukte aardbeien. Werknemers die op basis van provisie werken, krijgen een beloning afhankelijk van de omzet of winst.

Het maandsalaris van een werknemer is een optelsom van het basis bruto maandsalaris en de vakantietoeslag. Daar komen een eventuele vaste eindejaarsuitkering, ploegentoeslagen of overwerkvergoedingen bij. Ook eventuele bonussen, winstuitkeringen of variabele eindejaarsuitkeringen tellen mee.

De berekening van het maandsalaris bij een werknemer die op basis van provisie of stukloon werkt:

  1. Bepaal hoeveel loon de werknemer aan provisie- of stukloon heeft ontvangen in de 12 maanden voor het einde van het contract. Het gemiddelde hiervan per maand is het bruto maandsalaris. Kortere contractperiode? Bereken het bedrag dan naar rato.
  2. Is sprake van opvolgende contracten? Ga dan voor de berekening van de vergoeding uit van het laatste contract dat wordt beëindigd.

Deels provisie- of stukloon

Als maar een deel van het loon bestaat uit provisie- of stukloon wordt het gemiddelde aan provisie en stukloon per maand opgeteld bij het bruto maandsalaris dat op basis van de berekening voor de ‘vaste arbeidsduur’ of ‘oproepcontract’ is bepaald.

  1. Zie punten 2 t/m 5 onder ‘contract met vaste arbeidsduur’ voor de berekening en het meetellen van de vakantietoeslag, vaste eindejaarsuitkering, ploegentoeslagen of overwerkvergoedingen, bonussen, winstuitkeringen en/of variabele eindejaarsuitkeringen

4 Dienstverband korter dan een maand

Bij een arbeidsovereenkomst van minder dan een maand, waar geen vaste arbeidsduur is
overeengekomen, wordt het totaal verdiende loon gedurende de arbeidsovereenkomst als bruto
maandsalaris genomen. Ook als de arbeidsovereenkomst maar een paar dagen heeft geduurd, wordt het totaal verdiende loon als bruto maandsalaris gezien.
Onder het totaal verdiende loon vallen de vakantiebijslag en de overeengekomen vaste en
variabele looncomponenten. Meestal is dit het bedrag dat op de loonstrook staat als bruto loon.

Bron: WAB: de transitievergoeding – informatie voor werkgevers en werknemers

WAB to do: transitievergoeding

 

Categorie: Nieuws Tags: Accountancy, transitievergoeding, Wet arbeidsmarkt in balans (WAB)

Tags: Accountancy, transitievergoeding, Wet arbeidsmarkt in balans (WAB)

Gerelateerde artikelen

28 juni 2022

Recht op transitievergoeding – gedrag werknemer niet ernstig verwijtbaar

15 juni 2022

Dossier Wet arbeidsmarkt in balans – praktische en verdiepende info over WAB

10 juni 2022

Transitievergoeding berekenen o.b.v. laatst geldende overeengekomen loon

2 juni 2022

Ook compensatie transitievergoeding na 2 jaar ziekte vóór 1 juli 2015

Hoofdsponsor

Vakantiewerk in jouw organisatie: voordelen en regels op een rij
Zo kijkt Lois, Junior Salarisprofessional van het jaar, terug op de verkiezing
Hoe werkgevers medewerkers met schulden kunnen helpen
5 verschillen tussen Nederlandse en Belgische medewerkers
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Highlights uit het nieuwe pensioenstelsel
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?
Hoe kun je verzuim binnen jouw organisatie terugdringen?

Partners

Vakantiewerk in jouw organisatie: voordelen en regels op een rij
Zo kijkt Lois, Junior Salarisprofessional van het jaar, terug op de verkiezing
Hoe werkgevers medewerkers met schulden kunnen helpen
5 verschillen tussen Nederlandse en Belgische medewerkers
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Highlights uit het nieuwe pensioenstelsel
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?
Hoe kun je verzuim binnen jouw organisatie terugdringen?

Meest gelezen berichten

  • Loonbelastingtabellen 2022 – witte en groene tabellen
  • Betaald ouderschapsverlof per 2 augustus en andere verlofregelingen
  • Twee fulltime banen – boete voor overtreden nevenwerkzaamhedenbeding
  • Einde handhavingsmoratorium per 2025 – aanpak schijnzelfstandigheid
  • Schadevergoeding na ontslag is belastbaar loon uit dienstbetrekking

NIRPA

Opleidingen

04
jul
Online Excel training voor salarisadministrateurs (specialisatie)
Salaris Vanmorgen
01
sep
HR voor Salarisadministrateurs
Markus Verbeek Praehep
12
sep
Cursus Samenwerken financiële- en salarisadministratie
Salaris Vanmorgen
15
sep
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (basis)
Salaris Vanmorgen
19
sep
HBO Associate degree Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
19
sep
Werkkostenregeling PE
Markus Verbeek Praehep
19
sep
HBO Bachelor Management Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
19
sep
Vakopleiding Payroll Services (VPS®)
Markus Verbeek Praehep
22
sep
Tweedaagse online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping en specialisatie)
Salaris Vanmorgen
22
sep
Online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping)
Salaris Vanmorgen
28
sep
Online cursus Werkkostenregeling
Salaris Vanmorgen
04
okt
Cursus Impact nieuwe Wet Toekomst Pensioenen per 1 januari 2023
Salaris Vanmorgen
04
okt
Cursus Inkomstenbelasting voor de salarisadministrateur
Salaris Vanmorgen
06
okt
Online cursus Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen
Salaris Vanmorgen
13
okt
Online cursus loonheffingen en hybride werken
Salaris Vanmorgen
01
nov
Cursus Werkkostenregeling
Salaris Vanmorgen
07
nov
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (verdieping)
Salaris Vanmorgen
08
nov
Cursus Samenwerken tussen de HR-afdeling en salarisadministratie
Salaris Vanmorgen
10
nov
Online Excel training voor de salarisadministrateur (basis)
Salaris Vanmorgen
10
nov
Cursus Werkkostenregeling bij gemeenten (introductie)
Salaris Vanmorgen
06
dec
Online cursus Update Werkkostenregeling bij gemeenten (verdieping)
Salaris Vanmorgen
07
dec
Compensation & Benefits Consultant (CBC®)
Markus Verbeek Praehep

Vacatures

Salarisadministrateur 24-40 uur per week in Ridderkerk (€2.600-€ 3.800)
Lansigt accountants en belastingadviseurs
Specialist arbeidsrecht
Fiscount
(Ervaren) Salarisadministrateur parttime/fulltime
Payroll Totaal
Parttime/Fulltime Salarisadministrateur- Denekamp
De Kok
Salarisadviseur (Harderwijk)
De Jong & Laan
Salarisadministrateur – Wensink Zwolle
Strictly People
Salaris/HR adviseur
Bentecera
Salarisadministrateur / AFAS Payroll Barendrecht e.o.
Visser & Visser
Payroll Professional
CROP
Traineeship Loonadministratie & Advies
Scab
International Payroll Specialist – Ultimaker (Remote)
Strictly People (Ultimaker)
Salarisadministrateur bij de Caesar Groep
Caesar Groep
Senior Salarisadministrateur- Gorinchem
acconavm
Senior salarisadministrateur Bussum
Moore MTH
Teamleider Salarisadvies
HLB Witlox Van den Boomen
Payroll Specialist – Philips Domestic Appliances Amsterdam
Strictly People | Philips Domestic Appliances Amsterdam
Professional salarisadministrateur
Bentecera
Corporate International Payroll Controller – B&S Dordrecht
Strictly People B&S
Ervaren medewerker administratieve dienstverlening Nieuwegein, 32-40 uur
van helder
Senior salarisadministrateur, Gorinchem
acconavm
Professional – Loonadministrateur
Van Oers
(Sr.) Loonadministrateur
Scab
Loonadviseur
Scab
Payroll Specialist – Netcompany Delft
Strictly People
Professional – Loonadministrateur
Van Oers Accountancy & Advies
Medior salarisadministrateur
Moore MTH
Junior salarisadministrateur
acconavm
Payroll consultant Zoetermeer
a/s Works
Senior salarisadviseur (Raalte)
De Jong & Laan
Senior Salarisadministrateur – Veenendaal
acconavm
Professional – Loonadministrateur Onderwijs
Van Oers Accountancy & Advies
Intern salarisadministrateur / payroll specialist
HLB Witlox Van den Boomen
Specialist loonheffingen (Hoogeveen/Groningen)
De Jong & Laan
Medior / Senior salarisadministrateur Software Gemak – Utrecht
a/s Works
Salarisadministrateur (m/v/x) 16 tot 40 uur mogelijk. Remote, hybride of in Den Haag
Duits-Nederlandse Handelskamer
Payroll Specialist – Q8 Den Haag
Strictly People - Q8
Salarisadministrateur – Intergamma Leusden
Strictly People
Salarisadviseur (Hoogeveen)
de Jong & Laan
Traineeship HR Payroll Consultant | Randstad – Randstad
a/s Works
Senior Salarisadministrateur Eindhoven
KSS (onderdeel van Wij zijn Jong)
Fiscount zoekt een specialist sociale zekerheid
Fiscount
Traineeship HR-payroll consultant | Regio Apeldoorn
a/s WORKS
Payroll consulent (32-40 uur)
BROADSTREET
Ervaren salarisadministrateur
HLB Witlox Van den Boomen
Junior salarisadministrateur
Moore MTH

Vriend van Salaris Vanmorgen

Moore mth
abonneer nieuwsbrief FV

Salaris Vanmorgen (SV) is het platform voor salarisadministrateurs met nieuws en verdieping op het gebied van salarisadministratie.

Salaris Vanmorgen is een uitgave van MOCuitgevers.

 

Categorie

  • Nieuws
  • Corona
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers

Info

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Algemene voorwaarden MOCuitgevers Vanmorgen
  • Annuleringsvoorwaarden
  • Privacybeleid
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
logo FV