• Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Nieuwsbrief
  • STAP-budget
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Nieuwsbrief
  • STAP-budget
Salaris Vanmorgen

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget
Home » Transitievergoeding berekenen onder WAB vanaf 2020

Transitievergoeding berekenen onder WAB vanaf 2020

Nieuws

De berekeningsmethode van de transitievergoeding wijzigt met ingang van 1 januari 2020 door de invoering van de de Wet arbeidsmarkt in balans.

13 oktober 2019 door Salaris Vanmorgen

Salaris Vanmorgen

Een werknemer heeft vanaf 1 januari 2020 recht op transitievergoeding bij start van de arbeidsovereenkomst als het contract wordt beëindigd.

Met ingang van 1 januari 2020 vervalt de overgangsregeling voor werkgevers met minder dan 25 werknemers.

Ook vervalt de gunstigere transitievergoeding voor werknemers van 50 jaar of ouder.

Transitievergoeding oudere werknemer met lang dienstverband lager vanaf 2020

Berekeningstool

De overheid heeft een berekeningstool om binnen de huidige situatie (tot 2020) de transitievergoeding te berekenen. In november verschijnt een aangepaste tool om de vergoeding te berekenen zoals die geldt vanaf 1 januari 2020 als gevolg van de Wet arbeidsmarkt in balans.

1/3 maandsalaris per jaar

De hoogte van de transitievergoeding wordt berekend over volledige duur van het dienstverband. Voor elk jaar dat de arbeidsovereenkomst heeft geduurd bedraagt de transitievergoeding een derde maandsalaris.

Voor elk overig deel van het dienstverband of als het dienstverband korter dan een jaar heeft geduurd wordt de transitievergoeding naar rato berekend.

Twee stappen

De berekening vindt plaats in twee stappen:

Stap 1: voor hele dienstjaren geldt dat de transitievergoeding 1/3 bruto maandsalaris bedraagt.

Stap 2: voor de resterende duur van de arbeidsovereenkomst en voor arbeidsovereenkomsten korter dan een jaar,  wordt de transitievergoeding naar rato berekend.

Gebruik daarvoor de volgende formule:

(bruto salaris/bruto maandsalaris) x (1/3 bruto maandsalaris/ 12)

Duur dienstverband

Bij de berekening van de duur van het dienstverband is het soort contract van de werknemer bepalend..

Let op: voor alle hierna geschetste situaties geldt dat het (gedeelte van het) contract waarin de werknemer werkte voordat hij 18 jaar was en waarin hij gemiddeld minder dan 12 uur per week werkte, niet mee telt voor het berekenen van de duur van het dienstverband.

1 Eén contract

Bij één contract wordt uitgegaan van de periode vanaf de eerste dag van het dienstverband tot en met de beoogde einddatum van het contract.

2 Meerdere contracten direct achter elkaar

Bij meerdere opvolgende contracten zonder onderbreking is de duur van het dienstverband te berekenen door opvolgende contracten bij dezelfde werkgever op te tellen.

3 Meerdere contracten met tussenpoos

De hoofdregel is dat contracten worden opgeteld als zij elkaar opvolgen met een tussenpoos van maximaal 6 maanden. De tussenpozen zelf tellen niet mee voor de berekening van het recht op en de hoogte van de transitievergoeding.

Bij contracten voor 1 juli 2015 geldt dat als er een tussenpoos van 3 maanden of langer tussen contracten zat, het oude contract niet meer meetelt voor de berekening van de transitievergoeding. Bij contracten na 1 juli 2015 geldt een tussenpoos van 6 maanden.

Berekening maandsalaris

Voor de berekening van de transitievergoeding moet je het loon per maand vaststellen.

Aangezien de transitievergoeding ook verschuldigd kan zijn bij een arbeidsovereenkomst die korter dan een maand duurt, moet je ook in die situatie een (gemiddeld) bruto maandsalaris berekenen. Bij arbeidsovereenkomsten korter dan één maand wordt het feitelijk verdiende loon tijdens deze arbeidsovereenkomst gezien als bruto maandsalaris.

1 Vaste arbeidsduur

Bij een contract met een vaste arbeidsduur is vastgelegd dat een werknemer een vast aantal uren per periode werkt, bijvoorbeeld 40 uur per week.

Het maandsalaris is een optelsom van het basis bruto maandsalaris en de vakantietoeslag. Daar komen een eventuele vaste eindejaarsuitkering, ploegentoeslagen of overwerkvergoedingen bij. Ook eventuele bonussen, winstuitkeringen of variabele eindejaarsuitkeringen tellen mee. Andere looncomponenten tellen niet mee.

Vijf stappen

De berekening van het maandsalaris van een werknemer met een vaste arbeidsduur, is als volgt:

  1. Bepaal het basis bruto maandsalaris door het bruto uurloon te vermenigvuldigen met de overeengekomen arbeidsduur per maand.
  2. Tel het bedrag dat maandelijks voor de vaste eindejaarsuitkering is gereserveerd hierbij op.
  3. Bepaal het bedrag dat de werknemer in de 12 maanden voor het einde van het contract ontving aan ploegentoeslagen en overwerkvergoedingen en deel dat door 12.
    Kortere contractperiode? Bereken het bedrag dan naar rato. Tel het gemiddelde hiervan per maand op bij het maandsalaris.
  4. Bepaal het bedrag dat de werknemer in de 36 maanden voor het kalenderjaar waarin het contract eindigt, ontving aan bonussen, winstuitkeringen of variabele eindejaarsuitkeringen en deel dat door 36.
    Kortere contractperiode? Bereken het bedrag dan naar rato. Tel het gemiddelde per maand op bij het basis bruto maandsalaris.
  5. Tel tot slot de vakantiebijslag hierbij op. De vakantietoeslag is meestal 8 procent. Je kunt het basis bruto maandsalaris (uitkomst onder punt 1.) (en eventuele ploegentoeslag) in dat geval vermenigvuldigen met 0,08. Tel dit bedrag op bij de uitkomst op basis van 1 tot en met 4.

2 Oproepcontract

Bij een oproepcontract is geen vaste arbeidsduur overeengekomen. Onder oproepcontracten vallen nuluren- en min- maxcontracten.

Het maandsalaris is een optelsom van het basis bruto maandsalaris en de vakantietoeslag. Daar komen een eventuele vaste eindejaarsuitkering, ploegentoeslagen of overwerkvergoedingen bij. Ook eventuele bonussen, winstuitkeringen of variabele eindejaarsuitkeringen tellen mee.

De berekening van het maandsalaris bij een oproepkracht:

1. Bepaal de gemiddelde arbeidsduur per maand door de hoeveelheid uren die de werknemer in de 12 maanden voor het einde van het contract heeft gewerkt te delen door 12.

Kortere contractperiode? Bereken het aantal dan naar rato. Bij een min-max contract kan de arbeidsduur nooit minder zijn dan de minimaal overeengekomen arbeidsduur.

Bepaal het basis bruto maandsalaris door het bruto uurloon te vermenigvuldigen met de gemiddelde arbeidsduur per maand.

2. Zie punten 2 t/m 5 onder ‘contract met vaste arbeidsduur’ voor de berekening en het meetellen van de vakantietoeslag, vaste eindejaarsuitkering, ploegentoeslagen of overwerkvergoedingen, bonussen, winstuitkeringen en/of variabele eindejaarsuitkeringen.

3 Provisie- en stukloon

Werknemers die betaald krijgen op basis van stukloon krijgen loon op basis van het aantal geleverde eenheden, bijvoorbeeld aantal kilo’s geplukte aardbeien. Werknemers die op basis van provisie werken, krijgen een beloning afhankelijk van de omzet of winst.

Het maandsalaris van een werknemer is een optelsom van het basis bruto maandsalaris en de vakantietoeslag. Daar komen een eventuele vaste eindejaarsuitkering, ploegentoeslagen of overwerkvergoedingen bij. Ook eventuele bonussen, winstuitkeringen of variabele eindejaarsuitkeringen tellen mee.

De berekening van het maandsalaris bij een werknemer die op basis van provisie of stukloon werkt:

  1. Bepaal hoeveel loon de werknemer aan provisie- of stukloon heeft ontvangen in de 12 maanden voor het einde van het contract. Het gemiddelde hiervan per maand is het bruto maandsalaris. Kortere contractperiode? Bereken het bedrag dan naar rato.
  2. Is sprake van opvolgende contracten? Ga dan voor de berekening van de vergoeding uit van het laatste contract dat wordt beëindigd.

Deels provisie- of stukloon

Als maar een deel van het loon bestaat uit provisie- of stukloon wordt het gemiddelde aan provisie en stukloon per maand opgeteld bij het bruto maandsalaris dat op basis van de berekening voor de ‘vaste arbeidsduur’ of ‘oproepcontract’ is bepaald.

  1. Zie punten 2 t/m 5 onder ‘contract met vaste arbeidsduur’ voor de berekening en het meetellen van de vakantietoeslag, vaste eindejaarsuitkering, ploegentoeslagen of overwerkvergoedingen, bonussen, winstuitkeringen en/of variabele eindejaarsuitkeringen

4 Dienstverband korter dan een maand

Bij een arbeidsovereenkomst van minder dan een maand, waar geen vaste arbeidsduur is
overeengekomen, wordt het totaal verdiende loon gedurende de arbeidsovereenkomst als bruto
maandsalaris genomen. Ook als de arbeidsovereenkomst maar een paar dagen heeft geduurd, wordt het totaal verdiende loon als bruto maandsalaris gezien.
Onder het totaal verdiende loon vallen de vakantiebijslag en de overeengekomen vaste en
variabele looncomponenten. Meestal is dit het bedrag dat op de loonstrook staat als bruto loon.

Bron: WAB: de transitievergoeding – informatie voor werkgevers en werknemers

WAB to do: transitievergoeding

 

Categorie: Nieuws Tags: Accountancy, transitievergoeding, Wet arbeidsmarkt in balans (WAB)

Tags: Accountancy, transitievergoeding, Wet arbeidsmarkt in balans (WAB)

Gerelateerde artikelen

30 mei 2023

Minister Van Gennip informeert over waterbedeffecten arbeidsmarktbeleid

10 mei 2023

Compensatie transitievergoeding aanvragen in drie stappen

8 mei 2023

Einde tijdelijk contract: aanzeg-, transitie- en vakantiedagenvergoeding

24 april 2023

Hervorming oproep- en uitzendcontracten en aanscherping ketenbepaling

Hoofdsponsor

Flexibele krachten inzetten tijdens de drukke zomerperiode

Partners

KANS-klachten door beeldschermwerk voorkomen
Deadline-drama: hoe ga jij om met de maandelijkse aanleverdatum?
Vier salarissoftware trends voor 2023

CONTENT MARKETING VOOR DE FINANCIËLE SECTOR Maak je …  

Masterclass Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Salarisadministrateur: wees alert op salarisfraude
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Verlies je niet in de verschillende WAZO-verlofvormen
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?

Meest gelezen berichten

  • Nieuwe pensioenwet per 1 juli 2023: vragen en antwoorden
  • Minimumloon stijgt per 1 juli 2023 met 3,13 procent
  • Wet toekomst pensioenen aangenomen door Eerste Kamer
  • Loonbelastingtabellen 2023 beschikbaar – witte en groene tabellen
  • Loondoorbetaling zieke AOW-werknemer definitief naar 6 weken per 1 juli

NIRPA

Opleidingen

06
jun
Optimalisatietraining gebruikers GearSoft (rapportage en data-analyse)
MOCuitgevers
06
jun
Online cursus Personeel en AVG/privacy
MOCuitgevers
08
jun
Training Omzetbelasting, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
08
jun
Online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping)
MOCuitgevers
08
jun
Tweedaagse online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping en specialisatie)
MOCuitgevers
08
jun
Online cursus Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen
MOCuitgevers
12
jun
Online training Power Query voor HR en salarisadministrateurs
MOCuitgevers
12
jun
Update Arbeidsrecht voor Salarisadministrateurs (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
14
jun
Update Sociale Zekerheid (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
15
jun
Online cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
16
jun
Vakopleiding Payroll Services (VPS®)
Markus Verbeek Praehep
20
jun
Werkkostenregeling (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
23
jun
Basiskennis Loonadministratie (BKL®)
Markus Verbeek Praehep
26
jun
Basistraining Boekhouden voor de Salarisadministrateur (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
29
jun
Cursus WAZO – verlofvormen
MOCuitgevers
29
jun
Online cursus Werkkostenregeling bij gemeenten (verdieping)
MOCuitgevers
29
jun
Casemanagement (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
29
jun
Online Excel training voor salarisadministrateurs (specialisatie)
MOCuitgevers
03
jul
Compensation & Benefits Consultant (CBC®)
Markus Verbeek Praehep
05
jul
Excel-training voor Financiële Professionals
Markus Verbeek Praehep
07
jul
Grensoverschrijdend Werken (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
11
jul
HBO Associate degree Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
14
jul
HBO Bachelor Management Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
17
jul
IB-geen Winst en Loonbelasting
Markus Verbeek Praehep
20
jul
Inkomstenbelasting voor de Salarisadministrateur (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
24
jul
Loonbeslag, Beslagvrije Voet en Preferentie (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
26
jul
Manager Payroll Services & Benefits
Markus Verbeek Praehep
28
jul
Arbeidsrecht – Disfunctioneren (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
31
aug
Summercourse Aantrekken, binden, boeien en behouden van accountants en adviseurs
MOCuitgevers
14
sep
Cursus Samenwerken financiële- en salarisadministratie
MOCuitgevers
21
sep
Cursus Ontslag van A tot Z
MOCuitgevers
26
sep
Online Excel training voor de salarisadministrateur (basis)
MOCuitgevers
27
sep
Cursus Internationaal / grensoverschrijdend werken
MOCuitgevers
29
sep
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (basis)
MOCuitgevers
03
okt
Cursus Inkomstenbelasting voor de salarisadministrateur
MOCuitgevers
04
okt
Online cursus Impact nieuwe Wet Toekomst Pensioenen per 1 juli 2023
MOCuitgevers
10
okt
Online cursus Update loonheffingen en hybride werken
MOCuitgevers
11
okt
Online cursus Verplichte toepassing cao en pensioen
MOCuitgevers
01
nov
Cursus Impact nieuwe Wet Toekomst Pensioenen per 1 juli 2023
MOCuitgevers
07
nov
Cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
08
nov
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (verdieping)
MOCuitgevers
13
nov
Cursus Samenwerken tussen de HR-afdeling en salarisadministratie
MOCuitgevers
14
nov
Cursus DGA verlonen
MOCuitgevers
20
nov
Cursus Werkkostenregeling bij gemeenten (introductie)
MOCuitgevers

Vacatures

Junior salarisadministrateur
Moore MTH
Senior Salarisspecialist
Infacto
Senior Salarisadministrateur
Flynth
Salarisadministrateur / AFAS Payroll Barendrecht e.o.
Visser & Visser
Salarisadministrateur
Flynth
Consultant HRM (AFAS)
a/s WORKS
Payroll consulent (32-40 uur)
BROADSTREET
Salarisadministrateur
Waterschap de Dommel
Medior Salarisspecialist
Infacto
HR adviseur (extern)
Scab
Assistent Salarisadministrateur Heerlen
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Payroll consultant Zoetermeer
a/s Works
(senior) Loonadviseur
Scab
Senior Payroll Officer
Mazars
Salarisadviseur met HR vaardigheden of junior salarisadviseur
Financeplus
Traineeship HR Payroll Consultant | Randstad – Randstad
a/s Works
Manager Salarisadministratie – Tentoo Amsterdam
Strictly People
Salarisadministrateur – Intergamma Leusden
Strictly People
Ervaren medewerker administratieve dienstverlening Nieuwegein, 32-40 uur
van helder
(senior) Loonadministrateur
Scab
Medior salarisadministrateur
Moore MTH
Traineeship Loonadministratie & Advies
Scab
Assistent Salarisadministrateur Alkmaar
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
(Ervaren) Salarisadministrateur parttime/fulltime
Payroll Totaal
Vacature Salarisadministrateur Regio Rotterdam Rijnmond en Breda
a/s WORKS
Salarisadministrateur (m/v/x) 16 tot 40 uur mogelijk. Remote, hybride of in Den Haag
Duits-Nederlandse Handelskamer
Vacature Salarisadministrateur
WEA Deltaland
Salarisadministrateur
Ruigrok
Specialist arbeidsrecht
Fiscount
Ervaren salarisadministrateur
HLB Witlox Van den Boomen
Salarisprofessional
HLB Witlox Van den Boomen
(Sr.) Loonadministrateur
Scab
Teamleider Salarisadvies
HLB Witlox Van den Boomen
Parttime/Fulltime Salarisadministrateur- Denekamp
De Kok
Traineeship HR-payroll consultant | Regio Apeldoorn
a/s WORKS
Senior Salarisadministrateur
Flynth
Salarisspecialist
Gemeente Coevorden
Intern salarisadministrateur / payroll specialist
HLB Witlox Van den Boomen
Salarisadministrateur
Flynth
Salarisadministrateur Den Haag
Verbond van Verzekeraars
Salarisadministrateur
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Salarisadministrateur – MCB Valkenswaard
Strictly People
Senior Payroll Specialist
Randstad Groep Nederland
Adviseur Digital HRM
HLB Witlox Van den Boomen

Vriend van Salaris Vanmorgen

abonneer nieuwsbrief FV

Salaris Vanmorgen (SV) is het platform voor salarisadministrateurs met nieuws en verdieping op het gebied van salarisadministratie.

Salaris Vanmorgen is een uitgave van MOCuitgevers.

 

Cedeo erkend

Categorie

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget

Info

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Algemene voorwaarden MOCuitgevers Vanmorgen
  • Annuleringsvoorwaarden
  • Privacybeleid
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
logo FV