Dit blijkt uit het NIRPA-trendonderzoek van 2019 onder zo’n 1000 salarisprofessionals.
Technologische ontwikkelingen, zoals automatisering en robotisering, zorgen voor ingrijpende veranderingen in werkprocessen en de arbeidsmarkt. Functies verdwijnen, nieuwe functies komen erbij en werknemers hebben andere vaardigheden nodig.
Binnen de salarisadministratie hebben workflows binnen employee & management self services (ESS en MSS) een deel van de mutatieverwerking overgenomen. ‘Slimme software’ neemt een deel van de audit-activiteiten over en de eerste robots in de vorm van Robotic Process Automation (RPA) zijn gestart.
Aanpassing functie
Automatisering heeft ook impact op het salarisverwerkgebied. 41% van de totale groep respondenten geeft aan dat zijn of haar eigen functieprofiel is aangepast naar aanleiding van deze veranderingen. Vooral salarisadviseurs zien een aanpassing van het functieprofiel. HR-payrollmedewerkers zien dat het minste.
Impact technologie op functie
Bijna een derde van alle ondervraagde salarisprofessionals verwacht dat binnen nu en drie jaar een groot deel van het takenpakket gaat wijzigen. 7 procent van de respondenten heeft nog totaal geen idee wat de impact is. Slechts 2 procent verwacht dat de functie compleet anders wordt, terwijl 5 procent ervan overtuigd is dat juist niets gaat veranderen.
Bijna 30% van de respondenten verwacht niet dat de eigen baan op korte termijn verdwijnt als gevolg van technologische ontwikkelingen. 5 procent houdt daar wel serieus rekening mee.
HR-payrollmedewerkers zijn met 7 procent er het minst vaak van overtuigd dat hun baan blijft bestaan. 40% van hen denkt dat hun baan misschien, waarschijnlijk of zelfs zeker verdwijnt. Het is ook de enige functiegroep waarbinnen een aantal respondenten aangeeft dat hun eigen baan zeker weggaat.
Bijna een kwart van salarisadministrateurs is ervan overtuigd dat hun baan niet verloren gaat, maar meer dan een kwart sluit dit zeker niet uit.
Salarisadministratie nieuwe stijl: weg met routinematig en repetitief werk