
Het wetsvoorstel verlenging pensioentransitie (36578) is op 20 juni 2024 bij de Tweede Kamer aangeboden. Met het wetsvoorstel verlenging pensioentransitie worden de transitiedata, waaronder de uiterste transitiedatum, uit de Wtp gehaald en overgeheveld naar een AMvB. Dit wetsvoorstel is voortgekomen uit de Wtp-behandeling in de Eerste Kamer, en biedt meer ruimte aan de uitvoering.
Uitstel behandeling wetsvoorstel
Met de indiening van het amendement Joseph c.s. over het invoeren van een goedkeuringsrecht bij interne waardeoverdracht van pensioenen, is de behandeling van het wetsvoorstel uitgesteld.
Het besluit, waar de tussenliggende mijlpaal van de indiening van het implementatieplan wordt gedynamiseerd mede op advies van de regeringscommissaris transitie pensioenen, wordt in het kader van de voorhangprocedure betrokken bij de parlementaire behandeling van de wet. De tussenliggende wettelijke mijlpaal van 1 juli 2025 nadert echter voor pensioenuitvoerders.
Twee uitvoeringsproblemen
De langere duur van de parlementaire behandeling, leidt daarmee op korte termijn tot twee uitvoeringsproblemen:
- De dynamisering van de inleverdatum van het implementatieplan kan niet op tijd worden gerealiseerd, waardoor de werklast in de sector niet beter gespreid kan worden.
- Fondsen die vanwege de aangekondigde dynamisering besloten hebben om hun implementatieplan later dan 1 juli 2025 in te leveren bij de toezichthouder, kunnen geen gebruik maken van het transitie-ftk waarin versoepelde indexatieregels mogelijk zijn voor fondsen die willen invaren.
Grote gevolgen voor de werkdruk
Het niet dynamiseren van de inleverdatum van het implementatieplan heeft grote gevolgen voor de werkdruk in de sector. Dit zorgt voor een onnodige piekbelasting op 1 juli 2025. Uit de voortgangsrapportage monitoring Wtp – winter 2025 en de DNB sectorbeelden Q4 2024 blijkt dat 62 pensioenfondsen een voorgenomen invaardatum hebben ná 1 juli 2026.
In aparte AMvB
De naderende uitvoeringsproblemen voor de sector als gevolg van de vertraging van de wetsbehandeling zouden de parlementaire behandeling van het wetsvoorstel kunnen belasten. Om deze reden gaat minister Van Hijum van SZW de artikelen die zien op de dynamisering van de inleverdatum van het implementatie- en communicatieplan in een aparte AMvB onderbrengen en niet langer in het onderliggende besluit bij het wetsvoorstel verlenging van de transitieperiode naar het nieuwe pensioenstelsel.
Na 1 juli 2026 invaren
Pensioenfondsen die ná 1 juli 2026 invaren kunnen hierdoor gebruikmaken van de dynamisering en hun implementatieplan uiterlijk 12 maanden vóór het invaarmoment indienen. In dit besluit wordt aanvullend geëxpliciteerd dat de transitie-informatie uiterlijk één maand voor het invaarmoment moet worden verstrekt, om duidelijkheid te geven aan de sector en zo de zorgvuldige transitie te borgen.
Versoepelde indexatieregels transitie-ftk
Aanvullend zal de minister in dit nieuwe besluit ook een versoepeling van de indexatieregels opnemen voor fondsen die voornemens zijn om in te varen. Dit is in lijn met eerder geldende indexatie-AMvB’s. Hierdoor kunnen pensioenfondsen die gebruik willen maken van de dynamisering, gebruik blijven maken van de versoepelde indexatieregels uit het transitie-ftk.
Zonder deze toevoeging in het besluit, zouden fondsen die geen implementatieplan hebben ingediend vóór 1 juli 2025, geen overbruggingsplan in kunnen dienen voor de jaren 2025 en 2026 en daardoor geen gebruik kunnen maken van het transitie-ftk ten dienste van hun deelnemers. Het is wenselijk om een zo’n situatie te voorkomen.
Begin april
Een voorspelbaar wettelijk kader biedt duidelijkheid aan deelnemers en uitvoerende partijen. De planning is om dit besluit uiterlijk begin april aan te bieden aan de Raad van State. Het zal op dat moment ook te raadplegen zijn via de website van de Wetgevingskalender. De beoogde inwerkingtredingsdatum van dit besluit zal uiterlijk op 1 juli 2025 zijn. Dit besluit biedt daarmee duidelijkheid aan de uitvoerende partijen en toezichthouders en draagt bij aan een zorgvuldige parlementaire behandeling van de wet.
Gevolgen voor ontwerpbesluit transitietermijnen
De dynamisering en de verduidelijking dat de transitie-informatie uiterlijk één maand voor het invaarmoment moet worden verstrekt, waren al opgenomen in het ontwerpbesluit transitietermijnen, het besluit dat hoort bij het wetsvoorstel verlenging pensioentransitie. Dit besluit ligt op dit moment in voorhang bij de Tweede Kamer. Zoals hiervoor beschreven, worden deze onderdelen overgeheveld naar een apart besluit. De Pensioenwet biedt daar al een grondslag voor waar geen voorhangprocedure voor geldt en waarmee dus niet gewacht hoeft te worden tot het wetsvoorstel verlenging pensioentransitie door beide Kamers is aanvaard.
Het ontwerpbesluit transitietermijnen wordt aangepast zodat het weer spoort met dit aparte besluit. Een gewijzigde versie van dit ontwerpbesluit wordt in het kader van de voorhang met de Tweede en Eerste Kamer gedeeld.
Kamerbrief over pensioenonderwerpen voorjaar 2025