Keuzebegeleiding is het begeleiden van de werknemer bij het maken van pensioenkeuzes, zodat de werknemer een passende keuze kan maken. Vanuit de wetgeving is met name de pensioenuitvoerder hier verantwoordelijk voor. Maar misschien kun jij als HR/salarisadviseur hier van toegevoegde waarde zijn voor de werknemer. Wanneer? Waarom? En hoe dan?
Wanneer?
Breng zo rond de zomerperiode in kaart welke werknemers het jaar daarop de AOW-gerechtigde leeftijd bereiken. Aan de hand van deze lijst met werknemers kunnen dan de gesprekken worden gepland waardoor de werknemer ruimschoots voor de AOW-gerechtigde leeftijd een goede keuze kan maken.
Waarom?
Een goede keuzebegeleiding voorkomt voorzienbare teleurstelling bij de werknemer en/of partner. Het maken van keuzes is voor de werknemer complex én kan financieel grote gevolgen hebben. Je zult als achterblijvende partner maar tot de conclusie komen dat er op pensioendatum een verkeerde keuze is gemaakt waardoor je geen partnerpensioen gaat ontvangen. Deze gevolgen worden veelal na verloop van tijd pas zichtbaar.
De complexiteit wordt verhoogd doordat de effecten van verschillende keuzes op elkaar in kunnen werken. Denk bijvoorbeeld aan de keuze voor wel of geen hoog-laag uitkering of een bedrag ineens in combinatie met vervroegd pensioen. Of is er een keuze voor een hoger of juist lager partnerpensioen?
Hoe dan?
We kunnen ons zo voorstellen dat je als HR/salarisadviseur meer wilt weten over keuzebegeleiding maar zelf niet de gesprekken met de werknemer gaat houden. Dan kun je eventueel een onafhankelijke adviseur inschakelen om deze gesprekken te houden.
Wil je meer weten over keuzebegeleiding voor de werknemer. Schrijf je dan nu in voor de online cursus.
Door Ron Mulder MPLA, pensioenadviseur bij Alpina.