De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft controles en inspecties uitgevoerd bij maaltijdbezorgers in Almere, Den Haag, Enschede en Groningen. Daarbij zijn in totaal meer dan 200 bezorgers gecontroleerd.
Boetes
Inspecteurs van de Arbeidsinspectie troffen 15 werknemers aan die niet in Nederland mogen werken. Tegen de werkgevers van deze werknemers worden boeterapporten opgemaakt. Er geldt een minimumleeftijd voor maaltijdbezorging: 15 werknemers waren jonger dan 16 jaar. Deze jongeren moesten direct stoppen met werken.
De werkgevers en ouders zijn ingelicht en kunnen mogelijk boetes krijgen. Zes bezorgers bleken naast hun baan ook een uitkering te hebben. Dit hadden ze niet gemeld bij het UWV. Hun uitkering wordt gestopt. Er loopt ook een nader onderzoek naar contante betalingen.
Te lang of laat werken en te weinig betaald
In Nederland zijn veel bedrijven actief op het gebied van het bezorgen van maaltijden en boodschappen. Bij de werkzaamheden gaat het vaak om vooral jeugdige werknemers die te lang of laat werken. Ook krijgen ze vaak te weinig betaald en sommigen mogen niet in Nederland werken.
Veiligheidsrisico’s
Tijdens het bezorgen van maaltijden hebben werknemers te maken met veiligheidsrisico’s met hun vervoermiddel: scooters, e-bike of fiets. Bij deelname aan het verkeer, de hoge werkdruk en de late werktijden gebeuren geregeld ongevallen.
Veilig en gezond werken
Werkgevers moeten er juist voor zorgen dat de jeugdige werknemers veilig en gezond kunnen werken. En ze op de juiste manier betalen. De werkgevers die de Arbeidstijdenwet (ATW), Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML) en de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) overtreden, krijgen daarvoor boetes of andere maatregelen opgelegd.
De Arbeidsinspectie controleerde eerder al op maaltijd- en flitsbezorging. De uitkomsten daarvan maken dat de Inspectie deze specifieke werkzaamheden in het oog blijft houden. Daarnaast staan nieuwe inspecties op de planning.