Als een medewerker die gebruik maakt van de 30%-regeling zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof of aanvullend geboorteverlof opneemt, mag je de 30%-regeling toepassen, alsof dit niet het geval is en de medewerker gewoon de oude uren werkt en het oude salaris verdient.
Hiermee behoudt de medewerker het recht op de 30%-regeling, aangezien de medewerker niet onder de salarisgrens komt. Ook kan hiermee dus feitelijk meer dan 30% worden toegepast in die maanden, als je kijkt naar het salaris dat in die maanden overblijft.
Hoe omgaan met 30% voordeel?
Wij hebben nu een medewerker, die gebruik maakt van de 30%-regeling, maar met zwangerschapsverlof is gegaan. De uitkering ontvangt de medewerker rechtstreeks van het UWV. Wij betalen in die 16 weken dus geen salaris.
Hoe moeten wij nu omgaan met het 30% voordeel? Doen alsof het jaarloon de 12 maanden x het normale fiscale loon is, ondanks dat dit dan slechts 8,5 maanden zal zijn, waardoor het voordeel in de andere maanden eventueel hoger is?
Verlaging salaris buiten beschouwing
Een eventuele verlaging van het salaris door zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof, geboorteverlof, aanvullend geboorteverlof, pleegzorgverlof of adoptieverlof blijft buiten beschouwing voor het bepalen of het salaris op jaarbasis voldoet aan de salarisnorm voor de 30%-regeling.
Als het salaris van de werknemer door een van deze redenen onder de salarisnorm komt, behoudt de werknemer toch het recht op toepassing van de 30%-regeling. Dit lees je in artikel 8.2a Uitvoeringsregeling loonbelasting 2011.
30%-regeling n.v.t. op salaris dat UWV betaalt
De 30%-regeling is alleen van toepassing op loon uit tegenwoordige arbeid dat de werknemer ontvangt van de werkgever (inhoudingsplichtige) waar de werknemer een dienstbetrekking heeft.
De werknemer heeft geen dienstbetrekking bij UWV, dus de 30%-regeling is niet van toepassing op het salaris dat UWV betaalt aan de werknemer.
Geen hogere 30%-vergoeding toepassen
De werkgever berekent de 30%-vergoeding alleen over het daadwerkelijk genoten fiscaal loon dat de werknemer bij de werkgever ontvangt. De werkgever mag hierbij geen rekening houden met het salaris dat UWV aan de werknemer betaalt en mag dus geen hogere 30%-vergoeding toepassen.
De 30%-regeling kan nooit meer zijn dan 30% van het fiscaal loon van de werknemer.
Bron: Forum Salaris