Zieke oproepkrachten moeten zich altijd ziek melden bij de werkgever, uiterlijk op de tweede dag dat zij ziek zijn.
Recht op loondoorbetaling bij arbeidscontract
De werkgever moet het loon van de zieke oproepmedewerker doorbetalen als sprake is van een arbeidscontract. Dit is het geval als het volgende geldt:
- De werknemer is verplicht om de arbeid persoonlijk te verrichten.
- Er bestaat tijdens het werk een gezagsverhouding tussen de werknemer en de werkgever.
- De werkgever betaalt het loon.
Ziektewetuitkering
Als de arbeidsovereenkomst eindigt, kan de werkgever een Ziektewetuitkering aanvragen voor de zieke oproepkracht.
Andere regels
Voor werknemers met een nulurencontract of oproepcontract met voorovereenkomst gelden andere regels voor loondoorbetaling en Ziektewetuitkering.
1 Oproepcontract met voorovereenomst
Voor een zieke oproepkracht met een oproepcontract met voorovereenkomst geldt dat het moment waarop die ziek wordt, bepaalt of er loondoorbetaling volgt of een Ziektewetuitkering.
Ziek tijdens oproepperiode: loondoorbetaling
Als de medewerker met een oproepcontract met voorovereenkomst ziek wordt tijdens een oproepperiode, moet de werkgever het loon doorbetalen tot het eind van de oproepperiode.
Is de werknemer dan nog steeds ziek, dan moet de werkgever dat aan UWV doorgeven. De werknemer hoeft dat niet zelf te doen. UWV bekijkt dan of de werknemer een Ziektewetuitkering kan krijgen.
Ziek buiten oproepperiode: Ziektewetuitkering
Als de werknemer een oproepcontract met voorovereenkomst heeft en ziek wordt buiten een oproepperiode, moet deze dit aan UWV doorgeven via UWV Telefoon Werknemers. UWV bekijkt dan of de medewerker een Ziektewetuitkering kan krijgen. Dat kan alleen als die ziek is geworden binnen 4 weken na de laatste oproepperiode.
2 Nulurencontract
Bij een nulurencontract hangt het recht op loondoorbetaling af van het moment waarop de medewerker ziek wordt: binnen of buiten een oproepperiode. Nadat het contract is gestopt, kan de werkgever een Ziektewetuitkering aanvragen voor de oproepmedewerker.
Ziek tijdens oproepperiode: loondoorbetaling
Als een medewerker met een nulurencontract ziek is geworden tijdens een oproepperiode, betaalt de werkgever het loon door tot de oproepperiode eindigt.
Ziek buiten oproepperiode: geen loondoorbetaling
Voor een medewerker met een nulurencontract die ziek is geworden buiten een oproepperiode, hoeft de werkgever het loon meestal niet door te betalen.
De medewerker kan geen Ziektewetuitkering krijgen zolang het nulurencontract duurt, en heeft dan geen inkomen uit het oproepwerk.
Soms heeft de medewerker toch recht op loondoorbetaling bij een nulurencontract en een min-maxcontract.
Einde contract en nog ziek: Ziektewetuitkering
Is de werknemer nog steeds ziek als het nulurencontract eindigt, dan geeft de werkgever dit aan UWV door en vraagt een Ziektewetuitkering aan. UWV kijkt dan of de zieke werknemer een Ziektewetuitkering kan krijgen.
Als de werkgever de werknemer niet ziek wil melden, kan de medewerker dit zelf doen via UWV Telefoon Werknemers.
Min-maxcontract
En hoe zit het bij een min-maxcontract? Bij een min-maxcontract is de werknemer bij een oproep van de werkgever verplicht te komen tot het afgesproken maximum aantal oproepbare uren. Heeft de werknemer een min-maxcontract en wordt hij ziek, dan gelden de volgende regels:
In alle gevallen krijgt de werknemer in elk geval 70 procent van het loon doorbetaald over de garantie-uren. Als dit bedrag lager is dan het geldende minimumloon, krijgt de werknemer het minimumloon.
Gemiddeld aantal uren
Roept de werkgever de werknemer tijdens ziekte niet meer op? En werkt degene minimaal 3 maanden bij de werkgever? Dan heeft hij mogelijk recht op doorbetaling van de uren die hij gemiddeld werkt. Als de werkgever het loon niet betaalt over de gemiddeld gewerkte uren, kan de werknemer advies vragen aan aan de vakbond, rechtsbijstandverlener of het juridisch loket.
Vast aantal uren
Het is ook mogelijk dat de werkgever zegt dat iemand een oproepcontract heeft, maar dat hij recht heeft op een contract met een vast aantal uren. De werkgever mag iemand hooguit een jaar als oproepkracht laten werken.
Aanbod
Blijft de oproepkracht na dat jaar in dienst, dan krijgt hij recht op een vast aantal uren per week, maand of jaar die hij de afgelopen 12 maanden gemiddeld werkte. De werkgever moet dit aanbod binnen een maand na dat jaar doen. Heeft de persoon dit aanbod niet ontvangen? Dan heeft hij recht op doorbetaling van het loon over het aantal uren dat de werkgever de oproepkracht moest aanbieden.
Zolang het arbeidscontract nog duurt, heeft degene ook geen recht op Ziektewetuitkering. Pas als het arbeidscontract eindigt en de persoon nog steeds ziek is, geeft de werkgever dit door aan UWV. UWV beoordeelt dan of de persoon recht heeft op een Ziektewetuitkering.
Wordt de persoon ziek binnen 4 weken nadat het laatste arbeidscontract is afgelopen? Geef dit dan door aan UWV. UWV beoordeelt dan of er recht is op een Ziektewetuitkering.
Meer zekerheid voor flexwerkers
Het kabinet werkt aan een wetsvoorstel dat meer werkzekerheid biedt aan flexwerkers. Dit wetsvoorstel vervangt onder meer nulurencontracten door een bandbreedtecontract met meer rooster- en inkomenszekerheid.
In de zomer van 2023 is het wetsvoorstel Wet verbetering zekerheid flexibele arbeidskrachten in internetconsultatie.nl geweest.
Bronnen: UWV en Rijksoverheid.nl