Bij verlof denken veel mensen vaak aan vakantie, wat heel begrijpelijk is. Er zijn echter nog vele andere soorten verlof, zoals rouwverlof. Het komt helaas wel eens voor dat medewerkers te maken krijgen met het verlies van een dierbare. Als werkgever wil je graag betrokkenheid tonen in deze moeilijke periode. Rouwverlof is een manier om medewerkers ruimte te geven, zonder dat ze zich direct zorgen hoeven te maken over hun werk. Maar wat houdt rouwverlof precies in, wat zijn de regels en wat kun je als werkgever nog meer doen om je medewerkers te ondersteunen? Je leest hier meer over in dit artikel.
Wat is rouwverlof?
Rouwverlof is de periode die een medewerker krijgt om te rouwen na het verlies van een dierbare. In tegenstelling tot andere verlofsoorten in rouwverlof niet wettelijk vastgelegd in Nederland. Het valt daarom onder ‘bijzonder verlof’. De duur van rouwverlof verschilt per sector en cao. Veel cao’s hanteren de volgende richtlijnen:
- Overlijden van een echtgenoot/partner of (niet) inwonend (stief)kind: 4 dagen (tot en met de dag van de begrafenis/crematie)
- Overlijden van (schoon)ouders: 2 dagen (dag van overlijden en dag van begrafenis/crematie)
- Overlijden van een broer, zwager, grootouder, (schoon)zus: 1 dag (dag van de begrafenis/crematie)
Wat als een medewerker een goede vriend, vriendin, collega of andere dierbare verliest? Ook dan kun je verlof aanbieden. Hiermee toon je begrip en laat je zien dat je om je personeel geeft. Is je medewerker betrokken bij het regelen van zaken rondom het overlijden? Dan kan hij of zij mogelijk recht hebben op calamiteitenverlof.
Wat zijn de regels rondom rouwverlof?
Rouwverlof is in Nederland dus niet wettelijk verplicht. Maar in de cao voor jouw branche kunnen wel richtlijnen staan voor rouwverlof. Dan ben je als werkgever meestal verplicht die regels op te volgen. Staat er in de cao niks beschreven over rouwverlof? Of is er voor jouw bedrijf geen (verplichte) cao? Dan kun je kiezen om zelf afspraken te maken met je medewerkers over rouwverlof.
Wil je weten wat je nog meer kunt doen naast rouwverlof? En wat je kunt doen als je medewerker weer begint met werken na het verliezen van een dierbare? Download de whitepaper van Loket.nl, salaris- en HR-software, en ontdek meer over rouwverlof en hoe je jouw medewerker nog beter kunt ondersteunen.
Klik hier om naar de whitepaper te gaan.