Regels rond geboorteverlof
Geboorteverlof wordt toegekend aan de partner van de moeder en staat ook wel bekend als partnerverlof of vaderschapsverlof.
- Het verlof is gelijk aan het aantal uur dat de medewerker per week werkt en moet binnen 4 weken na de geboorte worden opgenomen.
- Dit verlof betaalt de werkgever volledig door.
- Sinds 1 juli 2020 is het mogelijk om aanvullend geboorteverlof op te nemen, waarbij een medewerker tot 5 extra weken verlof kan aanvragen binnen een half jaar na de geboorte. Dit verlof wordt deels doorbetaald door UWV tot 70% van het loon.
Regels rond ouderschapsverlof
Ouderschapsverlof geldt voor beide werkende ouders.
- Het kan worden opgenomen in de eerste 8 jaar na de geboorte van het kind.
- Het verlof bedraagt 26 keer het aantal uur dat een medewerker per week werkt, en de verdeling hiervan kan flexibel worden ingevuld.
- Vanaf augustus 2022 hebben medewerkers recht op 9 weken deels betaald ouderschapsverlof, met een uitkering van UWV die 70% van het loon dekt. Werkgevers kunnen ervoor kiezen om het loon aan te vullen tot 100%, maar zijn daartoe niet verplicht.
Houd hier rekening mee als werkgever
Voor zowel geboorteverlof als ouderschapsverlof geldt dat werkgevers een aanvraag bij UWV moeten indienen om de uitkering voor hun medewerkers te regelen. Daarnaast kunnen werkgevers in overleg treden met medewerkers over de planning van het verlof, maar uiteindelijk heeft de medewerker veel vrijheid in het bepalen van de invulling.
Meer informatie in een handig overzicht en gedetailleerde uitleg over de regelgeving kun je vinden in het volledige artikel over dit onderwerp op de website van verzuimspecialist Sazas.
Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Ondanks dat deze informatie met de grootste zorg is samengesteld, kan het gebeuren dat bepaalde informatie niet meer actueel is.
Bron: Sazas