Je moet de rubrieken voor het Whk-loon in de aangifte loonheffingen ook vullen als de werkgever een Whk-premie van 0% heeft omdat hij eigenrisicodrager voor de ZW en WGA is.
Als je als eigenrisicodrager geen Whk-loon aangeeft, kan dit tot gevolg hebben dat de Belastingdienst:
- niet goed kan vaststellen of de werkgever een kleine of (middel)grote werkgever is voor de Aof-premie en de Whk-premie;
- de Whk-premie niet goed kan vaststellen als de werkgever terugkeert in de publieke verzekering.
Whk-premie en eigenrisicodragerschap
Is de werkgever eigenrisicodrager voor de ZW, dan is de premiecomponent ZW in de Whk-premie 0% en betaal je wel de premiecomponent WGA van de Whk-premie.
Is de werkgever eigenrisicodrager voor de WGA, dan is de premiecomponent WGA in de Whk-premie 0% en betaal je wel de premiecomponent ZW van de Whk-premie.
Voor een eigenrisicodrager ZW en WGA zijn beide premiecomponenten 0% en is de Whk-premie dus 0%.
Eigenrisicodragerschap aanvragen
Is de werkgever nog geen eigenrisicodrager maar wil hij dit wel worden? Dan moet je dat aanvragen bij de Belastingdienst. Je kunt het eigenrisicodragerschap op 1 januari of 1 juli laten beginnen.
De aanvraag moet uiterlijk 13 weken vóór de ingangsdatum (dus vóór 2 oktober of vóór 1 april) bij de Belastingdienst binnen zijn. Als je een startende werkgever bent, kun je ook eigenrisicodrager worden vanaf het moment waarop je werkgever bent geworden.
Let op: de Belastingdienst geeft een beschikking af als de werkgever wordt toegelaten als eigenrisicodrager. Zonder deze beschikking is de werkgever geen eigenrisicodrager.
Zie ook paragraaf 7.8.1 en 7.8.2 van het Handboek Loonheffingen 2024
Bron: Forum Salaris