Werknemers moeten de gelegenheid krijgen om een oogonderzoek te ondergaan voordat zij met beeldschermwerk beginnen of wanneer zij oogklachten ontwikkelen. Werknemers die een leesbril nodig hebben om beeldschermwerk te verrichten, hebben recht op vergoeding van de aanschafkosten van een beeldschermbril. Zie Arbobesluit 5.11.
Ruim 80% van de werknemers weet niet dat ze recht hebben op een preventief oogonderzoek en een beeldschermbril en dat deze kosten worden vergoed door de werkgever. Ook ervaart acht op de tien respondenten fysieke ongemakken, zoals hoofdpijn en brandende ogen, na twee uur achter een beeldscherm te hebben gezeten.
Door de vele oogklachten die werden gesignaleerd, heeft SINNER in mei 2023 onderzoek gedaan onder 500 respondenten over de effecten van beeldschermgebruik in de vorm van fysieke klachten op de werkvloer.
SINNER-directeur en eigenaar Paul Bijvoet: “Branderige ogen en hoofdpijn zijn de meest gehoorde klachten onder mensen die op kantoor werken. Het ongemak ontstaat na zo’n twee uur intensief achter een beeldscherm te hebben gezeten. Een nieuwe leesbril kan dan een oplossing zijn; onze ervaring is dat een beeldschermbril een betere oplossing biedt.”
“Als werkgevers een preventief oogonderzoek en beeldschermbril vergoeden, vindt 87,3% van de respondenten het handig dit op kantoor te laten doen.”
Fysieke ongemakken
Het advies is niet langer dan vier uur per dag achter een beeldscherm te werken bij intensief computergebruik. De werkelijkheid leert dat de gemiddelde Nederlander 5,5 uur per dag achter een beeldscherm zit. De werknemer zou dan 30 minuten pauze moeten nemen. Na twee uur achter een beeldscherm ervaart 36,5% verkramping in nek en schouders. 26,5% krijgt na twee uur hoofdpijn en 26,1% krijgt branderige ogen. 11% van de respondenten geeft aan wazig zicht te ervaren.
Goed werkgeverschap
Meer dan 90% van de ondervraagden vindt een preventief oogonderzoek plus bijbehorende beeldschermbril, vergoed door de werkgever, een vorm van goed werkgeverschap. 42,9% wil het gesprek hierover met een leidinggevende aangaan wanneer de werkgever het oogonderzoek en bril niet vergoeden.
Beeldschermbril bij het Rijk
Bij het Rijk kan een werknemer ook een beeldschermbril krijgen na een oogmeting.
De voorwaarden voor een vergoeding zijn als volgt:
- De werknemer krijgt alleen een vergoeding als je de beeldschermbril koopt bij een opticien.
- In 2023 is de vergoeding voor de beeldschermbril maximaal € 250 inclusief btw. Dit is voor het montuur, de glazen en de oogmeting bij elkaar.
- De werknemer mag alleen een tweede keer een vergoeding aanvragen als uit een oogmeting blijkt dat hij een nieuwe beeldschermbril nodig heeft of als de beeldschermbril verloren, kapot of gestolen is en dat dit niet de eigen schuld is.
- Als de werknemer van de opticien of de huisarts een doorverwijzing naar de oogarts heeft en hij heeft volgens de oogarts een duurdere beeldschermbril nodig, vergoedt de werkgever deze duurdere bril én het onderzoek door de oogarts.
Lees meer in de Arbocatalogus Rijk.
Zie ook Wat zegt de wet over beeldschermwerk? op Arboportaal.nl
Beeldschermbril valt onder gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen