
De inperking van loondoorbetaling bij ziekte voor AOW-gerechtigden van 13 naar 6 weken per 1 juli 2023 zal ervoor zorgen dat het aantrekkelijker wordt voor werkgevers om ouderen aan te nemen. Bij ziekte van een AOW-gerechtigde werknemer maken zij minder kosten.
Het is van groot belang dat de mogelijkheden die de wet biedt om met AOW-gerechtigde werknemers (door) te werken en de voordelen die het heeft om met AOW’ers te werken onder de aandacht te brengen van werkgevers.
Uit het evaluerend onderzoek (2019) naar aanleiding van de invoering van de Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd (2016) blijkt dat een groot deel van de werkgevers niet weet dat er een lichter arbeidsrechtelijk regime geldt voor mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt. Dit zijn de
meest actuele cijfers die hierover bekend zijn.
Voorlichting
Om de bekendheid van werkgevers ten aanzien van de wet te vergroten, wordt daarom gestart met voorlichting met als primair doel het kennisniveau van werkgevers over de mogelijkheden en de voordelen van het werken met AOW’ers te verhogen. De voorlichting start rond de zomer.
In aansluiting daarop zal de voorlichting zich ook richten op werknemers. De communicatie richt zich vooral op de mogelijkheden die er zijn om (door) te werken, na de AOW-leeftijd en hoe hierover het gesprek aan kan worden gegaan met de werkgever.
Effecten invoering wet
In 2019 heeft SEO onderzoek gedaan naar de effecten van de invoering van de Wet werken na
AOW-gerechtigde leeftijd, waaronder de effecten van het verkorten van de loondoorbetalingsperiode bij ziekte. Uit het onderzoek blijkt dat de wet van invloed is op de keuzes van werkgevers.
Positief effect op keuzes werkgever
Conclusie van dit onderzoek is dat de wet een positief effect heeft op de kans voor AOW’ers om te worden aangenomen, vooral door de verkorting van de loondoorbetalingsperiode bij ziekte, in eerste instantie naar 13 weken. Dit leidt tot een stijging van de aannamekans tot elf procent, en een nog verdere verkorting naar 6 weken tot een stijging van de aannamekans tot zestien procent.
Leven lang ontwikkelen
Mensen die de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt, zijn gestopt met werken en weer zouden willen werken, kunnen gebruik maken van de programma’s voor leven lang ontwikkelen: Nederland leert door, STAP en STAP Ontwikkeladvies. Dit geldt niet voor mensen die de AOW-leeftijd al hebben bereikt.
Cao-afspraken
Ongelijke behandeling tussen werknemers in de arbeidsvoorwaarden alleen op basis van leeftijd in principe niet toegestaan. Specifieke afspraken die gericht zijn op werknemers van een bepaalde leeftijd, bijvoorbeeld in cao’s, zijn alleen toegestaan als daarvoor objectieve rechtvaardiging aanwezig is. Dit betekent dat een legitiem doel met het leeftijdsonderscheid wordt beoogd en dat de middelen voor het bereiken van dat doel passend en noodzakelijk zijn. Cao-partijen weten het beste wat er speelt in een bedrijf of sector en welke afspraken passend en noodzakelijk zijn.
ZW-lasten
Bij de voorbereiding van de Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd is een systematiek
van premieheffing voor de ZW-lasten aan de orde geweest. Op basis van de uitvoeringstoetsen van UWV en de Belastingdienst is toentertijd afgezien van een premieheffing. In plaats daarvan is gekozen voor
het direct verhalen van de ZW-lasten op de werkgever.
De gekozen systematiek is vooral ingegeven door uitvoeringsmogelijkheden. De systematiek zorgt er voor dat kleine werkgevers de eventuele ZW-lasten voor AOW-gerechtigde werknemers niet kan delen met andere werkgevers. Daar staat overigens wel tegenover dat de duur van de ZW-uitkering beperkt is tot (op dit moment nog) 13 weken. Dit wordt vanaf 1 juli 2023 zes weken.
Overgangsrecht
De Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd bracht de periode van loondoorbetaling bij ziekte voor AOW-gerechtigde werknemers terug van 104 naar 6 weken en bij wijze van overgangsrecht geldt een tussenstap van 13 weken.
Terughoudendheid werkgevers wegnemen
De reden voor deze aanpassing was dat een loondoorbetalingsperiode bij ziekte van 104 weken als een belemmering werd ervaren om werknemers na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd in dienst te nemen of te houden. Dit is van belang om terughoudendheid van werkgevers weg te nemen bij het in dienst houden of nemen van AOW-gerechtigde werknemers.
Kans op werk vergroten
De inperking van loondoorbetaling bij ziekte voor AOW-gerechtigden zal er juist voor zorgen dat het aantrekkelijker wordt voor werkgevers om ouderen aan te nemen. Bij ziekte van een AOW-gerechtigde werknemer maken zij minder kosten. Intentie is dus om de kansen van AOW-gerechtigden op werk te vergroten.
Kosten of arbeidsrechtelijke voorwaarden niet relevant
Het evaluatieonderzoek heeft ook laten zien dat bij de beslissing van werkgevers om een AOW’er aan te nemen vooral bekendheid met de werknemer, specifieke ervaring en flexibiliteit de doorslag geven. Kosten of arbeidsrechtelijke voorwaarden spelen nauwelijks een rol. De wet heeft een positief
effect op de kans voor AOW’ers om aangenomen te worden, vooral door de verkorting van de
loondoorbetalingsperiode bij ziekte. Een nog verdere verkorting naar 6 weken leidt tot een
stijging van de aannamekans tot zestien procent.
Geen verdringing
De evaluatie heeft daarnaast laten zien dat het verlichte arbeidsrechtelijke regime voor AOW-gerechtigde werknemers niet aantoonbaar tot verdringing heeft geleid. Daarom is nu het voornemen om de termijn van 13 weken per 1 juli 2023 terug te brengen naar 6 weken.
Het doel van het verkorten van de loondoorbetalingsperiode bij ziekte is dat het voor
werkgevers aantrekkelijker wordt om AOW-gerechtigden in dienst te nemen of te houden.
Loonkosten
De loonkosten van een werknemer met de AOW-gerechtigde leeftijd zijn lager dan de loonkosten voor een werknemer die deze leeftijd nog niet heeft bereikt. Hoe groot dat verschil daadwerkelijk is, is per geval verschillend. Het verschil kan inderdaad ruim 20% zijn. Deze lagere loonkosten zijn het gevolg van het wegvallen van premies voor de werknemersverzekeringen en pensioenpremies.
Dit verschil in loonkosten was er ten tijde van de Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd ook al. Het bleek toen echter dat ook kosten die gemoeid gaan met mogelijk ontslag of bij ziekte ook een rol speelden voor werkgevers.
Om belemmeringen weg te nemen is met die wet een pakket aan maatregelen getroffen, waaronder het voor werknemers met de AOW-gerechtigde leeftijd verkorten van de periode van loondoorbetaling bij ziekte en een introductie van een recht op een ZW-uitkering.
Antwoorden over ontwerpbesluit beëindigen overgangsrecht Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd
Loondoorbetaling zieke AOW-werknemer naar 6 weken vanaf 1 juli 2023