
Onder het wetsvoorstel toekomst pensioenen (Wtp) vallen verschillende algemene maatregelen van bestuur (AMvB) en ministeriële regelingen, bij elkaar is dat de lagere regelgeving.
Het betreft de volgende AMvB’s: het Besluit toekomst pensioenen, dit bevat vrijwel alle uitwerking op AMvB-niveau die geen voorhang kent; de besluiten nettopensioen en experiment pensioenregeling zelfstandigen, het Besluit parameters, het Besluit gegevensverstrekking voor keuzebegeleiding en een wijziging van het Besluit SUWI.
Op het niveau van ministeriële regelingen wordt de Regeling Pensioenwet en Wet verplichte beroepspensioenregeling aangepast en de Regeling vrijstellingen Wet BPF 2000 opgesteld.
Voor de meeste van deze besluiten en regelingen geldt een inwerkingtredingsdatum tegelijkertijd met inwerkingtreding van de Wtp. Waar dit afwijkt, wordt dit expliciet toegelicht.
De beoogde inwerkingtreding van het Besluit toekomst pensioenen is 1 juli 2023. Dit geldt ook voor het Besluit experiment pensioenregeling zelfstandigen, het Besluit nettopensioen en het Besluit parameters.
Gezien de technische uitwerking en het belang om zorgvuldige waarborgen op te stellen verwacht de minister voor het Besluit gegevensverstrekking voor keuzebegeleiding een inwerkingtreding van 1 juli 2024.
Het aanpassen van het Besluit SUWI volgt een apart traject ten opzichte van het conceptbesluit toekomst pensioenen. Voor de wijziging is namelijk een uitvoeringstoets van het UWV en ook advies bij de AP vereist. De beoogde inwerkingtreding is 1 januari 2024.
De beoogde inwerkingtreding voor de ministeriële regelingen is 1 juli 2023.
Moties en toezeggingen
Op hoofdlijnen wordt de planning weergegeven per motie en toezegging. Een aantal relevante moties en toezeggingen lichten we uit.
Zware beroepen
Motie van de leden Nijboer en Maatoug over een nieuwe regeling waardoor het voor mensen met zware beroepen ook na 2025 mogelijk is eerder met pensioen te gaan of minder dagen te
werken (nr. 140)
Op korte termijn starten de gesprekken met sociale partners. Over de uitkomsten van het overleg met de sociale partners wordt de Tweede Kamer in de loop van 2023 geïnformeerd.
Pensioenopbouw externe werknemers overheid
Motie van de leden Van Beukering Huijbregts en Nijboer over ervoor zorgen dat alle externe werknemers die via een aanbestede of uitbestede opdracht voor de overheid werken, pensioen opbouwen (nr. 126)
Uiterlijk in april wordt de Tweede Kamer geïnformeerd over de juridische mogelijkheden. Indien blijkt dat er voldoende mogelijkheden zijn, wordt voor de zomer duidelijkheid gegeven
over hoe het kabinet hier vervolg aan wil geven.
Informeren over invaren pensioen
Motie van de leden Van Beukering Huijbregts en Den Haan over deelnemers onafhankelijk informeren over het invaren van hun pensioen en over de plaats waar zij terechtkunnen
met klachten (nr. 127)
Uiterlijk bij inwerkingtreding van de Wtp wordt een overzicht gepubliceerd met publieksinformatie over klachten en geschillenbeslechting.
Sollicitanten informeren over pensioen
Motie van het lid Van Beukering Huijbregts over werkgevers wettelijk verplichten om aspirant-werknemers al voor indiensttreding te informeren over de invulling van de arbeidsvoorwaarde
pensioen (nr. 128)
In het voorjaar gaat de minister in gesprek met de werkgeversvertegenwoordigers over de wijze waarop sollicitanten, binnen de bestaande wettelijke verplichtingen, zo goed mogelijk kunnen worden geïnformeerd over de pensioenregeling. De Tweede Kamer wordt voor de zomer geïnformeerd over dit gesprek en indien van toepassing de acties die daaruit voortvloeien.
Handreiking evenwichtige transitie
De handreiking evenwichtige transitie wordt, zodra deze gereed is, gedeeld met de Tweede Kamer.
De handreiking is uiterlijk per 1 juli 2023 beschikbaar.
In de handreiking evenwichtige transitie wordt expliciet ingegaan op adequate compensatie bij lage dekkingsgraden.
De handreiking is uiterlijk per 1 juli 2023 beschikbaar, waarin ook op dit punt wordt ingegaan.