Dit wetsvoorstel wijzigt de Participatiewet en enkele andere wetten en bevat de uitwerking van het door de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in september 2018 aangekondigde breed offensief om meer mensen met een beperking aan het werk te helpen en te houden.
Het gaat onder meer om de volgende wetswijzigingen:
- vereenvoudiging loonkostensubsidie;
- expliciete aanvraagmogelijkheid ondersteuning op maat (bijv. jobcoach), harmonisering instrumenten;
- wegnemen administratieve knelpunten no-riskpolis/ziekmelding;
- vrijlating van arbeidsinkomsten bij werken met loonkostensubsidie.
Het wetsvoorstel breed offensief is op 5 juli 2022 goedgekeurd door de Eerste Kamer.
Wetsvoorstel per 1 januari 2023
De minister heeft op 14 november 2022 de memorie van antwoord bij het wetsvoorstel breed offensief naar de Eerste Kamer gestuurd. Daarin heeft zij aangegeven ernaar te streven om na de goedkeuring door de Kamer de wijziging van de kostendelersnorm en de extra vrijlating van arbeidsinkomsten uit het wetsvoorstel per 1 januari 2023 in werking te laten treden.
Ook heeft Schouten aangegeven uit te zien naar een voorspoedige verdere behandeling van het wetsvoorstel door de Eerste Kamer. Zij verzoekt de Kamer te kijken naar de mogelijkheden om het wetsvoorstel nog dit jaar te behandelen.
Met gemeenten heeft de minister besproken dat het gewenst is dat in elk geval de wijziging van de kostendelersnorm en de extra vrijlating van arbeidsinkomsten voor mensen die met loonkostensubsidie werken per 1 januari 2023 in werking treden, omdat beide direct ten goede komen aan mensen, ook in financieel opzicht.
De wijziging van de kostendelersnorm per 1 januari 2023 is ook onderdeel van het Coalitieakkoord. Schouten verzoekt de Eerste Kamer dit bij de overwegingen bij de verdere planning van de
behandeling van het wetsvoorstel te betrekken.
Brief verzoek om spoedige behandeling wetsvoorstel Breed Offensief