
De arbeidsmarkt is in 2022 sterk aangetrokken en veel organisaties kampen met een personeelstekort. Wel zijn er verschillen tussen sectoren, waardoor het van belang is om te laten zien waar op dit moment kansen liggen op de arbeidsmarkt.
Het overzicht met kansrijke beroepen van UWV is gebaseerd op cijfers over de afgelopen maanden. Daarbij is vooral gekeken naar de verhouding tussen het aantal vacatures en werkzoekenden. Het betreft een landelijk overzicht met kansrijke beroepen. Er kunnen echter verschillen zijn tussen regio’s.
De arbeidsmarkt blijft in beweging. UWV zal daarom dit overzicht in 2023 weer updaten.
Adviestaken steeds belangrijker
Op het overzicht van de kansrijke beroepen zie je welke beroepen voldoende tot goede baankansen bieden. In totaal gaat het om ruim 270 kansrijke beroepen, verdeeld over 16 richtingen of ‘segmenten’. Salarisadministrateur vinden we bovenaan terug in de categorie: Financieel en administratie – juridisch onder Hoger / wetenschappelijk beroepsniveau:
Boekhouders en financieel administrateurs, salarisadministrateurs.
Afhankelijk van taken en verantwoordelijkheden kan het gaan om een middelbaar of hoger beroepsniveau. Door digitalisering worden adviestaken in deze functie belangrijker.
In dezelfde categorie vind je onder meer:
- AA- en assistent accountants, (register)accountants
- Belastingadviseurs
- Assistent controllers, controllers, auditors en compliance officers
In de categorie Commercieel – HR – strategie staat de HR-adviseur ook genoemd als kansrijk beroep.
Hoe word je salarisadministrateur?
Salarisadministrateurs functioneren op minimaal werk- en denkniveau mbo-niveau 4, maar steeds vaker op hbo-niveau. Vaak hebben mensen eerst in de financiële administratie, accountancy of HR gewerkt. Ze doen ervaring met de salarisadministratie op in de praktijk, en gaan dan bijvoorbeeld de vakopleiding Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL) doen. Ze groeien en leren steeds weer door.
Kerntaken salarisadministrateur
Kerntaak 1: Controleert en muteert individuele en collectieve gegevens
Werkproces 1.1 – Verzamelt gegevens en muteert en controleert stamgegevens
Werkproces 1.2 – Verwerkt individuele en collectieve mutaties en controleert deze
Kerntaak 2: Bereidt de uitbetaling van de lonen, belastingen, afdrachten en de loonaangifte voor
Werkproces 2.1 – Treft voorbereidingen voor de uitbetalingen van belastingen, afdrachten en de loonaangifte
Werkproces 2.2 – Stelt het voorstel op voor de te betalen lonen, belastingen en afdrachten en biedt dit aan ter fiattering
Kerntaak 3: Verricht controles en verstrekt informatie over de salarisadministratie
Werkproces 3.1 – Verricht controles
Werkproces 3.2 – Informeert over salarisadministratie en signaleert commerciële kansen
Wat kenmerkt het beroep?
Salarisadministrateurs zijn professionals met specialistische vakkennis. Ze zorgen ervoor dat de lonen van medewerkers binnen organisaties correct worden berekend en dat de bijbehorende afdrachten worden gedaan. Ze weten wat de wet- en regelgeving voor gevolgen heeft voor de loonbelasting, de sociale zekerheid en het arbeidsrecht voor medewerkers en voor organisaties. Ze signaleren wat er gaande is en geven advies. Die wet- en regelgeving wijzigt regelmatig: salarisadministrateurs houden hun vakkennis actueel en scholen steeds weer bij. Zo blijven zij deskundig en kunnen hun organisatie of klanten optimaal adviseren en bedienen.
Meer ervaren payroll professionals hebben nog meer in- en externe contacten. Ze geven uit eigen beweging advies als het om verloning gaat: hoe kan er ingespeeld worden op (nieuwe) wet- en
regelgeving, arbeidsrecht, HR-zaken en financiële administratie?
Meer informatie op NIRPA.nl bij Beroepscompetentieprofiel 2022.
NIRPA publiceert nieuw Beroepscompetentieprofiel voor salarisprofessionals
UWV kansrijke beroepen (september 2022)