
De initiatiefnemers van het wetsvoorstel hebben met een nota van wijziging het wetsvoorstel aangepast conform het advies van de SER.
Arbeidsplaats bepalen
Het initiatiefwetsvoorstel Werken waar je wilt (Van Weyenberg/Maatoug) versterkt de zeggenschap van de werknemer bij het bepalen van de arbeidsplaats. Op grond van de Wet flexibel werken kan op dit moment de werkgever een verzoek van de werknemer om zijn arbeidsplaats te wijzigen om elke reden weigeren. De werkgever moet wel eerst in overleg treden met de werknemer en zijn weigering op schrift motiveren.
Redelijkheid en billijkheid
De SER geeft in het advies over hybride werken aan dat de raad de wens om de positie van de werknemer bij het bepalen van de arbeidsplaats te versterken, begrijpt. De SER acht een andere balans nodig in de zeggenschap van werkgever en werknemer over de keuze van de arbeidsplaats om in de toekomst de kansen van hybride werken goed te kunnen benutten.
De SER ondersteunt dan ook het initiatiefwetsvoorstel met dien verstande dat een verzoek van de werknemer tot wijziging van de arbeidsplaats wordt beoordeeld op basis van redelijkheid en billijkheid in plaats van zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen, zoals eerder in het voorstel was opgenomen.
Zeggenschap werknemer versterkt
Het criterium van de redelijkheid en billijkheid zorgt er volgens de SER voor dat de belangen van de werknemer en de werkgever op evenredige wijze tegen elkaar worden afgewogen en komt daarmee tegemoet aan een versterking van de zeggenschap van de werknemer zonder dat afbreuk wordt gedaan aan de belangen van de werkgever.
Het kabinet vindt dit een interessante gedachte, mede omdat dit, zoals de SER aangeeft, het gesprek tussen de werknemer en de werkgever over de keuze van de arbeidsplaats bevordert en de mogelijkheid biedt om passende afspraken te maken waarbij met de specifieke omstandigheden van de situatie rekening kan worden gehouden.
Het kabinet zal deze suggestie betrekken bij het formuleren van het kabinetsstandpunt over het initiatiefwetsvoorstel.
Nota van wijziging
Het initiatiefwetsvoorstel bepaalt nu dat de werkgever een verzoek om de arbeidsplaats te wijzigen moet beoordelen naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid, in lijn met het SER-advies over hybride werken.
De initiatiefnemers van het wetsvoorstel hechten veel waarde aan het advies van de SER en aan het vinden van een goede balans. Daarom hebben zij met de nota van wijziging van 9 juni 2022 het initiatiefwetsvoorstel conform het advies van de SER, waarbij de toets van een verzoek tot aanpassing van de arbeidsplaats wordt beoordeeld naar de maatstaf van redelijkheid en billijkheid.
Met deze wijziging wordt voor het afwijzen van een verzoek om wijziging van de arbeidsplaats een ander criterium geïntroduceerd dan nu het geval is voor verzoeken tot wijziging van de werktijd en de arbeidsduur.
Behandeling wetsvoorstel
De Tweede Kamer heeft op 14 juni 2022 gedebatteerd over het wetsvoorstel om werknemers meer vrijheid te geven om te kiezen tussen werk op kantoor of thuis. Het debat over het initiatiefwetsvoorstel wordt op een later moment voortgezet.
Het kabinet wacht de behandeling van het wetsvoorstel met belangstelling af.
Kamerbrief Agenda voor de toekomst van hybride werken
Wetsvoorstel werken waar je wilt
SER over hybride werken: werkgever en werknemer regelen het samen