• Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Salaris Vanmorgen

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
Aanmelden nieuwsbriefGratis deelnemen met het STAP-budgett
  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget
Home » Hof Amsterdam oordeelt over sectorindeling samengestelde onderneming

Hof Amsterdam oordeelt over sectorindeling samengestelde onderneming

Nieuws

Is het verzoek om herziening van de sectorindeling van de samengestelde onderneming terecht afgewezen? Hof Amsterdam oordeelt hierover na verwijzing door de Hoge Raad.

11 januari 2022 door Salaris Vanmorgen

Als een samengestelde onderneming activiteiten verricht die behoren tot verschillende sectoren, is hij van rechtswege aangesloten bij de sector waartoe de werkzaamheden behoren waarvoor hij als werkgever in de regel het grootste bedrag aan premieplichtig loon betaalt of vermoedelijk zal betalen.

De Belastingdienst heeft voldoende onderbouwd dat aan de sector Detailhandel en ambachten (en niet aan de sector Grootwinkelbedrijf) het grootste bedrag aan premieplichtig loon wordt betaald of vermoedelijk zal worden betaald.

Wat is de situatie?

De werkgever verkoopt, leent uit en verhuurt zorghulpmiddelen door middel van een concern van 61 thuiszorgwinkels, 36 uitleenpunten en 6 distributiecentra, verspreid over Nederland, een expertisecentrum, een callcenter, een webwinkel en een kantoor.

De activiteiten van de werkgever bestaan uit:

  1. de verkoop van thuiszorgartikelen (verpleegartikelen en hulpmiddelen) aan particulieren;
  2. de verhuur van thuiszorgartikelen aan particulieren;
  3. het leveren van thuiszorgartikelen, kunst- en hulpartikelen aan particulieren waarvoor belanghebbende factureert aan de zorgverzekeraar;
  4. het leveren van verpleegartikelen en hulpmiddelen aan zorginstellingen.

Voor het hof was niet in geschil dat deze activiteiten onder de volgende sectoren vallen:

1 en 2: 17. detailhandel en ambachten;
3: 45. zakelijke dienstverlening;
4: 42. groothandel II.

Detailhandel en ambachten

Sinds de aanmelding als werkgever per 1 januari 2011 was de werkgever krachtens de artikelen 95 en 96 Wet financiering sociale verzekeringen (hierna: Wfsv), zoals de bepalingen destijds luidden, voor de premieheffing werknemersverzekeringen ingedeeld in sector 17 (Detailhandel en ambachten).

Oorspronkelijke uitspraak

Voor Hof Den Haag was in geschil of de inspecteur van de Belastingdienst terecht het verzoek om herziening van de indeling van de werkgever per 1 januari 2012 heeft afgewezen.

Volgens het hof heeft de inspecteur, tegenover de betwisting door de werkgever, onvoldoende feiten en omstandigheden aannemelijk gemaakt die een andere conclusie rechtvaardigen dan dat de werkgever behoort te worden gerangschikt in sector 19 (Grootwinkelbedrijf).

De werkgever is in niets te onderscheiden van andere naar maatschappelijke opvatting als grootwinkelbedrijf te duiden ondernemingen, aldus het hof.

Hoge Raad: uitspraak kan niet in stand blijven

De staatssecretaris bestrijdt de beslissing van het hof met een middel van cassatie.

Het hof heeft zijn oordeel dat de werkgever behoort te worden gerangschikt in sector 19 (Grootwinkelbedrijf) kennelijk doen steunen op zijn vaststelling dat differentiaties in sectoren en premieloonsommen van de takenpakketten van individuele werknemers van de werkgever niet anders dan gekunsteld zijn vast te stellen. Daarmee geeft de uitspraak van het hof blijk van een onjuiste rechtsopvatting. Het bepaalde in artikel 96, lid 2, Wfsv laat namelijk niet toe om op die grond geen toepassing te geven aan de aldaar voorgeschreven regels voor de sectoraansluiting van samengestelde ondernemingen zoals de werkgever.

Het middel is in zoverre terecht voorgesteld en behoeft voor het overige geen behandeling.

De uitspraak van het hof kan niet in stand blijven. De Hoge Raad verwijst voor een nieuwe uitspraak naar Hof Amsterdam.

In geschil na verwijzing

Ook na verwijzing is in geschil of de werkgever terecht is ingedeeld in sector 17 Detailhandel en ambachten. De werkgever staat primair een indeling in sector 19 voor en subsidiair in sector 45. De inspecteur blijft bij de opvatting dat de werkgever met juistheid is ingedeeld in sector 17.

In de regel-bepaling

Voor het geval waarin een als samengestelde onderneming aan te merken werkgeverwerkzaamheden doet verrichten die behoren tot verschillende sectoren, bepaalt artikel 96, lid 2, Wfsv dat hij van rechtswege is aangesloten bij de sector waartoe de werkzaamheden behoren waarvoor hij als werkgever in de regel het grootste bedrag aan premieplichtig loon betaalt of vermoedelijk zal betalen.

De ‘in-de-regelbepaling’ brengt mee dat een werkgever pas in een andere sector wordt ingedeeld, wanneer hij gedurende drie achtereenvolgende jaren voldoet aan de voorwaarden voor indeling in die andere sector. Het doel daarvan is een duiventileffect (te frequente herindeling) te voorkomen.

Op deze grond kan de werkgever pas worden ingedeeld in een door het bedrijf voorgestane (andere) sector, indien en nadat de loonsom gedurende drie achtereenvolgende kalenderjaren de daarvoor geldende grens heeft overschreden. De wachttijd van drie jaren voorkomt dat herberekeningen moeten worden gemaakt, althans beperkt het aantal malen dat dat moet gebeuren.

Loonsomdrempel

Artikel 5.8a Regeling Wfsv regelde de overgang tussen de sectoren 17 en 19: om van detailhandel naar grootwinkelbedrijf over te gaan of andersom, moest een werkgever drie jaar boven respectievelijk onder de sector-19-loonsomdrempel (ad circa € 6 mio) zitten.

In het indelingsrapport van de Belastingdienst van 10 december 2018 is aan de hand van door de werkgever in zijn bezwaarschrift opgenomen gegevens (inschatting van de “met de omzet gepaard gaande medewerkers, verdeeld over het aantal FTE”) een doorrekening naar loonsom gemaakt.

Uit deze doorrekeningen volgt dat de werkgever (zijnde een samengestelde onderneming) voor de jaren tot 2016 op goede gronden is ingedeeld in sector 17.

Geen drie achtereenvolgende jaren

Verder geldt voor 2016 (volgens de overgelegde gegevens is in dat jaar de grootste premieloonsom toe te rekenen aan de zakelijke verkoop en verhuur voor rekening van zorgverzekeraars; sector 45. Zakelijke dienstverlening III) hetgeen is opgenomen omtrent de ‘in-de-regelbepaling’; nu de werkgever nog geen drie achtereenvolgende jaren voldoet aan de voorwaarden voor indeling in die andere sector is ook voor dit jaar de indeling in sector 17 juist.

Loongrens niet overschreden

Daarnaast wordt in geen van de jaren (2010 – 2016) de loongrens overschreden om van rechtswege aangesloten te zijn bij sector 19 in plaats van sector 17).

Sector met grootste bedrag aan premieplichtig loon

Hetgeen door de werkgever naar voren is gebracht doet aan voorgaande conclusie niet af. Volgens het hof heeft de Belastingdienst met hetgeen in het controlerapport is opgenomen voldoende onderbouwd aan welke sector het grootste bedrag aan premieplichtig loon wordt betaald of vermoedelijk zal worden betaald.

De gegeven onderbouwing aan de hand van door de werkgever zelf ingebrachte gegevens over de verdeling van het aantal FTE’s acht het hof voldoende gespecificeerd om tot grondslag te dienen van de sectorindeling.

De stelling van de werkgever dat de sector waarin het grootste bedrag aan premieplichtig loon wordt betaald of vermoedelijk zal worden betaald niet voldoende zuiver kan worden vastgesteld en de gemaakte indeling arbitrair is, passeert het hof dan ook.

Tot slot merkt het hof volledigheidshalve op dat deze procedure (alleen) ziet op de (juiste) sectorindeling van de werkgever. De (vast te stellen of vastgestelde) premies en eventuele verzoeken om premierestitutie vallen buiten het kader van deze procedure. Dit betekent dat het hof hierover geen beslissing kan nemen.

Uitspraak Hof Amsterdam, 30 november 2021, ECLI:NL:GHAMS:2021:3932

 

Categorie: Nieuws Tags: loon, loonsom, sectoraansluiting

Tags: loon, loonsom, sectoraansluiting

Gerelateerde artikelen

27 januari 2023

Arbeidsovereenkomst ontbonden-werkgever moet achterstallig loon betalen

25 januari 2023

Dertiende maand vast loonbestanddeel in loon (zieke) werknemer

10 januari 2023

Inkomsten hockeyspeler kwalificeren als loon uit dienstbetrekking

9 december 2022

Niet inleveren bedrijfskleding is geen reden voor loonopschorting

Hoofdsponsor

Werkgevers betalen meer loonkosten per minimumloner
Maak ruimte voor een starter: iedereen moet ergens beginnen!
Loondoorbetaling zieke AOW’er van 13 naar 6 weken: het wat en waarom
Vier salarissoftware trends voor 2023
Masterclass Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Werknemers met financiële zorgen helpen: drie tips
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Juiste informatie over transitievergoeding bij overgang van onderneming
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?

Partners

Werkgevers betalen meer loonkosten per minimumloner
Maak ruimte voor een starter: iedereen moet ergens beginnen!
Loondoorbetaling zieke AOW’er van 13 naar 6 weken: het wat en waarom
Vier salarissoftware trends voor 2023
Masterclass Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Werknemers met financiële zorgen helpen: drie tips
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Juiste informatie over transitievergoeding bij overgang van onderneming
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?

Meest gelezen berichten

  • Loonbelastingtabellen 2023 beschikbaar – witte en groene tabellen
  • Iedere werknemer minimaal 85 euro netto meer per maand in 2023
  • Wat verandert er op jouw loonstrook in 2023?
  • Werknemer met modaal inkomen krijgt in 2023 netto 91 euro meer
  • Uitkeringen als WIA, WW, Ziektewet en AOW stijgen per 1 januari 2023

NIRPA

Opleidingen

30
jan
Excel-training voor Financiële Professionals
Markus Verbeek Praehep
02
feb
Grensoverschrijdend Werken (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
06
feb
HBO Associate degree Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
06
feb
Online Excel training voor de salarisadministrateur (basis)
MOCuitgevers
08
feb
HBO Bachelor Management Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
09
feb
Online cursus Update loonheffingen en hybride werken
MOCuitgevers
10
feb
IB-geen Winst en Loonbelasting
Markus Verbeek Praehep
14
feb
Inkomstenbelasting voor de Salarisadministrateur (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
16
feb
Online cursus Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen
MOCuitgevers
17
feb
Loonbeslag, Beslagvrije Voet en Preferentie (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
20
feb
Manager Payroll Services & Benefits
Markus Verbeek Praehep
23
feb
Arbeidsrecht – Disfunctioneren (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
27
feb
Pensioenen (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
01
mrt
Post Bachelor Arbeidsrecht en Sociale Zekerheid
Markus Verbeek Praehep
03
mrt
Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL®)
Markus Verbeek Praehep
06
mrt
Online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping)
MOCuitgevers
06
mrt
Tweedaagse online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping en specialisatie)
MOCuitgevers
07
mrt
Strategische Arbeidsvoorwaarden en Belonen
Markus Verbeek Praehep
09
mrt
Cursus Inkomstenbelasting voor de salarisadministrateur
MOCuitgevers
10
mrt
Training DGA voor Salarisadministrateurs en Beloningsadviseurs (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
13
mrt
Training HR voor Salarisadministrateurs (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
13
mrt
Cursus Internationaal / grensoverschrijdend werken
MOCuitgevers
16
mrt
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (basis)
MOCuitgevers
16
mrt
Training Inkomstenbelasting, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
20
mrt
Training Loonbelasting voor Financials, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
21
mrt
Cursus Samenwerken financiële- en salarisadministratie
MOCuitgevers
22
mrt
Training Omzetbelasting, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
27
mrt
Online Excel training voor salarisadministrateurs (specialisatie)
MOCuitgevers
30
mrt
Online training Power Query voor HR en salarisadministrateurs
MOCuitgevers
18
apr
Cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
20
apr
Cursus DGA verlonen
MOCuitgevers
16
mei
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (verdieping)
MOCuitgevers
06
jun
Cursus Werkkostenregeling bij gemeenten (introductie)
MOCuitgevers
06
jun
Online cursus Personeel en AVG/privacy
MOCuitgevers
15
jun
Online cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers

Vacatures

Assistent Salarisadministrateur Heerlen
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Vacature Salarisadministrateur Regio Rotterdam Rijnmond en Breda
a/s WORKS
Ervaren medewerker administratieve dienstverlening Nieuwegein, 32-40 uur
van helder
Traineeship HR Payroll Consultant | Randstad – Randstad
a/s Works
Parttime/Fulltime Salarisadministrateur- Denekamp
De Kok
Adviseur Digital HRM
HLB Witlox Van den Boomen
Salarisadministrateur
Flynth
Professional – Loonadministrateur Onderwijs
Van Oers Accountancy & Advies
Vacature Salarisadministrateur
WEA Deltaland
(senior) Loonadviseur
Scab
Salarisadministrateur – UMC Utrecht
Strictly People
Salarisprofessional
HLB Witlox Van den Boomen
Payroll consultant Zoetermeer
a/s Works
Salarisadviseur (Hoogeveen)
de Jong & Laan
Payroll Specialist – B&S Dordrecht
Strictly People
Senior salarisadministrateur Bussum
Moore MTH
Payroll consulent (32-40 uur)
BROADSTREET
(senior) Loonadministrateur
Scab
Salarisadministrateur – Intergamma Leusden
Strictly People
Senior Salarisadministrateur
Flynth
Fiscount zoekt een specialist sociale zekerheid
Fiscount
Salarisadministrateur Den Haag
Verbond van Verzekeraars
Salarisadviseur (Harderwijk)
De Jong & Laan
Traineeship HR-payroll consultant | Regio Apeldoorn
a/s WORKS
Senior Salarisadministrateur
Flynth
Junior Functioneel Beheerder (AFAS) – Arnhem
Strictly People
(Ervaren) Salarisadministrateur parttime/fulltime
Payroll Totaal
Teamleider Salarisadvies
HLB Witlox Van den Boomen
Salaris/HR adviseur
Bentecera
Salarisadministrateur / AFAS Payroll Barendrecht e.o.
Visser & Visser
Senior salarisadviseur (Raalte)
De Jong & Laan
Salarisadministrateur (m/v/x) 16 tot 40 uur mogelijk. Remote, hybride of in Den Haag
Duits-Nederlandse Handelskamer
Professional – Loonadministrateur
Van Oers Accountancy & Advies
Salarisadministrateur 24-40 uur per week in Ridderkerk (€2.600-€ 3.800)
Lansigt accountants en belastingadviseurs
Professional – Loonadministrateur
Van Oers
Consultant HRM (AFAS)
a/s WORKS
Salarisadministrateur
Ruigrok
Payroll Professional
CROP
Specialist arbeidsrecht
Fiscount
Salarisadministrateur – ISS Utrecht
Strictly People
Senior Salarisadministrateur Eindhoven
KSS (onderdeel van Wij zijn Jong)
(Sr.) Loonadministrateur
Scab
Intern salarisadministrateur / payroll specialist
HLB Witlox Van den Boomen
Salarisadministrateur
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Traineeship Loonadministratie & Advies
Scab
Senior Salarisspecialist
Infacto
Senior Payroll Specialist
Randstad Groep Nederland
Junior salarisadministrateur
Moore MTH
Professional salarisadministrateur
Bentecera
Medior Salarisspecialist
Infacto
Salarisadministrateur
Flynth
Medior salarisadministrateur
Moore MTH
HR adviseur (extern)
Scab
Assistent Salarisadministrateur Alkmaar
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Specialist loonheffingen (Hoogeveen/Groningen)
De Jong & Laan
Ervaren salarisadministrateur
HLB Witlox Van den Boomen

Vriend van Salaris Vanmorgen

abonneer nieuwsbrief FV

Salaris Vanmorgen (SV) is het platform voor salarisadministrateurs met nieuws en verdieping op het gebied van salarisadministratie.

Salaris Vanmorgen is een uitgave van MOCuitgevers.

 

Cedeo erkend

Categorie

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget

Info

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Algemene voorwaarden MOCuitgevers Vanmorgen
  • Annuleringsvoorwaarden
  • Privacybeleid
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
logo FV