De acties van de Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen (CKA) hebben succes gehad. Dat meldt de SER.
De CKA inventariseert sinds 2015 regelmatig of er gezondheidsvragen worden gesteld in sollicitatieformulieren. In 2018 bleek dat nog vaak voor te komen. De CKA sprak deze werkgevers aan, en met succes: in 2020 hebben ze bijna allemaal hun formulieren aangepast zodat ze voldoen aan de wet.
Alleen bedrijfsarts
Vragen over de gezondheid van sollicitanten, bijvoorbeeld over medicijngebruik of eerdere ziektes, mogen alleen worden gesteld door een bevoegde bedrijfsarts. De arts mag die vragen stellen tijdens aanstellingskeuringen voor functies die risico’s kunnen opleveren voor de gezondheid of veiligheid van de medewerker of die van anderen.
De werkgever zelf mag geen gezondheidsvragen stellen, niet in (online) sollicitatieformulieren en ook niet in gesprekken. Dat staat in de Wet op de medische keuringen (Wmk). Doet de werkgever dat wel, dan raakt dit de sollicitant in diens persoonlijke levenssfeer. De sollicitant wordt beschermd door de Wmk en de privacywetgeving.
Aanpassen formulieren
De CKA roept werkgevers op om blijvend aandacht te besteden aan het verbod op het stellen van gezondheidsvragen in sollicitatieformulieren. De CKA is ingesteld om de juiste toepassing van de Wmk te bevorderen.
Werkgevers kunnen de CKA om hulp vragen bij het aanpassen van hun sollicitatieformulieren. Ook stelt de CKA via werkgevers- en werknemersorganisaties voorlichtingsmateriaal ter beschikking. Als er toch nog gezondheidsvragen worden gesteld, spreekt de CKA de branche daarop aan.
Aanstellingskeuring
Als iemand solliciteert naar een baan kan de werkgever, de HR medewerker, de bedrijfsarts of assessment psycholoog hem/haar om een medische keuring vragen, of in een formulier of persoonlijk vragen stellen over zijn gezondheid. Dat is een aanstellingskeuring, en die is aan strenge regels gebonden.
Wat betekent dit voor de sollicitant?
- Een arbodienst of bedrijfsarts adviseert van tevoren of er gekeurd mag worden voor een bepaalde baan; de sollicitant mag dat advies altijd inzien.
- De werkgever moet duidelijk maken waarom en waarop de sollicitant wordt gekeurd.
- De sollicitant krijgt als eerste de uitslag van de keuring te horen. Pas na zijn/haar toestemming mag de bedrijfsarts de uitslag aan de werkgever vertellen. Hij zegt dan alleen of iemand geschikt of ongeschikt is, dan wel of de persoon geschikt is onder bepaalde voorwaarden.
- De sollicitant kan zich altijd uit een keuring terugtrekken; de werkgever ontvangt dan geen uitslag van de keuring.
- De sollicitant heeft altijd recht op een onafhankelijke herkeuring.
- Als een aanstellingskeuring niet aan alle wettelijke regels voldoet, kun de sollicitant de medewerking weigeren én een klacht indienen bij de Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen (CKA).
Meer informatie over aanstellingskeuringen