Niet alle werknemers in Nederland bouwen via hun werkgever pensioen op. Een pensioenplicht in Nederland geldt namelijk niet. Daardoor ontstaat een zogenoemde ‘witte vlek’.
In het Pensioenakkoord is afgesproken, mede naar aanleiding van het meest recente onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat een aanvalsplan wordt opgesteld met oplossingsrichtingen
die de witte vlek reduceren.
Voor de uitwerking van het aanvalsplan is inmiddels een werkgroep door de Stichting van de Arbeid opgericht bestaande uit sociale partners, Pensioenfederatie, Verbond van Verzekeraars en het ministerie van SZW. Gezamenlijk willen zij de witte vlek de komende jaren aanpakken.
Omvang witte vlek
CBS publiceerde in november 2018 het onderzoek naar de omvang en de samenstelling van de witte vlek op pensioengebied. Het onderzoek toonde aan dat de omvang ongeveer 13 procent betrof.
De Stichting heeft in het aanvalsplan de omvang en samenstelling van de witte vlek nader geanalyseerd. Volgens de Stichting blijkt dat de daadwerkelijke omvang geringer is dan 13 procent. Waarschijnlijk ligt de witte vlek tussen de 9 en 10 procent.
De oplossingsrichtingen zijn onder te verdelen in drie groepen:
- acties die betrekking hebben op werkgevers en hun werknemers die niet gebonden zijn aan een (verplicht gestelde) pensioenregeling in een sector;
- acties die betrekking hebben op werkgevers en hun werknemers die wel gebonden zijn aan een verplicht gestelde pensioenregeling in een sector;
- algemene acties die op alle werkgevers en werknemers gericht zijn.
Campagne pensioenbewustzijn
De Stichting roept op om gezamenlijk met de pensioensector een campagne op te zetten om pensioenbewustzijn te vergroten en met name aandacht te besteden aan het zo vroeg mogelijk beginnen met het opbouwen van pensioen. Ook beveelt de Stichting aan om de mogelijkheden te verkennen om werknemers een automatisch bericht te sturen als er geen pensioen wordt opgebouwd, via
bijvoorbeeld de Belastingdienst of mijnpensioenoverzicht.nl.
In het nieuwe stelsel komt het zwaartepunt van de pensioenopbouw aan het begin van de loopbaan te liggen, daarmee wordt het nog belangrijker om bewustzijn over vroeg pensioen opbouwen te vergroten.
Informatie in Engels
Aanbevolen wordt om de informatie en voorlichting over pensioen in Nederland toegankelijk en laagdrempelig te maken voor werknemers die de Nederlandse taal niet machtig zijn. Een manier om dit te bewerkstelligen is om mijnpensioenoverzicht.nl ook in het Engels weer te geven.
Daarnaast wordt aanbevolen dat de informatie van de Kamer van Koophandel (KvK) over pensioen in meerdere talen ter beschikking komt, te beginnen in het Engels.
Startende ondernemers
De Stichting biedt aan om de teksten van de KvK op ondernemersplein.nl over pensioenaangelegenheden kritisch te bezien en eventuele suggesties voor verbeteringen aan te reiken. De minister is positief over deze aanbeveling omdat ook uit het onderzoek van het CBS blijkt dat een grote groep van de witte werknemers werkt bij bedrijven tot 5 jaar oud.
Sectorcodes
De Stichting pleit ervoor om de sectorcodes en de actualisering daarvan in stand te houden, indien er nog geen goed alternatief is.
De bestaande sectorale indeling in de Wfsv is sterk verouderd en sluit niet aan op de huidige economie, aldus de minister. Het ministerie van SZW is al in overleg met de Pensioenfederatie om gezamenlijk op zoek te gaan naar mogelijke alternatieven. Daarbij worden de eventuele mogelijkheden van de SBI-codes betrokken.
Periodiek onderzoek
In het aanvalsplan wordt aanbevolen om het CBS periodiek onderzoek te laten doen naar de omvang van de witte vlek. Koolmees heeft al toegezegd om deze aanbeveling over te nemen. Het eerstvolgende onderzoek wordt in 2021 uitgevoerd. Deze periodieke onderzoeken zullen dienen als een middel om na te gaan of het aandeel witte vlek over de jaren heen een dalende trend vertoont ten opzichte van 2018.
Verzamelbrief pensioenonderwerpen
Meer werknemers moeten pensioen opbouwen – weg met witte vlek