Het kabinet kiest voor de invoering van negen weken betaald ouderschapsverlof voor beide ouders. Na uitbreiding van het verlof voor partners naar vijf dagen direct na de geboorte op 1 januari 2019, en vijf weken in het eerste half jaar vanaf 1 juli 2020 (via de Wet Invoering Extra Geboorteverlof), neemt het kabinet een derde stap. Het kabinet voert 9 weken deels betaald ouderschapsverlof in.
In deze negen weken hebben ouders recht op een uitkering tot 50 procent van het maximum dagloon. De maatregel zal per augustus 2022 ingaan.
Dit staat in de begroting SZW 2021 die op Prinsjesdag is gepresenteerd. De uitkering wordt alleen verstrekt als de ouder het verlof in het eerste levensjaar van het kind opneemt.
Wie komt in aanmerking?
Rechthebbend is de werknemer die als ouder in familierechtelijke betrekking staat tot het kind dan wel die op hetzelfde adres woont als het kind en duurzaam de verzorging en opvoeding van het kind als eigen kind op zich heeft genomen.
Hoe hoog is de uitkering?
De uitkering bedraagt 50 procent van het dagloon, met als maximum 50 procent van het maximum dagloon.
Budgettaire ontwikkelingen
De regeling start op 2 augustus 2022. Doordat de regeling pas gaandeweg 2022 ingaat en doordat het verlof achteraf wordt uitbetaald zijn de uitgaven in 2022 incidenteel lager dan in de daarop volgende jaren.
Hoeveel ouders?
Naar verwachting gaan ongeveer 194.000 ouders per jaar voor gemiddeld ruim 30 dagen betaald ouderschapsverlof opnemen.