Dit wordt geregeld in een nota van wijziging op de Verzamelwet SZW 2021.
UWV vergoedt op grond van artikel 7:673e, lid 1, van het Burgerlijk Wetboek de transitievergoeding bij langdurige ziekte van de werknemer en bij bedrijfsbeëindiging. Als de vergoeding onterecht of tot een te hoog bedrag is betaald, herziet het UWV het besluit tot toekenning. Hetgeen ten onrechte of te veel is betaald wordt teruggevorderd. Dit is al geregeld in BW7:673e, lid 5.
Bestuursrechtelijke geldschuld
Door de terugvordering ontstaat een bestuursrechtelijke geldschuld als bedoeld in artikel 4:85 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Bestuursrechtelijke geldschulden kunnen vervolgens
bij dwangbevel worden ingevorderd, mits de bevoegdheid daartoe bij wet aan het bestuursorgaan
is toegekend.
Dwangbevel
Voorgesteld wordt de bevoegdheid om bij dwangbevel onverschuldigd betaalde teruggevorderde compensaties in te vorderen aan UWV toe te kennen. Dit is in lijn met de bevoegdheid die UWV al heeft om op basis van bijvoorbeeld de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA), de Werkloosheidswet (WW) en de Ziektewet (ZW) onverschuldigd betaalde en teruggevorderde uitkeringen bij dwangbevel in te vorderen. Artikel 6:73e van het Burgerlijk Wetboek wordt hiervoor gewijzigd in de nota van wijziging op de Verzamelwet SZW 2021.